Singurul lucru care îi deosebeşte pe învingători de învinşi este că învingătorii acţionează!

- Tony Robbins -

Succesul este numai pentru oamenii care cred în succes. Pentru a trăi o viață prosperă și fericită, e nevoie de acea ”scânteie” de înțelepciune care să lumineze drumul spre orizontul rezervat elitelor. Averile se pot moșteni. Însă succesul autentic, cel cu adevărat valoros, SE OBȚINE. Chiar dacă nu ai fost la fel de norocos ca cei care au moștenit averi uriașe, ai primit deja un mare și extrem de prețios dar: capacitatea ta uluitoare de a obține tot ceea ce-ți dorești. Capacitatea există, însă ea trebuie folosită. Această potență de a obține succesul se află în gândurile tale. Totul pornește de la gânduri. Evident, gândurile generează acțiuni, iar acțiunile generează rezultate. Rețeta e deja arhicunoscută și foarte ușor de înțeles. GÂNDURI - ACȚIUNE - REZULTATE. De exemplu, gândești că vrei să construiești o casă. La început, casa nu există în realitate, ci numai în gândurile tale. Urmează acțiunea, adică începi efectiv să construiești casa. După finalizarea acțiunii de construire a casei, ai în față rezultatul: casa în care poți să locuiești. Casa nu mai e un simplu gând, ci o realitate. GÂNDURI - ACȚIUNE - REZULTATE. Gândurile reprezintă Momentul 1, adică Pornirea. Rezultatele reprezintă Momentul 2, adică Sosirea. Între Momentul 1 și Momentul 2 se află acea distanță reprezentată de acțiune. 


Este vorba despre un drum mai lung sau mai scurt, mai simplu sau mai complicat, în funcție de amploarea rezultatului dorit. De exemplu, să spunem că azi gândul tău este: ”Vreau să scriu o compunere de trei pagini!”. Această compunere de trei pagini încă nu există. Ea este doar un simplu gând. Urmează drumul până la Momentul 2, adică până la clipa în care compunerea de trei pagini e realitate și poate fi citită de către oricine. Ai de desfășurat o anumită acțiune: te așezi la masă, iei un pix, trei coli de hârtie și începi să scrii. Această acțiune poate dura, de exemplu, trei ore, dacă fiecare pagină necesită câte o oră pentru a fi scrisă. Acțiunea nu a fost prea complicată. A durat trei ore și a necesitat un mic efort de imaginație din partea ta. 


Desigur, e posibil să fi întâmpinat și unele obstacole: existau momente în care imaginația ți se bloca (nu mai știai ce să scrii) sau mina pixului nu mai funcționa cum trebuie. Însă ai trecut peste aceste obstacole și ai mers mai departe. Ai depășit criza temporară de imaginație și ai înlocuit mina pixului. 


Dacă însă îți propui un scop de amploare mult mai mare decât o compunere de trei pagini (de exemplu, să câștigi un milion de dolari), e nevoie de o ACȚIUNE mult mai amplă, mai extinsă și de durată mult mai mare. În plus, vei întâlni obstacole mult mai multe și mai mari. Pentru a depăși aceste obstacole, ai nevoie de o energie imensă și de un curaj nebun. Dacă într-adevăr un milion de dolari înseamnă ceva pentru tine, atunci ai neapărat nevoie de tot ”combustibilul” care să te ”transporte” până în locul dorit. 


La prima vedere, pare simplu: îți propui un scop foarte mare, apoi începi acțiunea prin care să transformi în realitate scopul respectiv. Numai că tendința de dezarmare în fața cumplitelor obstacole este omniprezentă. Pornești la drum cu o dorință, dar, dacă nu te susține o forță corespunzătoare, rămâi doar cu pornitul... 


Te uiți la oamenii care deja au obținut un mare succes și te gândești la ei ca la niște afaceriști extrem de versați sau ca la niște superstaruri norocoase. Dar asta nu e adevărat! Acei oameni pe care poate îi invidiezi acum sunt la fel de obișnuiți ca tine! Și totuși, ce au ei și nu ai tu (încă)? Răspunsul e că ei au avut și au în continuare acea ”hrană” cu totul specială și folosită numai de către învingători. ”Hrana” respectivă le-a oferit energia de a înainta printre toate obstacolele, netezindu-le astfel calea către succes. 


”Hrana” nici măcar nu trebuie să fie pe săturate. Adică nu trebuie neapărat să te ”alimentezi” până când simți că ești supraplin. Important este ca această ”hrană” să fie asimilată în cantități mici, dar administrate în mod constant de-a lungul timpului. Imaginează-ți că pornești într-o excursie în care trebuie să parcurgi pe jos distanța de cinci mii de kilometri. Nu ai posibilitatea să iei trei mese bogate pe zi. În schimb, în fiecare oră, primești câte un biscuite. Mai mergi o oră, mai mănânci un biscuite. Poți să-l mănânci și din mers. Dacă îți mai dozezi și efortul foarte bine, vei reuși să parcurgi pe jos o distanță de cinci mii de kilometri, hrănindu-te numai cu câte un biscuite în fiecare oră. Nu-ți trebuie cantități masive de mâncare, ci porții foarte mici și înghițite la intervale regulate de timp. 


Hrana este valoroasă datorită faptului că îți oferă energia necesară pentru a înainta. Fie că înaintezi pe un drum obișnuit, în calitate de excursionist, fie că înaintezi pe drumul succesului, ai nevoie de ”hrană” care să-ți asigure cantitatea de energie destinată să te pună în mișcare. Fără hrană, mișcarea devine din ce în ce mai grea, apoi cu totul imposibilă. Este mai bine să utilizezi câte o linguriță umplută regulat cu hrana necesară, decât un vas întreg, dar umplut atunci când nu mai e nevoie de el. Știi și tu ce bună e apa dacă o poți bea exact atunci când îți este foarte sete. Dar e și mai bine dacă bei câte un păhăruț cu apă la anumite intervale de timp. Setea nu se mai instalează, iar tu poți să te concentrezi foarte bine la treburile tale. 


Fiecare doză de hrană își face efectul pentru un timp limitat. O, ce bine ar fi dacă am putea să mâncăm o singură dată, apoi să trăim fără să mai fim nevoiți deloc să mâncăm! Dozele de energie însă nu sunt nelimitate. Ca număr, da, ele pot fi nelimitate. Dar, în ceea ce privește capacitatea lor de a ne pune în mișcare, sunt destul de limitate. Prin urmare, e nevoie să apelăm iar și iar la noi și noi doze de energie. 


Te-ai uitat vreodată la un film care ți-a plăcut extrem de mult? Aproape sigur răspunsul tău este afirmativ. Știi și tu starea euforică pe care ți-a produs-o filmul care te-a captivat și a reușit să te transpună într-o altă lume. Însă această stare specială nu durează prea mult. Vei constata, după un timp, că ai revenit la starea ta normală, cea în care totul pare să decurgă în cel mai banal mod posibil. 


La fel se întâmplă în multe alte domenii ale vieții. Înaintezi, înaintezi, dar, la un moment, combustibilul se epuizează. Ai nevoie să-ți umpli iar rezervorul. Îți umpli rezervorul, apoi mergi mai departe. Combustibilul iar se epuizează. Iar ai nevoie să umpli rezervorul. Și așa mai departe. Totul decurge cu ritmicitate de ceas. Acțiune - Pauză - Alimentare cu energie. Acțiune - Pauză - Alimentare cu energie. Acțiune - Pauză - Alimentare cu energie. Acțiune - Pauză - Alimentare cu energie. Iar și iar, la infinit... 


Această ritmicitate este folosită și de către oamenii de succes. De fapt, aprovizionarea ritmică și constantă cu energie este obligatorie pentru orice parcurs spre obiective ambițioase.  Energia necesară celor care aspiră să cucerească obiective mărețe este mai specială. Nu e o energie care se poate vedea. Ea se simte. Mai exact, o simte numai cel care are nevoie de ea și o acceptă.  Ea nu are granițe bine definite și nu poate fi încadrată în ceva care poate fi observabil și măsurabil imediat. 


După cum bine știi, pentru a realiza ceva ai nevoie de niște resurse. De exemplu, dacă vrei să fabrici un dulap, ai nevoie de lemn, cuie, șuruburi, o schiță, unelte, etc. Acestea sunt resurse pe care toată lumea le acceptă și le observă fără niciun fel de obiecții. Cantitatea de lemn necesară poate fi stabilită în limite destul de exacte. Poți face măsurători și afli cât lemn îți trebuie pentru a fabrica dulapul. La fel de bine poți ști și câte cuie îți sunt necesare. Astfel de resurse se mai numesc și ”raționale”. Însă hai să vedem ce se întâmplă dacă, după ce te apuci să construiești dulapul, constați că te lovești de tot felul de probleme. Unele bucăți de lemn nu sunt de cea mai bună calitate și ești nevoit să găsești bani ca să cumperi altele. Coada ciocanului tocmai s-a rupt și ești nevoit s-o înlocuiești. Câteva cuie sunt ruginite. Schița are unele dimensiuni calculate greșit. Și tot așa. Nu e prea plăcut să întâmpini astfel de greutăți, mai ales că tu vrei să termini cât mai repede dulapul. 


Când apar obstacolele, apar nervii și frustrarea. Trebuie să te calmezi și să rezolvi sistematic toate problemele! Bineînțeles, dacă problemele sunt din ce în ce mai multe, e foarte greu să-ți păstrezi calmul. Și, mai ales, e foarte greu să-ți păstrezi răbdarea. Dacă, după mai multe încercări, descoperi că nu găsești deloc lemnul potrivit pentru dulapul pe care vrei să-l confecționezi, gândul de a renunța la tot începe să-ți dea târcoale. Este foarte ușor să renunți atunci când dai de greu! Dar, dacă tu ai la dispoziție toate resursele raționale (lemn, unelte, schițe, etc.) pentru a construi un dulap, de ce, totuși, poți ajunge în situația de a nu mai reuși să duci la capăt construirea dulapului? Răspunsul e simplu. Resursele raționale nu sunt suficiente. Mai trebuie ceva. 


Pentru a duce la capăt o misiune foarte grea, ai absolută nevoie și de ceea ce poartă numele de ”resurse emoționale”. Succesul este un drum al campionilor, iar campionii, pe toată perioada antrenamentelor, au nevoie și de multă pregătire psihologică. Crezi că un campion la alergări nu face altceva decât să alerge tot timpul, pentru a se antrena în scopul obținerii medaliei de aur la olimpiadă? Bineînțeles că nu! Campionul face și multă pregătire psihologică, ajutat de un specialist care îi repetă tot timpul ”formulele” cu impact asupra psihicului. Campionul trebuie să audă tot timpul: ”Ești un învingător! Ești numărul unu!” Nu contează de câte ori i se repetă această sugestie. Poate să audă și de zece milioane de ori formula ”Ești un învingător! Ești numărul unu!”, tot va mai fi nevoie de repetări! 


Chiar dacă mănânci în fiecare zi, a doua zi tot ai nevoie de mâncare. Așa e și cu pregătirea psihologică. Chiar dacă azi repeți de o mie de ori că ești un învingător, a doua zi trebuie să repeți iar de o mie de ori că ești un învingător. Pregătirea psihologică este însoțitorul util fiecărui om care dorește din tot sufletul succes și bunăstare. Înaintarea pe drumul spinos al succesului are nevoie de susținere constantă, zilnică, ”injectată” în doze mici și repetate fără încetare. Exact asta vei primi în continuare: doze mici și zilnice de dezvoltare personală. În fiecare zi vei citi ceva care să-ți dezvolte și mai mult resursele emoționale. Acțiunea ta zilnică spre succes va fi însoțită de mici texte care să te ”hrănească” tot zilnic cu energie psihică suplimentară. Stabilește-ți un scop clar și puternic, apoi fă-ți planul de acțiune! Împarte întreaga acțiune în acțiuni zilnice și foarte mici! Fiecare acțiune zilnică poate dura chiar și jumătate de oră. Nu contează. Important e ca acea jumătate de oră să fie umplută cu o acțiune care să te propulseze cu încă un pas spre scopul tău. Înainte de a începe acțiunea zilnică, respiră adânc, relaxează-te și citește doza de motivație pe ziua respectivă. Te vei încărca astfel cu energie pozitivă și vei duce la capăt cu forțe mult mai mari acțiunea pe care o ai de desfășurat în acea zi. E ca și cum un muncitor care lucrează din greu pe un șantier, înainte de a se apuca de treabă, bea o porție de energizant de cea mai bună calitate. Se alimentează cu doza de energie, își suflecă mânecile și se apucă imediat de treabă. 


Partea frumoasă este că aceste texte-doze zilnice de motivație sunt foarte scurte și ai nevoie de câteva minute pentru a le citi. Nu e nevoie să citești câte două texte-doze. Citești doar porția de pe ziua respectivă. A doua zi vei avea altă porție. A treia zi urmează altă porție. Și tot așa. Ai la dispoziție acum un instrument care te va ajuta foarte mult pe drumul tău către atingerea scopului. Folosește-l! Doza de motivație trebuie să te însoțească în fiecare zi! Alimentează-te zilnic cu hrana învingătorilor și fii un ÎNVINGĂTOR! 


 


 

Ziua 1


 


Un drum lung de o mie de pași începe cu primul pas


 


- Proverb chinezesc -


 


Dacă ți-ai propus să pleci din punctul în care te afli acum și ți-ai stabilit scopul de a ajunge într-un alt punct, mult mai îndepărtat, primul lucru care contează este să pornești din punctul în care te afli exact în acest moment. PORNIREA este pasul care declanșează tot procesul succesului! Nu contează că destinația este foarte îndepărtată! Știi ce se spune: nu contează locul în care te afli acum, ci contează direcția spre care te îndrepți. Bineînțeles, aici trebuie să adăugăm: important e să de desprinzi de locul în care te afli acum. Secretul succesului constă în a te desprinde mereu de locul în care tocmai te afli, în așa fel încât, în momentul următor, să nu te mai afli tot în același loc, ci în zona aflată cu un pas mai în față. Dacă eu plec de lângă tine pentru puțin timp, apoi mă întorc, nu trebuie să te mai găsesc în locul în care te lăsasem, ci în alt loc, aflat cu un pas mai departe față de locul în care te știam eu inițial. Desigur, este mai confortabil să rămâi încremenit în locul pe care te afli acum, dar asta nu-ți va aduce niciun fel de înaintare, respectiv niciun fel de progres sau succes. Orizonturile noi apar numai ca rezultat al pornirii de pe loc. 


 


 


 


Ziua 2


 


Cele mai bune şi mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse. Ele trebuie simţite în inimă.


 


- Helen Keller -


 


 


Fără visare, sufletul e gol. Dacă totul în viața ta s-ar rezuma la lucruri palpabile, concrete, care pot fi atinse imediat, ar fi bine, desigur, dar ar lipsi ceva. De ce? Pentru că adevărata împlinire rezultă din acel ”zumzet” minunat al gândurilor și sentimentelor care te îndreaptă spre o treaptă mai înaltă de spiritualitate și aspirații benefice. Succesul este o stare, după cum știi. El mai întâi trebuie simțit în inima ta. Dacă nu poți face asta, dacă nu poți visa cu ochii deschiși ceva ce încă nu există, înseamnă că nu meriți să ai mai târziu, concret, bucuriile oamenilor de succes. Fructul așa de dulce aflat azi pe masa ta a fost cândva o sămânță ascunsă în pământ. Azi vezi fructul, dar atunci, în trecut, nu puteai vedea sămânța, pentru că era ascunsă privirii tale, așteptând răbdătoare să primească toată hrana necesară care să o transforme în ospățul delicios din prezent. Însă, dacă sămânța este ascunsă în pământ, nu înseamnă că nu o poți vedea cu ochii minții tale. Fie că e ceață, fie că e întuneric, tu îți poți imagina foarte clar, dacă vrei, momentul în care lumina soarelui va invada tot peisajul din jurul tău. Totul e să vrei!


 


 


 


Ziua 3


 


Înţelege faptul că dragostea şi reuşitele măreţe implică uneori şi riscuri măreţe.


 


- Dalai Lama -


 


 


Oamenii sunt speriați mereu de riscuri și caută să evite cu orice preț situațiile care li se par nesigure. E normal așa ceva? Desigur! E tendința naturală a omului să-și dorească ceva sigur și să nu riște absolut nimic. Dar hai să vedem ce înseamnă să pornești pe drumul succesului și să tremuri mereu de teama oricărui risc. Dacă ar fi să-ți faci un plan care să elimine orice fel de risc, ar însemna să te condamni la stagnare, adică la bătutul pasului pe loc. Nici măcar primul pas nu îl vei mai face. Există un echilibru în toate. Însă absența oricărui risc nu înseamnă echilibru, pur și simplu pentru că nu există nimic pe lumea asta care să fie lipsit în totalitate de riscuri. Chiar și dacă ieși din casă, cu gândul de a face o mică plimbare prin parc, există riscul să-ți cadă un mic meteorit pe cap. Desigur, riscul acesta este extrem de mic, pentru că și scopul pentru care ieși tu din casă (plimbarea prin parc) este foarte mic. Când îți propui un scop foarte mare și greu de atins, riscurile devin și ele mari. De fapt, niciun om care a obținut un mare succes nu a avut un drum lin, lipsit de orice fel de riscuri. Dimpotrivă, provocările și riscurile au fost întotdeauna foarte mari.


 


 


 


Ziua 4


 


Buzunarele goale nu pot ţine în loc pe nimeni. Numai capetele şi inimile goale pot face asta.


 


- Norman Vincent Peale - 


 


 


La mulți oameni există o concepție foarte păguboasă cu privire la mijloacele de obținere a succesului și prosperității. Ei sunt concentrați prea tare pe ideea că, dacă vrei să pornești o afacere sau o activitate care să îți aducă bani, ai nevoie neapărat de bani pe care să-i investești. Pentru ei, alternativa lipsei banilor echivalează cu renunțarea la orice plan de dobândire a succesului. Gândurile lor sunt de forma: ”Dacă nu ai bani, stai acasă!” Însă cum procedează oamenii de succes? Se lasă ei descurajați de lipsa banilor? Bineînțeles că nu! Sunt foarte multe exemple de oameni care azi se bucură de succes și prosperitate, dar care au pornit de jos, dintr-o poziție socială absolut modestă, umilitoare chiar. Sărăcia lucie nu i-a împiedicat niciodată să viseze, să planifice, să acționeze cu perseverență pentru atingerea succesului. Succesul nu începe în portofel sau în conturile bancare, ci în suflet, acolo unde se află sămânța viitoarei ”furtuni” a acțiunilor dedicate cuceririi succesului. Schimbarea situației financiare începe cu schimbarea gândurilor. Banii sunt rezultatul dorinței de succes, nu rezultatul altor bani. 


 


 


 


Ziua 5


 


Valoarea unui lucru creşte proporțional cu dificultatea de a-l dobândi


 


- Thomas Mann -


 


 


Este așa de plăcut să primești repede și simplu ceva de mare valoare! Tu nu te-ai bucura să primești cadou, de ziua ta de naștere, un diamant în valoare de zece milioane de dolari? Bineînțeles că da! Numai că așa ceva e un vis prea frumos pentru a fi adevărat. Desigur, lucrurile de mare valoare pot fi obținute, dacă asta vrei cu adevărat. Însă există un preț. Orice este valoros necesită un preț, respectiv un efort. Asta nu trebuie deloc să te descurajeze, dimpotrivă! Dacă scopul pe care ți l-ai propus este extrem de greu de atins, înseamnă că acel scop are o valoare foarte mare. După ce îl atingi, viața ta se schimbă cu adevărat. Ia-o ca pe o consolare. Dacă ești nevoit să lupți din greu și mult timp pentru scopul tău, măcar ai consolarea că, după ce îți vei atinge scopul, viața ta va dobândi o calitate mult mai mare. Dacă prețul e mare, beneficiile sunt și ele pe măsură. Vezi tu, mulți oameni care vor să pornească pe drumul succesului se plâng de eforturile mari pe care trebuie să le depună sau de perioada mare de timp în care trebuie să persevereze. Însă ei ar trebui să fie conștienți că și răsplata va fi pe măsură. Răsplata va fi așa de mare, încât toate eforturile pe care le-au făcut vor fi uitate. Va rămâne numai fericirea trăirii visului.


 


 


 


Ziua 6


 


Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vreau.


 


- Friedrich Nietzsche - 


 


 


Oare cum ar fi să pleci într-o excursie, dar să nu știi cu precizie destinația la care vrei să ajungi? Ai merge ca bezmeticul pe toate drumurile. Ai obosi degeaba și ai rătăci pe tot felul de coclauri. Numai excursie reușită nu ar fi asta! La fel e și cu drumul succesului. Dacă îți propui să ai succes și să lupți pentru succes, dar nu știi cu precizie ce anume îți dorești, e ca și cum ai urca pe o corabie și ai porni în largul oceanului, dar fără să ai la bord niciun fel de busolă, nicio hartă, nicio schiță cu destinația spre care corabia trebuie să se îndrepte. Corabia ar rătăci în neștire pe apele oceanului, la infinit, fără să ajungă nicăieri. Dacă îți propui să obții succesul, dar nu stabilești foarte clar scopul pe care vrei să-l atingi, nu vei obține niciodată succesul, la fel cum corabia, dacă nu are trasat un drum clar și o destinație clară, nu mai ajunge niciodată la destinație. O acțiune fără țintă precisă are un fundament șubred. Însă totul se schimbă din momentul în care scopul tău este bine definit. Acțiunile tale devin eficiente. Mărimea provocărilor de pe traseu nu mai contează, pentru că tu vezi clar locul de destinație. Precizia scopului este ca un far călăuzitor. Chiar dacă în jurul tău este ceață sau beznă, lumina farului călăuzitor te ghidează în fiecare moment și te ajută să ajungi cu bine în locul dorit. 


 


 


 


Ziua 7


 


Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce crezi.


 


- Dan Brown - 


 


 


Unul dintre aspectele vieții oamenilor care luptă pentru succes este că ei au parte mereu de adversitatea celor din jurul lor. Crezi cumva că luptătorii pentru succes sunt admirați de către toți oamenii? Ar fi prea frumos ca să fie așa! Invidia și răutatea sunt omniprezente. Dacă un om vrea să facă ceva bun, se găsește întotdeauna cel puțin un alt om care să-l denigreze. Dacă un om vrea să realizeze ceva măreț, se găsește întotdeauna cel puțin un alt om care să-i ironizeze eforturile. Și atunci, ce trebuie să facă cel care își dedică viața cuceririi unor obiective situate undeva sus de tot? Să dea atenția cuvenită celor care aruncă în el cu cărămizi? Nu! Omul de succes știe că are de parcurs un drum. Obiectivul se află undeva înainte, acolo unde oamenii mediocri nu-l pot vedea. Orice ar face oamenii lipsiți de visuri, credința unui om de succes nu poate fi atinsă de nimic. Cel care este obsedat de atingerea unui vis măreț este preocupat numai de îmblânzirea destinului, în așa fel încât visul să devină realitate. Credința în succes este purtată mereu în minte și în inimă. Bineînțeles, acele două locuri, mintea și inima, nu pot fi atinse de către nimeni, decât dacă le dai tu voie.


 


 


 


Ziua 8


 


Trebuie să utilizezi timpul ca pe o unealtă, nu ca pe o cârjă.


 


- John F. Kennedy - 


 


 


Între propunerea unui scop și realizarea scopului respectiv se află întotdeauna o distanță, mai mică sau mai mare, în funcție de amploarea acelui scop. Această distanță se micșorează de fiecare dată când tu mai înaintezi cu încă un pas. Fiecare pas este parcurs într-o anumită unitate de timp. Dacă unei unități de timp îi corespunde un pas, iar tu reușești mereu și mereu să înaintezi cu un pas în fiecare unitate de timp, înseamnă că timpul lucrează în favoarea ta. Timpul este ca un tunel prin care tu aluneci inevitabil spre ieșire. Nu trebuie să-ți pierzi răbdarea, nu trebuie să faci mult zgomot, pentru că oricum îi vine rândul fiecărei unități de timp să se scurgă și să lase în urma ei câte o mică realizare, respectiv câte un mic pas parcurs. Nu poți sări peste pași, însă ai capacitatea deplină de a fi atent la fiecare pas pe care trebuie să-l faci acum, imediat. Înaintează degajat, nu crispat, pentru că timpul este una dintre uneltele de care te poți folosi în fiecare clipă! De fapt, timpul este o unealtă extrem de prețioasă pentru atingerea succesului! Ție îți rămâne doar să iei decizia să profiți de puterea timpului de a te conduce spre materializarea visului tău.


 


 


 


Ziua 9


 


Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu.


 


- James Joyce - 


 


Viitorul este suma alegerilor pe care le faci în prezent. Dacă azi alegi să mai faci ceva pentru visul tău, acest ”ceva” se adună cu un alt ”ceva” (cel de mâine). Și tot așa, până când fiecare cărămidă pe care o pui zilnic pe temelia acțiunii tale formează realitatea pe care ai visat-o. Momentul zilei de azi îți cere atenție și conștientizarea faptului că alegerea ta din clipa de față este, de fapt, exact tabloul pe care îl vei privi mâine. Dacă tu vrei un viitor uimitor, gândurile tale din ziua de azi trebuie să fie la fel de uimitoare, chiar dacă, după ce te uiți în jur, vezi că totul e cam sumbru. Trecutul e ceva ce nu mai există, iar prezentul se scurge cu repeziciune. Fiecare clipă care trece este germenele realității viitoare. Bineînțeles, viitorul devine și el prezent, apoi lasă loc liber unui alt viitor. În acest flux nelimitat intervine, prin propria ta voință, capacitatea ta de a face alegeri. Este suficient ca azi să acționezi și să obții un mic rezultat. Mâine va urma un alt mic rezultat. Viața pe care o vei trăi poimâine va fi răspunsul la alegerea ta din ziua de azi. Orice fel de viitor rezonează cu deciziile prezentului. La rândul lui, prezentul este suma unor alte alegeri din trecut. Când declari că vrei un viitor mai bun, nu este suficient. Viitorul se transformă într-un prezent mai bun numai și numai dacă prezentul este acompaniat de către cele mai bune alegeri.


 


 


 


Ziua 10


 


Îmbătrânirea este un obicei prost pentru care un om ocupat nu are timp.


 


- André Maurois -


 


 


 


Este clar că lupta pentru succes te ține ocupat tot timpul. Practic, este imposibil să auzi pe cineva obsedat de atingerea succesului că se plictisește sau că nu știe ce activități să mai găsească pentru a-și umple timpul. Plictiseala e pedeapsa morocănoșilor care nu au un ideal și un plan pe termen lung și foarte lung! Dorința de succes te animă secundă de secundă și te face să devii aproape total insensibil la trecerea timpului. Efectele unei activități pasionante asupra stării generale a organismului sunt dintre cele mai benefice. Se știe că stresul poate afecta negativ sănătatea. Dar, dacă tu ai un plan la care ții foarte mult și pentru realizarea căruia lupți cu înverșunare zi de zi, mai ai timp să te gândești la stres? Bineînțeles că nu! Cel mai de folos pentru sănătatea omului este un plan de acțiune care să-ți acapareze întreaga atenție, zi și noapte. O sănătate mai bună înseamnă o viață mai lungă, adică o îmbătrânire foarte târzie. Lupta pentru un scop care poate fi realizat pe termen lung nu are efecte doar pe termen lung, ci și IMEDIAT, pentru că organismul tău se bucură IMEDIAT de acțiunea binefăcătoare și revigorantă a unui psihic hrănit din belșug cu idei pozitive, cu înflăcărare, visare, entuziasm, energie constructivă.


 


 


 


Ziua 11


 


Norocul orb ajută îndrăzneala oarbă.


 


- La Fontaine -


 


 


Fricoșii nu au cum să înainteze printr-o junglă. Asta e clar. Chiar dacă dincolo de acea junglă s-ar afla cea mai mare comoară a lumii, în mod sigur cineva care se teme de șerpi, de exemplu, nu va călca în junglă. Spaima îl paralizează și îl ține pe loc. Pentru el, comoara aceea va rămâne pentru totdeauna un vis foarte îndepărtat. Este valabilă și reciproca. Cel care pornește la drum cu un curaj maxim, are parte de victorii și rezultate care îi aduc sentimentul de fericire a triumfului binemeritat. Chiar dacă eșuează de mai multe ori, curajosul nu se lasă oprit de înfrângerile temporare. Îndrăzneala și acțiunea sunt camarazii care îl însoțesc pe omul de succes. Acești camarazi sunt fiii curajului, care și el, la rândul lui, este fiul dorinței infinite de succes. În timp ce fricosul stă pe loc și își face totul felul de calcule, îndrăznețul e deja plecat și a ajuns departe. Norocul, plictisit de calculele și gândurile negre ale fricosului, se îndepărtează de acesta și fuge repede după îndrăzneț, să-l recompenseze pentru actele lui de bravură.


Îl ajută să deschidă ușa imensă aflată la capătul drumului, ușă dincolo de care se află comorile fascinante rezervate celor însuflețiți de idealuri mărețe.


 


 


 


Ziua 12


 


În faţa noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în urmă.


 


- C. S. Lewis - 


 


 


Viitorul are avantajul că ne așteaptă să ne încărcăm bine cu experiența prezentului. Din cauza aceasta, absolut tot ce se va întâmpla în viitor va fi, din punct de vedere calitativ, mult mai bun decât ceea ce există în prezent sau am lăsat în urmă, în trecut. Dacă din tot ceea ce ți se întâmplă în fiecare zi tragi câte o învățătură, poți să fii sigur că, în zilele și anii care vor urma, viața ta va fi mult mai bună decât e în prezent. De ce? Pentru că mâine vei fi un om mai înțelept decât ești azi. Poimâine ai acumulat deja înțelepciunea a două zile. Și tot așa. Nu contează că azi tocmai ai suferit un eșec. Acest eșec te-a învățat și el ceva și adaugă încă puțină înțelepciune la bagajul cu care înfrunți viitorul. Prin urmare, niciodată nu trebuie să dezarmezi în fața încercărilor vieții! Ființa ta este ca un tăvălug care aleargă spre viitor, dar, în același timp, încorporează în el orice experiență trăită clipă de clipă. Viitorul nu este ceva care să te sperie, dimpotrivă! Părem neajutorați în fața destinului, dar nu e tocmai așa. Gândește-te că viitorul este, într-un anume fel, destinul, pentru că nu-l putem cunoaște dinainte. Dar știm sigur că viitorul este suma experiențelor noastre din prezent. 


 


 


 


Ziua 13


 


Nu poţi accepta să te târăşti, când simţi chemarea înălţimii.


 


- Helen Keller - 


 


 


Pentru cei care se complac în mediocritate, scopurile mărețe reprezintă ceva înfricoșător și rezervat întotdeauna altora, nu și lor. Cu totul altceva se întâmplă în sufletul oamenilor care își doresc de la viață mult mai mult decât ceea ce, la un moment dat, viața le oferă. Din clipa în care ei și-au stabilit un țel excepțional, prezentul nu le mai oferă mare lucru. Viitorul devine brusc strălucitor, magnific, extrem de atrăgător, în așa fel încât orice preț pentru a materializa acest viitor nu este niciodată suficient de mare. În același timp, prezentul devine parcă prea îngust, prea sărăcăcios, prea sumbru și fără nimic care să te poată ademeni. Prezentul devine doar un mod de trai dus în virtutea inerției, pentru că așa trebuie dus. Dar gândul zborului spre un viitor mult mai plin de bucurii domină mintea celui care s-a hotărât să pășească pe drumul succesului de cea mai înaltă clasă. Pur și simplu, omul ”umplut” până la refuz de dorința de a trăi o viață a splendorilor nu se mai simte în largul lui în prezentul plat. Mediocritatea a devenit brusc un fel de ”închisoare” din care cel animat de gândurile unui viitor strălucit trebuie obligatoriu să evadeze.


 


 


 


Ziua 14


 


Ezitând, nu poţi câştiga nicio bătălie.


 


- Vaclav Havel - 


 


 


Când gândești că ceva este greu, sigur va fi greu. Când gândești intens că vei obține ceva, sigur vei obține. Ai văzut vreodată acei luptători de arte marțiale care, cu o singură lovitură, reușesc să spargă mai multe cărămizi puse una peste alta? Unul dintre secretele acestei performanțe este tocmai curajul de a duce totul până la capăt. Dacă acei luptători ar fi chinuiți de gânduri de genul ”Dar dacă nu se sparg cărămizile?”, performanța lor nu ar mai fi posibilă. Ei ”văd” undeva dincolo de cărămizi, acolo unde trebuie să ajungă lovitura lor. Ei își imaginează că deja au reușit să spargă cărămizile. Lovitura lor trebuie să fie fără nicio ezitare. Dacă ar ezita sau le-ar fi teamă, cărămizile îi vor învinge și nu se vor sparge. De altfel, ceva asemănător poți obține și tu, chiar dacă nu practici arte marțiale. Te-ai gândit că tu poți, cu doar un singur deget, să rupi un creion din lemn? Da, poți face asta, dar cu condiția ca lovitura ta cu degetul să fie rapidă ȘI FĂRĂ NICIO EZITARE! Poți testa, să te convingi! Ei bine, cam așa trebuie să acționezi atunci când vrei să atingi succesul: fără nicio ezitare, ca și cum ai ști sigur că ai atins deja succesul.


 


 


 


Ziua 15


 


Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale omenirii este frecvenţa cu care se foloseşte cuvântul „imposibil”.


 


- Napoleon Hill -


 


 


Oamenii de succes au o ciudățenie pe care cei mulțumiți cu o viață banală nu o înțeleg: înaintarea chiar și atunci când totul pare a fi imposibil de realizat. Desigur, nu e nimic rău să-ți calculezi șansele de succes. Dar asta o poți face până într-un anumit punct. Dincolo de acel punct există o altă zonă. Este vorba despre zona în care accesul este permis numai temerarilor. Și cine sunt temerarii? Sunt acei oameni foarte speciali, dispuși să accepte orice fel de risc. Ei acceptă mai ales provocarea imposibilului și nu se blochează în fața unui zid aparent de netrecut. Imposibilul nu mai contează, atunci când strălucirea unii viitor excepțional îți zâmbește. Piedicile parcă încep să se topească. Conștiința faptului că înhămarea la un efort constant și de durată aduce cu sine îndeplinirea celui mai fierbinte vis îți dă aripi și energie nelimitată. Fiecare om este responsabil de acțiunile lui. Poți eșua sau reuși într-o acțiune. Însă, dacă tu clachezi imediat în fața provocării imposibilului, nici măcar posibilul nu-l vei putea realiza.


Succesul se află exact la hotarul dintre posibil și imposibil. Atitudinea care învinge imposibilul refuză să recunoască existența imposibilului, adică exact obstacolul care trebuie doborât.


 


 


 


Ziua 16


 


Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp.


 


- Dalai Lama - 


 


 


Așteptarea și amânarea aduc rezultate zero. Întotdeauna! Dacă vrei să întâlnești marea șansă a vieții tale, trebuie să te miști! Norocul vine în întâmpinarea celor activi. Norocul apreciază agitația, lupta pentru succes, zbaterea! Ezitarea reprezintă temnița oricărei tentative de accesare a energiilor capabile să te îndrepte spre direcția succesului și a împlinirilor. Ia cea mai puternică hotărâre a vieții tale, fă-ți un angajament pentru efort constant și pregătește-ți un plan pe termen lung! Vei constata apoi, cu plăcută surpriză, că destinul favorabil stă tot timpul treaz, gata să-ți aducă pe tavă cele mai mari satisfacții posibile. Dacă înveți regula că realizările nu vin gratis, vei ști exact ce să faci și cum să faci pentru a-ți atinge obiectivele, indiferent cât de ambițioase ar fi acestea. Efortul mic aduce rezultate mici. Efortul mare aduce rezultate mari. Aceasta este una dintre ecuațiile de bază ale succesului. Urcușul spre succes este destul de abrupt, în cele mai multe cazuri, însă, dacă observi că parcursul este mai dificil decât te așteptai, ține cont de factorul timp, pentru că acesta poate avea cuvântul hotărâtor de spus! 


 


 


 


Ziua 17


 


Este uimitor ce pot face oamenii obişnuiţi dacă se apucă de treabă fără idei preconcepute.


 


- Charles F. Kettering -


 


 


”E prea greu!” ”Și dacă nu reușesc?” ”Așa ceva nu a mai făcut nimeni până acum!” ”E o investiție prea riscantă!” ”Planul nu e viabil!” De câte ori ai folosit și tu aceste propoziții? Sau de câte ori le-ai auzit la alții? Îți sună ceva cunoscut? Bineînțeles că da! Corul celor care dramatizează toate provocările vieții este uriaș și bine antrenat. Este uimitor numărul negativiștilor! Însă, din fericire, există și oameni care gândesc pozitiv. Iar tu trebuie să fii unul dintre aceștia! Numai spiritul pozitiv îți deschide calea spre largul abundenței! Renunțarea la gândurile negre este ca o descătușare. Îți schimbă absolut toate opțiunile și îți oferă o energie de durată nelimitată, adică exact ceea ce ai tu nevoie. Dacă pornești speriat de orice adiere a eșecului, te îngenunchează obstacolele. Mai bine e să iei totul ca pe o distracție. Sunt multe situații în viață în care nu strică deloc să fii prea încrezător, dimpotrivă. Nu nerod, ci doar încrezător în succes! Dacă mai ai la dispoziție și o sumă de informații esențiale pentru pornirea mecanismului succesului, nimic nu te mai poate opri. Valuri miraculoase te vor purta spre cele mai spectaculoase aventuri! 


 


 


 


 


Ziua 18


 


Pune-te la treabă din toată inima şi vei reuşi. Competiţia este atât de mică...


 


- Elbert Hubbard -


 


 


Succesul înseamnă o hotărâre foarte energică, ceva de genul: ”Ori o fac, ori nu o mai fac deloc!” Oare crezi că sunt foarte mulți oameni care să facă asta? Sunt oare destui oameni care să ajungă la un moment dat să spună că s-au săturat și vor altceva? Nu, nu sunt. Deși atracția succesului este foarte mare pentru toată lumea, selecția celor chemați cu adevărat pentru a susține lupta succesului este extrem de drastică. Competiția este mică, într-adevăr, pentru că foarte puțini oameni își doresc cu adevărat succesul. Dar trierea învingătorilor este dură. Acesta este un paradox al succesului. Acolo, în vârf, foarte puțini oameni își doresc să ajungă. Dar, tot acolo, în vârf, foarte puțini oameni ajung. De ce? Pentru că foarte puțini oameni se lasă conduși de o dorință care să le pârjolească sufletul. Din cauza aceasta nici nu au vigoare pentru a lupta să cucerească succesul. Dar ia umple-ți tu sufletul cu cea mai mare hotărâre de a ajunge pe noi piscuri! Vei deveni mult mai atractiv pentru succes, care îți va face asiduu curte!


 


 


 


Ziua 19 


 


Dacă un lucru nu a ieşit aşa cum ţi-ai dorit, asta nu înseamnă că este neapărat inutil.


 


- Thomas Edison -


 


 


Eșecul poate fi o experiență foarte valoroasă. De ce? Pentru că din el ai de învățat ceva. Înveți că nu mai trebuie să faci ceea ce ai făcut. Greșeala pe care o fac realiștii e să considere că un insucces echivalează cu regresul. Ei bine, nu. Dacă înveți să nu mai repeți acea greșeală, automat vei face în viitor un lucru mai bun. Dacă privești lucrurile din perspectiva învingătorilor, eșecul poate fi îmblânzit și transformat într-un servitor umil și eficient. De fapt, eșecul este o portiță spre o altă etapă, mult mai avansată. Corecturile te fac să înțelegi care este direcția cea mai apropiată de intenția ta. O direcție greșită este indiciul că trebuie să alegi o altă direcție. Dacă și aceasta se dovedește greșită, alegi alta. Și tot așa, din aproape în aproape, până când ajungi la direcția corectă. Fiecare eveniment (eșec sau succes) e ca un test cu un rezultat foarte exact. Rezultatul îți indică: rece sau cald. Dacă e rece, înseamnă că trebuie să mai încerci. Dacă e cald, înseamnă că ești foarte aproape de succesul cel mare. Regula e să ignori orice sentiment de tristețe cauzat de către un eșec trecător. Eșecul, dacă îți permite să mergi mai departe, este o LECȚIE extrem de valoroasă, dar, în același, timp, un pas mare spre îndeplinirea obiectivului propus. 


 


 


 


Ziua 20


 


Raiul pe pământ este o alegere pe care trebuie să o faci, nu un loc pe care trebuie să-l găseşti.


 


- Wayne Dyer -


 


 


Foarte puțini conștientizează că, de fapt, succesul nu este un obiectiv aflat undeva, cândva... Succesul începe în interiorul tău, acolo unde gândurile tale cele mai intime nu pot fi tulburate de către nimeni. Este vorba despre un loc sacru și cu valoare nemăsurată pentru ceea ce ai tu de făcut. Tu alegi ce să gândești. Dacă alegi să gândești pozitiv, tot ceea ce se va întâmpla în viața ta va fi forțat să primească amprenta pozitivului. Dacă alegi să gândești negativ, evenimentele mai puțin plăcute se grăbesc să se întâmple. Dezlegarea enigmelor viitorului se produce undeva în adâncul inimii tale, acolo unde inițial te simți victorios pe toate planurile. Din punctul fierbinte situat în inima cuprinsă de dorință pornește extinderea proiectului capabil să-ți schimbe în mult mai bine întreaga viață. Succesul este un tărâm al aventurii, este adevărat. Dar aventura poate fi cu totul minunată, dacă te roade pe dinăuntru un neastâmpăr extrem de pozitiv și care să te încurajeze secundă de secundă să continui trecerea de la modestie la excelență, de la anemia traiului simplu la plenitudinea vieții excepționale. 


 


 


 


Ziua 21 


 


Primul principiu în viață: să nu te dai bătut în faţa oamenilor sau a întâmplărilor.


 


- Marie Curie -


 


 


Realizările uimitoare sunt rezervate celor îndrăzneți și dispuși să lupte cu fanatism pentru atingerea unui țel. În extrem de puține cazuri, cineva a realizat ceva măreț sau important numai cu ajutorul norocului. Astfel de cazuri sunt așa de rare, încât nici măcar nu trebuie să le luăm în seamă. Zidul destinului îndărătnic este spart numai de către cei gata să ducă o bătălie susținută cu toți cei care ar îndrăzni să le stea în cale. Ei caută să producă o schimbare prin fiecare acțiune pe care o inițiază, în așa fel încât oponenții - reprezentați de către alți oameni sau de către diverse evenimente nu tocmai fericite - să depună armele. Nu te da bătut niciodată, nici măcar atunci când ești învins! După ce vei înțelege importanța și forța acestui principiu, vei căpăta puteri neobișnuite și vei fi gata să răstorni munții. Lupta pentru succes pare, în cele mai multe cazuri, lipsită de rațiune. Însă amintește-ți că, în cele mai multe cazuri, rațiune poate fi o frână pentru înaintarea ta spre progres. Oricum, nu rațiunea va fi factorul determinant al succesului, ci cu totul altceva. Fii neînfricat, urmărește-ți cu exuberanță și dezinvoltură scopul! Vei vedea astfel cum se declanșează lanțul schimbărilor pozitive în viața ta! 


 


 


 


Ziua 22 


 


Cel care mută un munte începe întotdeauna prin a îndepărta pietrele mai mici.


 


- Confucius -


 


 


De foarte multe ori, un om zelos vrea să facă multe, în timp cât mai scurt. Entuziasmul îl forțează să caute cu mare neastâmpăr calea cea mai rapidă de accesare a unui succes răsunător. Totul e să vină cât mai repede aprecierile și bucuria culegerii roadelor. Când ești foarte, foarte flămând, tendința e să înfuleci totul, foarte repede. Bineînțeles, dacă faci așa, riști să te îneci sau să nu mai digeri cum trebuie mâncarea. Chiar dacă ești flămând ca un lup, trebuie să începi cu prima bucățică de mâncare, pe care o vei mesteca foarte bine. Succesul nu începe de la limita cea mai mare pe care o poți atinge, ci se construiește prin treceri succesive de la o limită la alta, de la cel mai mic prag posibil. După ce ai depășit cea mai mică limită, treci mai departe, la următoarea. Prima dată trebuie să te convingi pe tine însuți că poți face primul pas, cel mai mic și cel mai important. Începe cu ce e tangibil! Apoi repetă primul pas, de câte ori este nevoie! Nu sări peste etape, ci parcurge cu conștiinciozitate fiecare ”parcelă” care compune marele drum spre succes! Realizările imense au început cu mărunțișuri. Însă și detaliile sunt importante! 


 


 


 


Ziua 23


 


Majoritatea eşecurilor din viaţă sunt ale oamenilor care nu-şi dau seama cât de aproape sunt de succes atunci când renunţă.


 


- Thomas Edison - 


 


 


Este incredibil ce ușor renunță mulți oameni care ajung în fața unui obstacol! Mai mult, chiar dacă ție ți se pare ciudat, foarte mulți asociază un obstacol cu un adevărat dezastru peste care nu se mai poate trece. Nu putem spune neapărat că astfel de oameni sunt slabi, ci că nu sunt pregătiți pentru confruntările vieții. Succesul în viață este ca și rezolvatul unei probleme. Dacă problema e prea complicată, e posibil să ai nevoie de mai multe încercări pentru a o rezolva. De fapt, nu știi niciodată câte încercări îți sunt necesare și când anume vei găsi soluția. După fiecare încercare nereușită poate sosi exact încercarea care va reuși. Interesant e că soluția apare pe neașteptate, de cele mai multe ori. Subconștientul joacă un rol hotărâtor în depășirea unei bariere, cu condiția ca tu să-i permiți asta. Dacă nu renunți niciodată, subconștientul face tot ceea ce e necesar și găsește rezolvarea problemei. Totul e să nu cazi pradă nerăbdării. Norocul vine în întâmpinarea celor perseverenți, iar nerăbdarea dă cu piciorul în el, alungându-l cu furie. Neînțelegerea potențialului ascuns al lecțiilor oferite de către eșecurile temporare acționează ca o frână, dar această frână dispare de îndată ce ești dispus să întâmpini cu bucurie chiar și insuccesele de moment. 


 


 


 


Ziua 24


 


Succesul nu e greu de obţinut. Greutatea este să-l meriţi.


 


- Albert Camus - 


 


 


Fiecare om este foarte talentat într-un anumit domeniu. Da, tu, cel care citești acum aceste rânduri, poți să excelezi în cel puțin un domeniu. Excelența înseamnă succes, desigur. Dacă ești foarte bun la ceva, ești foarte căutat. Iar asta echivalează cu succesul. Nu contează că ești total nepriceput în celelalte domenii. Dacă tu simți că ai putea fi foarte bun la ceva anume, canalizează-ți toată energia spre acel domeniu care te atrage în mod natural. Gândește-te, de exemplu, la un fotbalist de mare succes. De ce crezi că se situează el peste media celorlalți fotbaliști? Pentru că s-a îndreptat exact spre domeniul pentru care are talent nativ. Desigur, nici el nu a scăpat de foarte multă muncă și de antrenamente intense, adică de o viață specifică performerilor. Însă talentul nativ i-a scurtat mult drumul spre succes și recunoașterea celor din jur. La fel trebuie să procedezi și tu. Diferența dintre cel care se chinuie să reușească într-un domeniu și cel care posedă talentul natural pentru acel domeniu este ca și diferența dintre un călător care se deplasează pe jos și unul care folosește un automobil. Norocul se schimbă complet atunci când ești sincer în ceea ce faci și ai chemare pentru acțiunea în care te-ai angrenat.


 


 


 


Ziua 25


 


Nu mă întorc niciodată la ziua de ieri, pentru că eram o persoană diferită atunci.


 


- Lewis Carroll -


 


 


Orice acțiune pe care o desfășori zilnic îți aduce un anume progres. Chiar și ceva care pare plictisitor poate deveni de folos, la un moment dat. De fapt, orice mic progres poate determina un efect de multiplicare a altor rezultate care te schimbă aproape pe nesimțite. Situația actuală este o sumă de acțiuni pe care le-ai desfășurat în trecut. Acțiunea prezentului este poarta spre un alt viitor. Tu ai posibilitatea de a ajusta viitorul, exact ca un sculptor care lucrează la opera lui, bucată cu bucată. Chiar tu, ca persoană, te transformi în fiecare moment al zilei.  Fiecare experiență (succes sau eșec) aduce un progres pentru ființa ta. Mâine vei fi un om diferit de cel de azi, iar după câțiva ani ești un om mult diferit de cel care ești azi. Nimic din ceea ce ți se întâmplă nu este inutil, ci, dimpotrivă, poate ajuta la cizelarea unui destin remarcabil. Lucrează zi de zi pentru a construi viitorul și privește numai spre viitor! Trecutul nu mai are ce să-ți ofere. Nici măcar tu, ca personalitate, nu te mai poți regăsi în trecut. Azi ești un om mult mai evoluat și vei continua să evoluezi, pentru tot restul vieții tale. Atitudinea de învingător este să privești mereu înainte, nu în urmă! 


 


 


 

Ziua 26


 


Viitorul este suma paşilor pe care îi faci, inclusiv a celor mici, ignoraţi sau luaţi în râs.


 


- Henri Coandă - 


 


 


Un mare succes nu are cum să fie ceva accidental, ci este rodul unei acțiuni perseverente, în care orice mică realizare își găsește întotdeauna locul. În spatele unei realizări, stă, de asemenea, o pregătire meticuloasă, răbdătoare. Viteza lentă de înaintare nu înseamnă îndepărtarea de succes. Îmblânzirea destinului poate deveni posibilă numai prin concentrare maximă la fiecare pas, oricât de mărunt. Eroare, succes mic, testare, iar eroare, iar succes mic... Aceștia sunt pași spre succes. Numărul pașilor determină și el amploarea succesului. Dacă te pregătești pentru o acțiune de lungă durată, vei avea parte de un succes uriaș. Dacă însă preferi campaniile fulgerătoare, e puțin probabil să obții rezultate remarcabile, pentru că un ”întreg” solid are nevoie de liantul timpului și fluxul operațiilor prin care înaintezi pe teritoriul succesului. Un stejar înalt de câțiva metri este suma unor creșteri zilnice și care nu se pot observa cu ochiul liber. El este mare pentru că a urmat calea unui șir neîntrerupt de extinderi minuscule. Pe tine cine te împiedică să urmezi exemplul stejarului? Nimeni!


 


 


 


Ziua 27  


 


Cel care are abilitatea de a-şi stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva.


 


- Andrew Carnegie -


 


 


Ai văzut vreodată cu câtă încrâncenare urlă copilul care își dorește foarte mult o jucărie? El este orb și surd atunci când vine vorba despre părerile adulților din jurul lui. Însă dorința lui este foarte clară și cere să fie îndeplinită. Dorința îi ocupă mintea. Asta ar putea să te facă să crezi că acel copil este subjugat de către dorință. Dar nu e așa. A ști foarte clar ceea ce vrei înseamnă a fi tu stăpânul minții tale. Dacă știi fără nicio ezitare ceea ce vrei, capeți puterea de a-ți îndeplini dorința. Nu mai ai nevoie de aprobarea celor care nu prea sunt de acord cu dorința ta. Pur și simplu vrei și acționezi. Când ești însetat, știi foarte categoric că vrei să bei apă. Și acționezi din toate puterile pentru a obține apa. Dacă nu ți-ar fi sete, mintea ta ar fi ocupată cu altceva. În acest caz, acțiunea de căutare a apei nu ar mai avea niciun sens. Evenimentele exterioare sunt rezultatul a ceea ce se produce în mintea ta. Ezitarea generează evenimente slabe. Hotărârea generează evenimente puternice. Nu poți elimina ezitarea dacă nu faci efortul de a-ți controla propria minte. Mai întâi, trebuie să fie ordine și disciplină în gândurile tale, în așa fel încât să le stăpânești tu pe ele, nu ele pe tine! 


 


 


 


Ziua 28 


 


Inteligenţa nu înseamnă să nu faci greşeli, ci să vezi repede cum poţi să le îndrepţi.


 


- Bertolt Brecht -


 


 


Încrâncenarea cu care îți urmezi visul nu înseamnă neapărat o dramă destinată să-ți smulgă numai suspine. Drumul succesului mai înseamnă și relaxare și, mai ales, dezinvoltură în tratarea eșecurilor de moment. Cunoști și tu această experiență: cu cât te concentrezi mai mult să faci ceva fără greșeli, cu atât greșești mai mult. Există o anumită categorie de greșeli care îți permit să înveți foarte mult din ele și să evoluezi. Bineînțeles, există și greșeli care nu trebuie făcute niciodată, adică ele sunt așa de grave, încât nu mai pot fi reparate. Dar astfel de greșeli sunt într-o categorie mai specială și nu către ele trebuie să-ți îndrepți atenția, pentru că nu ele au ponderea cea mai mare. Noi vorbim acum despre acele erori care inevitabil apar atunci când vrei să construiești succesul. Erorile sunt lecții. Dacă faci o dată o greșeală, apoi niciodată nu o mai repeți, înseamnă că ai evoluat și ai mai pus o cărămidă la edificiul pe care îl clădești. Aceasta este perspectiva din care trebuie să vezi lucrurile. Fiecare eroare este ca un fel de ”reglaj”: te aduce mai aproape de traseul corect al succesului. Erorile sunt un fel de rău necesar. Privește-le cu degajare și cu dorința de a le utiliza pentru progresul tău și al proiectului pe care îl urmărești!


 


 


 


Ziua 29


 


Toţi avem în noi o neştiută rezervă de energie care izbucneşte când viaţa ne pune la încercare.


 


- Isabel Allende -


 


 


Pornirea oricărei activități are nevoie de un impuls inițial mai puternic. Perseverența, la rândul ei, necesită o cantitate permanentă de energie, în așa fel încât acțiunile pe care le desfășori pentru atingerea succesului să fie continue și pe termen nelimitat. În acest lanț de acțiuni, inevitabil apar și obstacole. Tendința e să abandonezi în fața lor. Atunci când te confrunți cu un eșec mai usturător sau cu un obstacol mai greu, ai senzația că ai rămas fără resurse, fără puterea de a merge mai departe, fără imboldul acela pozitiv care te mișcase inițial. Cum treci peste astfel de momente mai grele? Cum îți reamintești acel entuziasm care te-a împins să faci un plan curajos și să pornești pentru transpunerea lui în realitate? Întotdeauna va trebui să lași crisparea și teama la o parte și să privești undeva în adâncimea inimii tale. Acolo se află resurse fenomenale. Da, în orice moment tu ai la dispoziție un izvor real și fascinant de energie psihică, o sursă care nu se epuizează niciodată! Partea interesantă este că această minunată energie te ajută mai ales în momentele cele mai grele. Ea este sprijinul tău atunci când toți te-au părăsit.


 


 


 


Ziua 30


 


În viaţă, cea mai mare plăcere este să faci ceea ce ţi se spune că nu poţi face.


 


- Walter Bagehot -


 


 


Foarte mulți oameni ar fi de acord cu faptul că cea mai dulce victorie este cea care s-a obținut cu cea mai mare greutate. Ceea ce este rar, este scump. De ce crezi că aurul are așa de mare valoare? Pentru că e foarte greu de găsit. Da, succesul e și el ceva foarte rar. Nu se găsește pe toate drumurile. Necesită o muncă susținută. Până să ajungi să sărbătorești o victorie mare, ai de înfruntat poate eșecuri mai multe. Pare că doar eșecul este omniprezent, nu și succesul. Dar nu e chiar așa. Până la urmă, după toate încercările, succesul va veni. Sărbătorirea victoriei are un gust superb, mai ales după un parcurs în care cei din jur ți-au adus mereu argumente că nu vei putea ajunge la capătul drumului. Pe ei îi vei sili să recunoască faptul că nu au avut deloc dreptate. Chiar dacă nu vor spune cu voce tare că au greșit, în sinea lor își vor da seama că nu au înțeles esența obținerii succesului. Sau vor înțelege că au fost prost informați în ceea ce privește știința atingerii succesului. 


Oricum, după ce te concentrezi la ceea ce ai tu de făcut, ajungi într-un punct la care cei din jurul tău doar privesc, fără să se înfrupte și ei din roadele meritate de tine.


 


 


 


Ziua 31


 


Ce gândim, ce ştim sau ce credem este de mică importanţă. Singurul lucru care contează este ce facem.


 


- John Ruskin - 


 


Este necesar să gândești pozitiv. Este necesar să te înarmezi cu toate informațiile posibile și care să te ajute în lupta de cucerire a succesului. Este necesar să crezi din tot sufletul că poți reuși. Dar este vital să acționezi, dacă vrei într-adevăr să obții succesul! Poți să visezi cât de mult dorești. Poți să-ți imaginezi absolut totul. Dar acordă cea mai mare atenție acțiunii! Pe lângă gândire, mai fă de fiecare dată câte ceva. Chiar și dacă înaintezi cu pași foarte mici, nu contează. Important e să înaintezi! Numai prin acțiune te poți îndrepta spre un viitor splendid! Acțiunea te ajută să treci cu bine de fiecare provocare, de orice test care vrea să te pună la încercare. Privește totul ca pe un joc, cu detașare, dar cu dorința mereu prezentă de a acționa. Fă întotdeauna câte ceva! Dacă poți mult, fă mult! Dacă poți puțin, fă puțin! Fără acțiune, chiar și cea mai măruntă oportunitate se scurge pe lângă tine. Refuzul eșecului presupune mereu să acționezi, să mergi înainte, chiar și cu câte un milimetru, dar să mergi. Prin acțiune, tu coordonezi toate resursele spre un singur punct: cel al reușitei. Acționează! În loc să te mai uiți pe furiș în curtea vecinului, acționează și vei avea mult mai mult de câștigat! 


 


 


 


Ziua 32


 


Cel care stă la umbră astăzi, o face pentru că a plantat un copac cu mult timp în urmă.


 


- Warren Buffet -  


 


 


Tentația de a obține totul rapid este întotdeauna foarte mare. Și, într-un fel, e și firesc să vrei ceva bun și repede. De ce să aștepți, dacă poți primi acum? Însă unele lucruri chiar nu pot fi obținute rapid. Și trebuie să înveți să vezi asta ca ceva foarte firesc! Imaginează-ți că vrei să-ți câștigi existența vânzând mere pe care le culegi din copaci plantați de tine. Livada de meri este sursa ta de câștig. Dar cum ai ajuns să ai această livadă? Ai plantat repede pomii, apoi, a doua zi, ai început să culegi merele? Bineînțeles că nu! Ai plantat pomii, i-ai îngrijit cu mare atenție și ai așteptat ani de zile ca ei să crească și să poată produce mere. Dacă nu ai răbdare ca pomii să crească, munca de plantare și îngrijire a lor este inutilă. Scopul final este culegerea roadelor, adică a merelor pe care să le vinzi. Până la preocuparea de a culege merele, există o altă preocupare, la fel de importantă: îngrijirea pomilor, ani de zile la rând. Livada crește lent, așa de lent, încât, dacă nu ai ști că va veni și ziua în care pomii vor rodi, ai crede că totul nu duce la niciun fel de rezultat, că ar fi o mare pierdere de timp. Însă, atunci când vine ziua în care să culegi roadele, bucuria savurării victoriei este neegalată.


 


 


 


Ziua 33


 


Uşa către progresul personal se deschide numai dinăuntru.


 


- Burke Hedges -


 


 


Prima lecție a succesului este că trebuie să începi cu lucrarea interiorului tău. În mintea ta, în sufletul tău, se află resursele brute. Ele trebuie șlefuite, într-un anume fel. Dezvoltarea personală este mijlocul perfect pentru extinderea capacităților tale interioare. O ploaie de cuvinte pozitive determină schimbări mari și pozitive în spiritul tău, iar asta trebuie să se transpună în fapte și rezultate. Un nivel scăzut al dezvoltării personale duce la acțiuni anemice și rezultate care nu prea pot fi luate în considerare. Mintea ta și inima ta au nevoie să fie ”presate” zilnic cu ”picături” care să spargă pojghița de ezitare sau neîncredere în succes. Erupția unui vulcan este minunată, ca fenomen. Însă, până să ajungem să vedem noi acest spectacol, totul a început undeva în adâncimile pământului. Acolo se află ”fierberea”, miezul nevăzut care a dat naștere ”dansului” de lumină și lavă fierbinte.  Potențialul succesului tău nu se află în lumea înconjurătoare, ci în spatele frunții tale. Acolo tu deții controlul destinului tău și al traseului spre realizări de succes. Toate schimbările produse în minte și spirit lansează valul de schimbări în realitatea în care trăiești.


 


 


 


Ziua 34


 


Ţine cu dinţii de visele tale! Dacă visele mor, viaţa devine o pasăre cu aripile frânte, ce nu poate zbura.


 


- Langston Hughes -


 


 


Oricât de crudă ar fi realitatea temporară, gândește-te că mintea ta nu poate fi atinsă decât dacă vrea ea! Menține viu visul tău, pentru că de el depinde totul! Îngrijește-ți zilnic dorința și nu accepta nimic care să o murdărească sau să o ucidă! Dacă are parte de îngrijirea gândurilor tale, dorința înflorește și îi imprimă destinului tău o direcție spectaculoasă și benefică. Ce rost ar mai avea o viață din care lipsește visul? Ar fi totul prea cenușiu, prea searbăd! Nu cred că îți place mediocritatea. Nu e nimic splendid în a trăi privind la alții cum se bucură de succes, prosperitate și fericire. De ce să stai pe margine și să tânjești la ceea ce deja pe alții îi satisface pe deplin? Nu e mai bine să începi să acționezi? Nu e mai bine să-ți dorești și să pornești? Înlocuiește îndoiala cu visul și vei constata curând că e mult mai productiv pentru tine dacă procedezi așa! Să visezi la succes înseamnă, de fapt, să fii cu adevărat treaz. Visul reprezintă controlul tău asupra următoarelor acțiuni pe care le vei porni. Iar visul repetat cu obstinație este instrumentul perfect de accesare a resurselor necesare obținerii succesului. 


 


 


 


Ziua 35


 


Când te ajuţi tu însuţi, şi cerul te ajută!


 


- La Fontaine -


 


 


Cum te pui la adăpost de orice fel de intemperii care te pot aștepta pe drumul către succes? Primul sfat este să sari chiar tu în ajutorul tău. În loc să aștepți nu se știe cât timp un sprijin venit de la cei din jurul tău, e mult mai înțelept să acționezi tu cât mai repede. Dacă te abandonezi în brațele autocompătimirii, rezultatele vor fi pe măsură, adică foarte slabe. Dacă însă pui la bătaie tot curajul de care ești în stare, lucruri incredibile vor începe să se producă. Evenimentele exterioare rezonează cu alegerile tale, cu gândurile de fiecare moment. Tu susții schimbarea realității, iar realitatea susține dorința ta. Există mereu acest echilibru între forța care pleacă din interiorul tău și succesele aparent inexplicabile. Cu cât intențiile tale sunt mai clare și mai puternice, cu atât comportamentul care să-ți aducă rezultate benefice este mai incisiv. Nu oamenii din jurul tău îți impun limite, ci numai și numai tu te poți autolimita. Fă-ți chiar acum o promisiune că vei trece mereu de orice graniță se ivește în calea ta! Este important să știi că primul imbold spre succes îți aparține exclusiv, așa că adaugă valoare la tot ceea ce vrei să faci și devino arhitectul propriului tău destin!


 


 


 


Ziua 36


 


Când construim, trebuie să ne gândim că o facem pentru totdeauna.


 


- John Ruskin -


 


 


O afacere crește ca o ființă vie. Încetul cu încetul, ceea ce este mic devine mare și puternic. Devii bogat prin acumulări succesive și nenumărate. Și trebuie să fii credincios propriului tău țel! Dacă ți-ai propus să faci ceva, fă-o cu toată seriozitatea! Afacerea se află în posesia ta, așa că trebuie să dai maximă atenție fiecărei cărămizi cu care construiești edificiul succesului tău. De modul în care acționezi ACUM depinde ceea ce va fi în viitor. Concentrează-te la fiecare pas, ca și cum ar fi ultimul! Tot ceea ce e superficial, nu are viitor. Asta e clar. Dacă nu îngrijești bine o plantă, ea se va ofili. Așa e și cu succesul. Nu e vorba despre un proiect provizoriu, ci despre o acțiune hotărâtă și de ale cărei rezultate te vei bucura pentru tot restul vieții tale. Chiar dacă scopul acela mai îndepărtat pare a nu fi prea tangibil, urmărește-l ca și cum ar fi cel mai real lucru din lume. Succesul nu este un lucru cumpărat la mâna a doua, ci este propria ta creație, rodul voinței tale! Mintea și mâinile tale clădesc stilul de viață pe care îl vei trăi de acum încolo, așa că fii foarte vigilent în ceea ce privește valoarea pe care o dai propriului tău vis!


 


 


 


Ziua 37


 


Pentru a realiza lucruri mari trebuie să și visăm, nu numai să facem. Trebuie să și credem, nu numai să plănuim.


 


- Anatole France -


 


 


Privind la mușuroiul uimitor construit de către furnici, ne putem întreba dacă ele au avut mai întâi un vis. Și-au stabilit ele un scop măreț? Au întocmit un plan pe care să-l urmarească apoi cu perseverență? Și-au dorit cu ardoare succesul? Chiar nu știm asta. Încă nu s-a inventat o metodă prin care să putem afla ce gândesc furnicile. Tehnologia nu e așa de avansată. Însă știm sigur ce se întâmplă în cazul oamenilor. Ei sunt vietățile care pot să-și facă planuri pe termen lung și foarte lung. Unor oameni însă li se pare inutil să mai viseze la ceva ce încă nu există. Greșeala lor! Visul nu este altceva decât podul spre realitate. O rază de soare pare așa de inofensivă... Dar, dacă ea este concentrată într-un singur punct, cu ajutorul unei lupe, poate declanșa un foc foarte concret. Lumina pare a fi imaterială, incapabilă să producă vreo transformare în realitatea din jur. Dar asta e doar o impresie. Lumina, în anumite condiții, poate transforma realitatea! Așa e și cu visul. El pare a fi ceva ireal. Dar, dacă e utilizat cum trebuie, transformă realitatea! Visul este răspunsul, cheia spre eliberarea potențialului cu adevărat provocator pentru orice fel de realizare.


 


 


 


Ziua 38


 


Întotdeauna fă ceea ce ți-e frică să faci.


 


- Ralph Waldo Emerson -


 


 


Atingerea unui obiectiv măreț presupune și recurgerea la unele acțiuni mai hotărâte, mai dure, mai deosebite de tot ceea ce ai mai făcut tu. Jumătățile de măsură nu au cum să-ți aducă rezultatele vizate. Este firesc, desigur, să-ți fie și teamă atunci când pornești pe un drum necunoscut, mai ales dacă acel drum nu a mai fost parcurs de nimeni înaintea ta. Dar trebuie să-ți depășești teama! Trebuie să te mai gândești că ceea ce pare a fi amenințător, nu e chiar amenințător. Nu de teamă te poți vindeca, ci de fuga de teamă. Cu un mic efort de voință, îți poți șterge din suflet toate urmele mici ale acelui sentiment care te frânează să înaintezi pe drumuri mai speciale. Exact trecerea peste momentul de îndoială sau frică te face mai puternic decât erai înainte de acel moment. Aceasta este una dintre rotițele mecanismului succesului și e bine să te folosești de acest mecanism. Un obstacol poate părea înfricoșător. Dar, dacă ții ochii ațintiți bine la ceea ce se află dincolo de acel obstacol, se deschid perspective fabuloase și care te ajută să treci peste teamă. Înlocuiește frica și cu un fel de curiozitate care să te împingă să descoperi ce se va întâmpla după ce treci de impasul momentan!


 


 


 


Ziua 39


 


Greutăţile se înmulţesc când ne apropiem de ţintă.


 


- Johann W. von Goethe -


 


 


Dacă într-o bună zi constați că ai de-a face cu tot mai multe obstacole, consideră că acesta e un semn bun. Înseamnă că ai progresat destul de bine. Succesul foarte mare echivalează cu o valoare foarte mare, iar asta se traduce și în acțiuni mult mai ample și mai complicate decât cele desfășurate în mod obișnuit. Progresul scoate la iveală sarcini mai mari și mai multe, ceea ce nu trebuie să fie neapărat un motiv de alarmare. Tu continuă să bifezi lista cu realizări și vei avea parte de satisfacții ascunse oamenilor obișnuiți! Succesul nu este un loc comun în care să se adune toți cei interesați de obiective atinse facil, fără eforturi. Dimpotrivă, drumul succesului interferează întotdeauna cu avânturi impetuoase îndreptate spre dezghețarea piedicilor. Dacă renunți la stereotipuri și îți canalizezi energia spre spargerea tiparelor, succesul se va apropia din ce în ce mai repede de tine. Acceptă cu curaj orice fel de provocare, fără să te gândești la ”nodurile” care tind să absoarbă energia pozitivă necesară luptei pentru succes. Un potop de provocări poate să aducă un potop de succese. De fapt, fiecare greutate întâlnită te urcă la un alt nivel al succesului.


 


 


 


Ziua 40


 


Lumea face loc persoanei care știe exact unde merge.


 


- Ralph Waldo Emerson - 


 


 


Cei care au înfăptuit lucruri mărețe au luat poate în calcul și faptul că planul lor ar putea fi realizabil sau nu. Dar nu la asta s-au gândit ei cel mai mult. Prioritățile au fost mereu altele. S-au hotărât definitiv să părăsească locul cald și pufos al complacerii în mediocritate. Cel care câștigă este cel care înaintează chiar și atunci când este rănit în luptă. Clocotul dorinței de victorie este ca un combustibil care îți netezește calea, dă la o parte eventualele bariere și injectează energie suplimentară în ”motorul” automobilului cu destinația SUCCES. Inevitabil va veni și momentul în care alți oameni să simtă ceea ce vrei tu să faci și, mai ales, să înțeleagă că deja te posedă o forță care te împinge mereu să acționezi și să cucerești obiective ambițioase. Ei te pot ajuta sau, dimpotrivă, se pot mulțumi să rămână în umbră. Dar cert este că înaintarea ta are efectul unui obiect incandescent, gata să ofere tuturor un model de vivacitate și pozitivism care nu poate rămâne fără urmări. Pune pasiune în ceea ce faci și soarta te va ”pedepsi” cu un succes magnific! Exact zumzetul dedicării tale atrage ”prada” așa de delicioasă pe care o aștepți! Este iminent să se întâmple asta, dacă nu ești deloc neglijent cu lupta de susținere a proiectului tău. 


 


 


 


Ziua 41


 


Viaţa este o aventură îndrăzneaţă sau nimic.


 


- Helen Keller -


 


 


A trăi cu cea mai mare intensitate posibilă nu înseamnă a fi lipsit de rațiune. Dimpotrivă, viața este un dar de care trebuie să profiți la maxim în fiecare secundă. Asta înseamnă să fii conștient de ceea ce ai primit și să te bucuri de darul tău. Viața nu trebuie să fie ceva banal, ci o revărsare de bunăstare și fericire. Faptul că te afli mereu în mișcare și ești ocupat cu atingerea următorului obiectiv dă sens existenței. Privește totul ca pe un joc sau ca pe o aventură palpitantă și vei simți fiori plăcuți de fiecare dată când mai acționezi câte puțin pentru atingerea succesului. Nimic nu este obositor sau greu, dacă te joci! Când te tentează lenea sau amânarea, gândește-te la plăcerea jocului! Crezi că nu merită? Ba da, merită foarte mult! Alternativa este să vegetezi într-un trai șters, fără nimic palpitant în el. Dacă ești încrezător în soarta ta extraordinară, soarta devine și ea încrezătoare în tine. Viața îți dă totul, dar cu condiția ca și tu să-i dai ei totul! Dai = primești. Dai mult = primești mult. Oceanul provocărilor care te așteaptă devine brusc suculent și atractiv dacă te decizi să-ți urmezi dorința.  


 


 


 


 


Ziua 42


 


Eu merg încet, dar nu merg niciodată înapoi.


 


- Abraham Lincoln -


 


 


Succesul este un tărâm al aventurii, e adevărat. La fel de adevărat este că succesul este și un proiect care se construiește pas cu pas, cu migală și răbdare. Calea spre eșec este abandonarea drumului pe care ai început să pășești, iar calea spre succes reprezintă procedura inversă, adică perseverența nelimitată. Înaintarea spre obiectivul propus nu trebuie să fie neapărat zgomotoasă, ci lină și constantă, tăcută, dar hotărâtă. Poți lua exemplul furnicilor. Chiar dacă ele sunt mici, nu se dau bătute niciodată. Furnicile nu cunosc noțiunea eșecului. Ele știu doar că trebuie să facă ceva, să care firimitura, să meargă mai departe, până la capăt. Dacă nu reușesc de prima dată, vor încerca altă metodă, dar tot nu vor renunța. Perseverența nu este plictisitoare, ci necesară, o adevărată binecuvântare pentru cei care vor să-și vadă visul realizat. Concentrează-te la limita aflată imediat în fața ta și depășește-o! Vei trece astfel la următorul nivel, dincolo de care se află o altă limită. Depășește-o și pe aceasta și treci la următorul nivel! Cantitatea nivelurilor mici pe care le-ai trecut poate determina calitatea modului tău de viață.


 


 


 


Ziua 43


 


Viața nu are limite, cu excepția celor pe care ți le impui singur.


 


- Les Brown - 


 


 


Adevăratul tău potențial de succes este gigantic. Dacă observi că ceva nu merge cum trebuie, înseamnă că te-ai autoblocat într-un anume loc. Da, cele mai multe frâne nu vin din exterior, din lumea înconjurătoare, ci din interiorul tău. Tu stabilești: înaintare sau blocare. Tu ții în palmă ”maneta” prin care poți schimba oricând direcția de înaintare. Ești ca un șofer care poate controla în totalitate modul de mișcare al automobilului pe care îl ocupă. Dacă apeși pe pedala de accelerație, automobilul ”țâșnește”. Dacă apeși pe frână, automobilul se oprește. Accelerare. Frână. Ambele depind numai și numai de voința ta, atunci când te afli la volanul automobilului. Da, destinul poate fi schimbător, dar asta din cauză că așa vrei tu, de cele mai multe ori. Provocările se comportă în funcție de răspunsul tău la ele. Dacă le consideri benefice pentru succesul tău, așa va fi. Șansa succesului este ca o ușă. Dacă o deschizi, ai acces la succes. Dacă doar stai și te uiți la ușa închisă, ușa rămâne închisă. Deschide larg ușa succesului și savurează toată priveliștea care ți se oferă! Fericirea plutește permanent deasupra ta, tu trebuie doar să-i dai voie să se manifeste!


 


 


 


 


Ziua 44


 


Fă ce poți, cu ce ai, oriunde ai fi.


 


- Franklin Delano Roosevelt - 


 


 


Dezvoltarea unui plan înseamnă utilizarea la maxim a tuturor resurselor disponibile. Orice detaliu contează! Vezi tu, foarte mulți oameni pornesc la drum cu niște prejudecăți. Ei cred că, dacă nu dispun de bani, de exemplu, nu pot începe niciun fel de afacere. Greșit! Există nenumărate posibilități de a folosi puținul pe care îl ai, în așa fel încât să ajungi să acumulezi acel MULT care îți va defini succesul. Nu este important să pornești cu resurse mari, ci să acumulezi cât mai repede resursele mici pe care le ai la dispoziție și să accesezi de foarte multe ori un număr mare de resurse mici. Când ești foarte, foarte însetat ți se pare o adevărată comoară fiecare picătură de apă pe care o bei. Când îți dorești cu disperare succesul, te bucuri de fiecare pas mic cu care înaintezi, de fiecare limită aparent neînsemnată pe care o depășești. Pașii mici sunt un proces extrem de important al marelui succes. Omul doritor de succes își pune în ordine toate gândurile și acționează pas cu pas, fără să-și facă griji că pornește de la puțin. El știe că succesul cel mare este suma unor pași mici și în număr infinit. Niciun scop nu este prea îndepărtat, dacă înaintezi fără încetare!  


 


 


 


Ziua 45


 


Nu există bucurie mai mare ca aceea pe care o simţi atunci când învingi dificultăţile.


 


- Samuel Johnson -


 


 


Lupta pentru obținerea succesului poate fi agonizantă, dar la fel de bine poate fi și aducătoare de cele mai mari satisfacții posibile. Fiorul pe care ți-l aduce depășirea unei limite considerată de netrecut nu se poate compara cu nimic. Este ceva sublim! Dacă obstacolul a fost foarte încăpățânat, dar tu ai fost mai încăpățânat decât el și l-ai învins, meriți toate laudele din lume. Nu oricine e capabil să dea piept cu o dificultate și să o depășească victorios. Dacă ar fi așa, toți oamenii ar fi plini de succes. Cei care au tăria să treacă de un obstacol, chiar dacă nimeni nu le mai dă nicio șansă, sunt făcuți dintr-un aluat mai special. Aluatul învingătorilor = aluatul privilegiaților. Ei acționează cu vigoare și câștigă! Urmează-le și tu exemplul! În viață există multe plăceri, însă niciuna nu se poate compara cu plăcerea câștigării unei lupte dificile. Fii credincios scopului tău, luptă cu încrâncenare pentru el și răsplata va fi dulce, foarte dulce! Satisfacția divină se află acolo, în punctul depășirii limitelor! Strigătul victoriei este minunat! Transformă imposibilul în posibil și vei simți gustul superb pe care numai învingătorii îl simt!  


 


 


 


Ziua 46


 


Lucrurile mărețe se obțin încet. Dar nu obții nimic dacă stai pe loc.


 


- Zig Ziglar -  


 


 


Un succes substanțial înseamnă multă transpirație și mult timp investit. Pentru mulți oameni, asta e ceva descurajant. Ei sunt frământați mai mult de întrebarea: ”Dar de ce să investesc eu așa de mult timp?” Cu alte cuvinte, li se pare ceva nefiresc să-și facă un plan pe termen lung. Chiar dacă ar porni la drum cu un oarecare entuziasm, sentimentul acela că progresul apare foarte lent îi poate determina să se răzgândească și să ”uite” motivul pentru care s-au angrenat într-un anume proiect. Înaintarea lentă pare a fi un fel de batere a pasului pe loc. Dar asta e doar o impresie. În realitate, chiar dacă avansezi cu pași foarte mici, atunci când rezultatul final se arată în toată splendoarea lui contează numai numărul pașilor. Ai așteptat și constați cu satisfacție că a meritat așteptarea. Cei care renunță la scopul lor din motiv că așteptarea poate dura prea mult par să nu înțeleagă deloc faptul că exact renunțarea înseamnă batere a pasului pe loc, ba chiar regres și teren prielnic pentru mediocritate. Ce e mai bine? Să avansezi lent, dar să avansezi sau să renunți total la avansare, doar pentru a scăpa de senzația că pașii sunt prea lenți sau prea mici? 


 


 


 


 


Ziua 47


 


Eșecul ar trebui să ne fie profesor, nu gropar. Eșecul înseamnă întârziere, nu înfrângere. Este un ocol temporar, nu o fundătură.


 


- John C. Maxwell - 


 


 


Crezi cumva că cei care au inventat primul avion au avut parte de prima dată de un succes categoric, adică au construit un avion cu care să zboare deasupra oceanului, de la un continent la altul? Nu! Acum, în zilele noastre, e ceva firesc să te urci în avion și să ajungi cât mai repede din Europa în America sau în Asia. Dar nu a fost ceva chiar așa simplu de la început. Inventatorii acelui aparat mai greu decât aerul, dar capabil să zboare precum păsările s-au confruntat cu multe testări nereușite, cu deziluzii, cu ratări chiar dureroase. Dar au continuat. Au perseverat, și-au îmbunătățit mereu propriile realizări și și-au atins, încetul cu încetul, scopul. Aceasta e tehnica impecabilă a oamenilor de succes. Dacă nu ai depășit un obstacol chiar cum ai vrut tu (adică repede și fluierând...), nu înseamnă că trebuie să te oprești în fața acelui obstacol și să începi să plângi. Acesta e un semn că mai ai de făcut ceva, că mai ai de testat și altă variantă, că mai ai de pășit și pe altă cărare, nu doar pe drumul pe care l-ai întâlnit imediat în față. Dacă nu ai putut depăși acum un obstacol, nu înseamnă că nu-l vei putea depăși niciodată. Când e vorba despre atingerea succesului, foarte multe lucruri sunt relative. 


 


 


 


Ziua 48


 


Crede că poți și problema este rezolvată pe jumătate.


 


- Theodore Roosevelt -


 


 


O mare problemă a majorității este încrederea în sine. Dacă educația primită în familie sau școală le-a fixat în subconștient ideea că ei dispun de niște resurse limitate, pe care le pot exploata numai dacă ajung la anumite condiții, vor trăi toată viața cu convingerea că alții pot mai mult, dar nu ei. O astfel de convingere nu le aduce niciun beneficiu, nici măcar pe termen scurt. Te-ai gândit vreodată că tu dispui de niște capacități fenomenale? Te-ai gândit vreodată că, dacă vrei cu adevărat să realizezi lucruri uimitoare, chiar poți să le realizezi? Și crezi că te pot eu convinge că poți așa ceva? Desigur că nu! Chiar dacă în jurul tău ar sta o armată de convingători de profesie, nu vei face nimic, nu se va schimba nimic dacă undeva în adâncurile inimii și minții tale nu apare acea licărire de încredere în propriile tale puteri. Adevărata forță care face lucrurile să se miște izvorăște din profunzimile sufletului tău și crește din ce în ce mai tare, pe măsură ce primește răspunsuri pozitive în urma acțiunilor pornite. Totul e să ai încredere că poți! Ce pierzi dacă îți repeți răspicat că tu cu adevărat ești în stare să faci fapte mari și uluitoare? Nimic! Dar ce poți câștiga? Totul!  


 


 


 


Ziua 49


 


Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua.


 


- Ralph Waldo Emerson -


 


 


Orice ființă umană are capacitatea de a realiza lucruri minunate. Fiecare om este foarte talentat într-un anume domeniu. Chiar dacă în alte domenii este un adevărat anti-talent, cu siguranță este el extrem de bun la altceva. Partea frumoasă este că acel talent pe care deja îl posezi, darul primit de la natură, te ajută să realizezi lucruri magnifice fără să faci un efort prea mare, în comparație, desigur, cu eforturile altor oameni care ar încerca să facă ceea ce faci tu, dar fără să fie înzestrați cu talentul tău. Este suficient să găsești un singur domeniu în care poți fi un specialist de înaltă clasă. După ce îl găsești, satisfacțiile tale vor fi permanente și cu totul speciale. Trebuie să fii conștient în fiecare clipă că, dacă încă nu ai identificat domeniul în care să strălucești, cu siguranță îl vei găsi, dacă îl cauți bine. Darul pe care l-ai primit există deja, doar că mai trebuie scos la iveală. E timpul acum să uiți că tu ești un om mediocru sau destinat să te mulțumești cu puțin! Dacă dispui deja de cel puțin un talent care să te propulseze spre cele mai amețitoare înălțimi, de ce să nu-l folosești? De ce să irosești darul pe care oricum l-ai primit? 


 


 


 


Ziua 50


 


Sunt un optimist. Nu văd niciun sens în a fi altcumva.


 


- Winston Churchill - 


 


 


De multe ori, viața se comportă cam agresiv și, prin urmare, ești tentat să ai și tu o atitudine pesimistă sau mai cinică. Unora chiar li se pare absurd să fie mereu optimiști, când tot ceea ce se întâmplă în jurul lor este negativ. Ei se întreabă cum oare ar putea să se gândească la lucruri minunate, la succes, la fericire, când au de-a face cu evenimente triste, mohorâte, banale, fără strălucire, fără farmec? Și totuși... Dacă stai și te gândești mai bine, a fi pesimist nu-ți aduce absolut niciun câștig. Lamentarea este doar lamentare. Plângi și atât. Dar ce rămâne în urma plânsului? Nimic! Ai progresat chiar și cu un singur pas? Greu de crezut. Pesimismul înseamnă să-ți plângi singur de milă. Văicăreală fără rost, fără să construiești nimic. Trebuie să recunoaștem cu toții asta: negativismul nu construiește nimic, nici măcar două cărămizi una peste alta nu poate pune. Negativistul doar privește și strigă cât poate el de tare: ”Dacă încerci să pui cărămida asta peste cealaltă cărămidă, ai mari șanse să-ți strivești un deget!” Și uite așa nu rămâne nimic în urma pesimiștilor sau negativiștilor, nici măcar cea mai mică sau elementară realizare. Fii optimist, pentru că e mult mai bine! 


 


 


 

Ziua 51 


 


Va exista întotdeauna un mâine pentru a rezolva problemele care azi păreau să nu aibă soluţie.


 


- Jose Saramago -


 


 


Imposibilul e o noțiune foarte relativă. Te afli în fața unui obstacol care, aparent, e de netrecut. Dar asta e doar o aparență. Eu sunt aproape sigur că, pe vremea când erai la școală, aveai ca temă rezolvarea unei probleme de matematică. Dacă problema era foarte dificilă, te chinuiai, te chinuiai, te chinuiai, dar tot nu găseai soluția. Senzația că nu poți rezolva o problemă nu e tocmai plăcută, ba chiar e foarte frustrantă. Dacă nu găsești soluția unei probleme foarte grele de matematică, ai sentimentul dezagreabil că tu nu vei fi niciodată în stare să descoperi rezolvarea acelei probleme. Începi să te îndoiești serios de capacitatea ta de a rezolva probleme. Ba chiar poți căpăta convingerea că este imposibil ca tu să găsești vreodată rezolvarea unei probleme foarte dificile de matematică. Însă nu e chiar așa. Faci mari eforturi să rezolvi o problemă dificilă, apoi o lași baltă, dar numai pentru un timp. Te uiți la un film, te relaxezi, dormi o noapte întreagă, uiți complet de problemă. Apoi, după ce te trezești și reiei încercările de a rezolva problema, constați că... ai găsit soluția problemei. Ura! Cum ai găsit soluția? Nici tu nu știi, dar ai găsit-o. Cine te-a ajutat să găsești soluția? Bineînțeles, subconștientul tău! Să știi că la fel se întâmplă și cu obținerea succesului. Să ții minte asta! 


 


 


 


Ziua 52


 


Toată visarea din lume nu va conta dacă nu eşti gata să te trezeşti şi să te pui la treabă.


 


- John C. Maxwell - 


 


 


Este minunat să visezi și să întocmești un plan de realizare a visului tău. Bineînțeles, este și mai minunat și mai practic să începi să acționezi pentru transformarea în realitate a visului tău. Regula e să faci ceva. Un pas mic, un pas mare, important e că ai înaintat. Visul trebuie să meargă mână în mână cu acțiunea. Visează în fiecare secundă, dar acționează în timp ce visezi! Apasă pe ambele pedale: vis și acțiune! Indiferent ce se întâmplă pe parcursul unei zile, revino mereu la visul tău drag și amintește-ți scopul tău pentru care ai pornit la drum. De ce vrei tu să faci aceste mari eforturi? De ce vrei tu să perseverezi? Ai un motiv care să te susțină și să te împingă mereu înainte? Dacă ai, atunci înaintarea ta e asigurată. Visul atrage acțiunea, iar acțiunea atrage rezultatele. Cu cât visezi mai intens, cu atât ai mai multă energie pentru a acționa. Fără vis, e ca și cum ai sta nemișcat în mijlocul unui deșert. Nimic nu se va întâmpla. Și nici măcar o speranță de mai bine nu va fi. Preferi să stai pe loc sau vrei să mergi spre îndeplinirea visului tău? Desigur, vrei să înaintezi. Așa că păstrează-ți visul și fă zilnic ceva pentru a-l transforma în realitate. Adaugă măcar câte o cărămidă pe zi pentru construirea realității visului tău!  


 


 


 


Ziua 53


 


Trebuie să strângi pietrele care ți se aruncă. Sunt începutul unui piedestal.


 


- Hector Berlioz -


 


 


Atunci când pornești lupta de cucerire a unui obiectiv mare, să nu te aștepți deloc să fii întâmpinat numai cu flori, zâmbete și urări de bine! În lumea asta mai sunt și oameni negativiști, oameni cărora li se pare că totul e negru. Pentru ei nu există alb sau nuanțe între alb și negru, ci numai negru. Dacă, din întâmplare, drumul tău se intersectează cu al lor, vei avea de a face cu reacții nu tocmai plăcute. Te vei confrunta cu invidia lor, cu ranchiună, cu denigrări. Și ce-i cu asta? Dacă visul tău e suficient de mare, vei trece peste toate clevetirile și răutățile. Tu știi că ai de dus o luptă și de atins un obiectiv. Tu știi că îți dorești ceva foarte mult. Tu știi că ai niște resurse interioare unice. Tu ești, de fapt, un unicat pe această planetă. Ca tine nu mai e nimeni. Dar ai la dispoziție toate resursele posibile pentru a reuși un mare succes în viață. Și știi ce se va întâmpla cu denigratorii tăi după ce vei reuși să atingi marele succes pe care l-ai visat? Vor dispărea rapid și complet. Nu vei mai auzi nimic de ei. Chiar dacă îi vei căuta, nu vei mai reuși să-i găsești. Cei care înainte te criticau, acum nu mai sunt de găsit nicăieri. Și știi de ce? Pentru că toate criticile lor nu valorează nimic. Sunt doar cuvinte. Atât. Numai visul și acțiunea reușesc să creeze ceva în această lume. Criticile nu construiesc nimic, niciodată. 


 


 


 


Ziua 54


 


Mulțumește-te cu ce este, dar caută mereu ceva mai bun.


 


- Socrate -


 


 


Există o majoritate care încearcă mereu să te convingă de adevărul lor: ”Nu mai visa cai verzi pe pereți! Mulțumește-te cu ce ai acum!” Este vorba despre realiștii convinși că viața modestă e ceva obișnuit și de acceptat. Dintr-un anumit punct de vedere, așa este. Viața modestă are și ea farmecul ei. Dar ea nu e totul. Dincolo de banalitate se află ceva extraordinar, ceva care merită în totalitate să fie trăit. Dacă nu tinzi mereu și spre ceea ce pare a fi imposibil de trăit, e ca și cum ai trăit cam degeaba. Te vei bucura de plăceri mărunte, dar niciodată nu vei cunoaște splendoarea. Din momentul în care apuci să guști din superba viață de supersucces, vei privi în urmă și te vei mira cum de ai putut tu până atunci să te mulțumești cu viața aceea mediocră. Și nu vei mai dori niciodată banalitatea! Feeria traiului îmbelșugat și fericit nu se compară cu nimic altceva! Este ceva colosal să ajungi pe culmile succesului și crede-mă că nu vei mai dori niciodată să cobori de acolo, odată ce ai ajuns. Adevărata viață este cea de succes și prosperă din toate punctele de vedere. Orice altă variantă este cenușie, neatrăgătoare pentru nimeni, chiar dacă cei mai mulți sunt nevoiți să spună că nu au, deocamdată, alte posibilități. Oportunitățile apar numai dacă visezi la ele! 


 


 


 


Ziua 55


 


Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge.


 


- Voltaire -


 


 


De ce crezi că ar trebui să lauzi pe cineva care toată viața lui merge la un serviciu obișnuit, opt ore pe zi, nu avansează deloc, în niciun domeniu și doar așteaptă vârsta pensionării? Nu prea sunt motive de admirație pentru o astfel de persoană. Dacă un om face zilnic lucruri pe care le fac toți oamenii, valoarea lui este comună, adică nu are nimic special în ea, nimic care să producă transformări de amploare în lumea înconjurătoare. Este vorba doar despre vegetare și atât. E ca și cum ai fi un fel de plantă. Extragi hrana din mediul înconjurător și trăiești. Atât. Însă adevărata valoare vine atunci când ai curajul să înfrunți cele mai mari obstacole și să le învingi. E mare lucru chiar și dacă ai simplul curaj de a înfrunta riscurile. Dimensiunea scopului la care aspiri determină dimensiunea valorii și recunoașterii tale de către cei din jur. Înfruntă cu curaj orice obstacol și vei vedea cum răsar din interiorul tău și resursele care să te ajute să dobori obstacolele! O viață satisfăcătoare nu e suficientă pentru cel care vrea extraordinarul! Cu cât sunt mai mari piedicile de care treci, cu atât urci tu mai mult pe scara succesului și a recunoașterii sociale! 


 


 


 


Ziua 56 


 


Păsările care se nasc în cușcă au impresia că a zbura este o boală.


 


- Alejandro Jodorowski - 


 


Este foarte greu să-i salvezi de la mediocritate pe cei care se complac în mediocritate. Bineînțeles, părerea lor e diferită de a ta, cel care vrei să obții un mare succes în viață. Ei sunt convinși că așa trebuie să fie, adică e normal să mergi toată viața la un serviciu banal, plictisitor, să te mulțumești cu un salariu mic, să nu visezi la mai mult. Ei sunt oamenii banali, care nu vor să iasă cu nimic în evidență. Ba chiar ar fi speriați foarte tare dacă ar fi să se gândească la faptul că mai există și posibilitatea de a lupta pentru succes și de a ajunge în alte zone ale vieții, unde totul este mult mai strălucitor decât ceea ce vezi tu zilnic în jurul tău. De ce sunt ei așa speriați de oportunități? Pentru că așa au fost educați în familie sau în școală. Este cumplit de greu să te desprinzi de o astfel de educație. Ai nevoie de acea sclipire pe care numai oamenii speciali o au. Ai nevoia de dorința interioară de a ieși din tipare și de a-ți construi un alt stil de viață. Ai nevoie de visul de a fi unic. Trebuie să te detașezi de curentul negativist din jurul tău și să te orientezi mereu spre înălțimi, spre locurile unde visul ajunge cel mai repede, însoțit de puterea binefăcătoare a acțiunii perseverente.


 


 


 


Ziua 57


 


Orice drum ai alege, urmează-l cu toată inima.


 


- Confucius -


 


Ai observat și tu că, atunci când pui suflet în ceea ce faci, totul îți iese mult mai bine. Dacă acționezi doar cu jumătate de inimă, se cunoaște imediat lipsa de entuziasm. Rezultatele vin numai pentru cei care se dedică trup și suflet scopului lor. Ardoarea, dorința uriașă, visul neobosit, acțiunea continuă... Acestea sunt elemente de bază ale mașinăriei succesului. Nu poți face ceva important dacă nu ai în tine vlaga aceea specifică entuziaștilor și exploratorilor. Trebuie să fie totul plin de viață și energie! Acțiunea doar de dragul acțiunii este un fel de pierdere de timp. Faci doar ca să treacă timpul, dar nimic consistent nu iese. O construcție trainică și minunată se ivește numai din munca pasionată, din energia plină de dorința de a realiza lucruri extraordinare. Chiar și realizările mici par a fi excelente, dacă depui pasiune în ceea ce faci. Creierul funcționează mult, mult mai bine, dacă este impulsionat de energia pasiunii. Aripile care te ajută să zbori sunt construite din înflăcărare, din dorință clocotitoare, din vis care te obsedează zi și noapte. 


 


 


 


Ziua 58


 


Poți face întodeauna mai mult decât ai crezut.


 


- Roger Martin du Gard -


 


 


În viața fiecărui om vine un moment în care dă nas în nas cu unele obstacole care chiar par a fi imposibil de trecut. Este inevitabil: frustrarea va veni. Când vrei să realizezi ceva mai măreț, apoi constați că rezultatele nu sunt cele așteptate de tine, îți este ciudă că nu ai putut mai mult. Oare chiar așa să fie? Oare chiar nu ai fi putut mai mult? Răspunsul e că întotdeauna poți mai mult! Sentimentul că alții pot mai mult decât tine e iluzoriu, un fel de auto-păcăleală. Tendința oamenilor obișnuiți e să-și pună singuri un fel de piedici, să se auto-convingă că au o anumită capacitate, adică se amăgesc cu ideea că ”vasul” lor nu poate duce mai mult decât este el proiectat să ducă. Dar spiritul uman nu e o simplă construcție proiectată să găzduiască doar o anumită cantitate de efort! Spiritul, mintea, inima... au posibilitatea de a se extinde dincolo de ceea ce poate fi considerată limită de netrecut. Mintea este extrem de flexibilă și se poate extinde în tot universul, fără nicio limită. Omul nu este un ”vas” care, după ce se umple, nu mai poate fi umplut. Omul este o ființă care progresează la infinit, pas cu pas. Dacă azi nu ai putut înainta cu un singur pas, a doua zi vei constata că reușești să înaintezi cu doi pași. Întotdeauna e loc de mai bine, întotdeauna se mai poate face încă ceva! 


 


 


 


Ziua 59 


 


Găsește puteri noi chiar în slăbiciunea ta! Soarta-ți lasă întotdeauna o portiță în momente de cumpănă.


 


- Miguel de Cervantes - 


 


 


Lucrurile mari nu se obțin cu eforturi mici. Iar drumul succesului e așa făcut încât nu numai că te silește la eforturi mari, dar îți mai presară în față și câte o groapă peste care nu poți trece. Sau, cel puțin la prima vedere, pare de netrecut... Impresia de imposibil e foarte apăsătoare. Ți se pare că nu mai poți face nimic, că toate ușile s-au blocat, că totul s-a terminat și nu mai ai nicio șansă. Când ajungi într-un mare impas, ți se pare că soarta e nedreaptă cu tine și foarte îngăduitoare cu ceilalți, oamenii care deja se bucură de un mare succes. Dar nu e deloc așa! Soarta nu e un călău care să-i pedepsească numai pe unii oamenii, iar pe alții nu. Soarta doar oferă șanse, iar oamenii aleg. Soarta le zâmbește celor optimiști și se încruntă la cei pesimiști sau negativiști. Soarta chiar vrea ca tu să reușești să fii un om de mare succes! Dar îți întinde o mână numai dacă și tu ești dispus să o accepți. Eșecul nu este permanent, la fel cum nici succesul nu este permanent. Viața urmează un curs al schimbărilor neîncetate. Și, dacă schimbările urmează în cascadă, una după alta, e clar că după orice moment greu vine și un moment fericit. Asta e legea care patronează viețile tuturor oamenilor, fără excepții. 


 


 


 


Ziua 59


 


Succesul nu este un fruct care cade singur din pomul vieții în palma omului.


 


- Seneca -


 


 


”O, ce succes fenomenal a avut!” Suntem cuprinși toți de admirație atunci când vedem un om ajuns pe culmile succesului. Suntem tentați foarte tare să credem că a fost ajutat de un noroc orbitor, că soarta l-a favorizat, că s-a născut într-o zodie minunată, etc, etc. Dar oare înțelegem noi cu adevărat prin ce a trecut acel om până când să ajungă să se bucure de un mare succes? Știm noi prin câte chinuri a trecut, prin câte momente de îndoială sau de luptă înverșunată cu obstacolele? Nu știm. E imposibil să înțelegem frământările interioare ale unui om care a parcurs drumul succesului, un drum al luptei, nu al distracției, nu al veseliei, nu al rezultatelor obținute ușor. Nimic nu vine pe degeaba! De cele mai multe ori, trebuie să duci o luptă îndărătnică și disperată pentru fiecare pas cu care înaintezi. Drumul succesului este, de fapt, o junglă care îi elimină fără milă pe cei slabi, pe cei care ezită, pe cei care renunță atunci când dau nas în nas cu ziduri de netrecut. Succesul vine numai dacă te iei la trântă cu imposibilul și nu te dai bătut chiar dacă ar fi să crăpi!


 


 


 


Ziua 60


 


 


În mare parte, succesul stă în voința de a învinge.


 


- Seneca -


 


 


Când îți propui să atingi succesul, trebuie să ai o extraordinară voință de a reuși. Învingătorii nu doar își propun să învingă, ei chiar vor cu orice preț să învingă. Ei refuză varianta eșecului, orice s-ar întâmpla. Chiar dacă ar fi să lupte până la capătul vieții, lupta până la capătul vieții este singura lor cale în care cred. Eșecul este doar un accident, nu și zidul de netrecut aflat în calea celui care se îndreaptă spre succes. Ce faci când dai peste un zid foarte, foarte mare? Ce faci când constați că nu poți trece de acel zid? Vezi? Aici este cheia succesului: momentul de cumpănă în care descoperi că nu e totul chiar așa cum ți-ai imaginat sau cum ai plănuit. Învingătorii sunt cei care mai degrabă cad răpuși în luptă, decât să accepte înfrângerea sau renunțarea! Voința de a reuși îi însoțește în fiecare secundă. Oricât de grea ar fi lupta, ei NU renunță niciodată! Vrei și tu să reușești în viață? Atunci ține în fața ta tot timpul deviza: ”Merg înainte, cu orice preț!” Ca să spargi blocada eșecului, trebuie să te înarmezi cu voința extraordinară de a reuși! Voința este numai a ta, iar tu îți conduci ființa spre noi pași și noi orizonturi.


 


 


 


Ziua 61  


 


Cel ce se îndoieşte de victorie pierde sigur.


 


- Lao Tse - 


 


Crezi oare că există vreun om de succes care tot timpul a fost chinuit de îndoieli în propria lui reușită? Nu există un astfel de om. Cei care au reușit să ajungă pe culmile succesului s-au bazat extrem de mult pe încrederea lor în succes, pe încrederea în dorința lor și în capacitatea de a lupta cu toate obstacolele. Atunci când pornești la drum cu o gândire total pozitivă, lucrurile încep să se miște. Mintea funcționează mult mai bine dacă îi oferi din belșug și hrana încrederii în sine și în succes. Succesul fără încredere este un non-sens, o absurditate. Până și jucătorii la loto au un pic de încredere în șansa lor de a câștiga milioane de dolari. Dacă nu ar exista această fărâmă de încredere, nimeni nu ar mai juca la loto, iar această industrie a jocurilor de noroc ar dispărea complet și ar rămâne doar o simplă amintire a istoriei. Și dacă oamenii au totuși măcar un pic de încredere atunci când se bazează numai pe norocul chior, de ce să nu ai tu foarte multă încredere în reușită, atunci când nu te bazezi pe norocul orb, ci pe un plan bine pus la punct și pe o acțiune sistematică în vederea obținerii succesului? Încrederea este sarea și piperul oricărei lupte care țintește obținerea unui succes colosal!


 


 


 


Ziua 62


 


Răbdarea și timpul îți aduc mai multe decât puterea și pasiunea.


 


- La Fontaine - 


 


 


Drumul succesului aparține celor care iubesc maratonul, nu sprintul. Normal, succesul este o călătorie, iar o călătorie nu este compusă din doi sau trei pași foarte scurți. Călătoria este continuă, cu plăcerile și neplăcerile ei. Faci pas după pas, fără să numeri fiecare pas, ci doar îți proiectezi gândul spre viitor, spre locul în care vrei să ajungi. Tu știi că, dacă înaintezi mereu spre locul în care vrei să ajungi, chiar vei ajunge acolo. Nu contează că drumul este compus din o mie de pași sau un milion de pași!  Contează doar că, după ce ai făcut un pas, mai poți face încă unul, apoi încă unul, apoi încă unul. După fiecare destinație urmează o altă destinație. Învingătorii nu se opresc niciodată, chiar dacă au ajuns în locul pe care și l-au dorit! Ei își aleg o altă destinație și pornesc rapid spre ea. Învingătorii sunt mereu în mișcare! Indiferent dacă și-au


atins sau nu scopul, ei merg mereu spre înainte, mereu înainte. Ce contează că nu ai reușit acum să-ți atingi scopul? Mai ai încă un drum în fața ta. Vei reuși data viitoare să-ți îndeplinești dorința. Chiar dacă îți atingi scopul, nu vei rămâne încremenit, dacă ai o adevărată mentalitate de învingător. Vei porni spre alte destinații.


 


 


 


Ziua 63


 


Acceptă provocările pentru a putea simţi bucuria victoriei.


 


- George S. Patton - 


 


 


Eșecul nu e neapărat o tragedie. Poți folosi un alt cuvânt pentru a denumi eșecul: provocare. În momentul în care te confrunți cu un eșec (deși tu ți-ai fi dorit să fie un succes), trage aer în piept, respiră adânc, apoi spune-ți răspicat că ai de-a face cu o provocare care vrea să te testeze. Dacă fugi de provocare, e ca și cum ai picat testul. Dacă însă privești provocarea în ochi și nu cedezi nici măcar cu un milimetru, provocarea se va îmblânzi, încetul cu încetul, apoi îți va lăsa loc liber să treci mai departe. Adică ai trecut testul. Bineînțeles, dacă testul ar fi foarte ușor de trecut, nu ai mai simți nicio bucurie, nu ai mai avea nicio satisfacție. Ce bucurie ai tu dacă ieși din casă și mergi la magazin să cumperi o pâine? Niciuna! Singura ta mulțumire e că ai cumpărat pâine, care e de fapt o necesitate. Dar mersul propriu-zis până la magazin nu îți aduce niciun sentiment de satisfacție, pentru că e prea ușor să mergi până la magazin și înapoi acasă. Dar cum ar fi dacă, până să ajungi la magazin, ai avea de înfruntat o mie de obstacole? Cum ar fi dacă nici măcar nu ai ști sigur că poți să treci de obstacole? Drumul banal până la magazin ar deveni o mare provocare. Și, desigur, după ce reușești să intri în magazin, să cumperi pâinea, apoi să te întorci acasă, vei fi foarte, foarte BUCUROS, pentru că ai reușit să depășești o mare greutate. 


 


 


 


Ziua 64


 


Cei ce reușesc în viaţă sunt cei care caută ocaziile pe care le vor şi, dacă nu le găsesc, le creează.


 


- George Bernard Shaw -


 


 


”Oare e posibil să realizez asta?” Cine crezi că își pune o astfel de întrebare? Un om care reușește să obțină succesul sau unul care doar încearcă și nu mai reușește niciodată? Răspunsul e ușor de intuit. Un învingător nu-și pune niciodată întrebarea: ”Oare e posibil să realizez asta?”. El doar caută mereu căile prin care să-și atingă scopul. El trece de la o strategie la alta, până când, în sfârșit, a găsit strategia care merge și îi aduce succes. În cazul în care nu găsește nicio posibilitate de a-și atinge scopul, devine un creator și construiește el o posibilitate. Dar niciodată învingătorul nu spune că nu e posibil să realizeze ceva! El știe că e posibil orice, doar că, momentan, încă nu a găsit calea. El aruncă haina nerăbdării și acționează metodic, pas cu pas, în așa fel încât să se îndrepte spre direcția care îi aduce rezultate. Vrei să obții și tu succesul? Atunci concentrează-te la ceea ce e în interiorul tău, nu la circumstanțele din exterior! Schimbarea realității pornește de la tine! Dacă nu-ți convine realitatea, acționează în așa fel încât să o schimbi! Dar să nu te aștepți să găsești întotdeauna realitatea care îți convine ție! De cele mai multe ori, realitatea îți va fi potrivnică. Însă tocmai de aici începe succesul, de la încăpățânarea de a refuza realitatea și de la hotărârea de a crea o altă realitate.  


 


 


 


Ziua 65


 


Totul este posibil. Imposibilul cere doar mai mult timp.


 


- Dan Brown - 


 


 


Pune-i unui om obișnuit întrebarea: ”Consideri că este posibil ca tu să câștigi un miliard de dolari?” Ce crezi că va răspunde el? Bineînțeles, sunt cele mai mari șansă să răspundă: ”Este imposibil să câștig un miliard de dolari!” La ce crezi că se gândește el când spune că e imposibil să câștige o sumă așa astronomică? Îți spun eu: se va gândi la faptul că este imposibil să câștige așa de mult în perioada imediat următoare, adică în următoarea lună sau următorul an. De fapt, nu câștigarea unui miliard de dolari este imposibilă pentru foarte mulți oameni, ci proiectarea minții în viitor. Banalitatea înseamnă să te gândești numai la ceea ce se va întâmpla mâine sau săptămâna viitoare. De foarte multe ori, oamenii obișnuiți nici măcar nu se gândesc la ceea ce va fi mâine. Ei văd doar clipa prezentă și, dacă ziua abia a început, masa de la prânz. Eventual, își mai amintesc că după trei luni trebuie să meargă în concediu. Și cam atât. Cu totul altceva se întâmplă cu oamenii de succes. Ei sunt obișnuiți să se gândească intens la ceea ce va fi chiar și peste cinci ani, ba chiar peste zece sau douăzeci de ani. Și tocmai din cauza asta reușesc ei să realizeze lucruri care oamenilor obișnuiți li se par imposibile. Ei își proiectează mintea foarte mult în viitor, până într-un punct pe care oamenii banali nici măcar nu-l pot bănui.


 


 


 


Ziua 66


 


Niciun lucru mare nu se întâmplă dintr-o dată.


 


- Epictet -


 


 


Graba nu poate să realizeze ceva trainic. Succesul cel mare este compus din multe, foarte multe detalii cărora trebuie să le acorzi atenție. Fiecare detaliu are nevoie de creștere și îngrijire. Toți am vrea, desigur, ca azi să acționăm pentru succes, iar mâine să ne bucurăm de prosperitate și de succesul mult dorit. Numai că nu se întâmplă așa. Nu te poți muta în casa la a cărei temelie tocmai sapi. Trebuie să te trezești în fiecare dimineață și să continui proiectul de construire a casei. Puțin câte puțin, casa devine realitate, chiar dacă azi sau mâine nu prea se observă ceea ce tocmai ai clădit. Dar se va observa totul după ce ai terminat de muncit pentru proiectul tău. Splendoarea gândirii și acțiunii tale va ieși la iveală, la timpul potrivit. Toată lumea va vedea atunci rezultatul final, făcând mici eforturi pentru a bănui ce se află în spatele acelui rezultat. Și asta se află în spatele rezultatului final: muncă, răbdare, perseverență. Azi te bucuri de admirația tuturor, dar nu toți pot înțelege cât efort și câtă așteptare ai depus pentru a-ți vedea visul realizat. Succesul cel mare are nevoie de multă pregătire și nu vine doar după o pocnire din degete. Oamenii de succes se ghidează după legea pașilor mărunți și constanți.


 


 


 


Ziua 67


 


Un om sărac nu este un om fără bani. Un om sărac este cel ce nu are nici un vis.


 


- Henry Ford - 


 


 


Totul pleacă de la un vis. Chiar și calculatorul în fața căruia stai tu acum este rezultatul unui vis. Cineva, cândva, a visat, apoi a câștigat bani și a devenit bogat. De ce a devenit bogat? Pentru că a avut un vis. Automobilul cu care tu te deplasezi în diverse locuri este rezultatul unui vis. Un om, cândva, mai demult, a visat, a creat automobilul, apoi s-a îmbogățit. Dar mai întâi a fost visul, apoi a venit bogăția. Nu s-a întâmplat invers! Bogăția nu prea poate da naștere unui vis. Însă visul, dimpotrivă, poate da naștere bogăției! Se pot da foarte multe exemple de oameni care au fost cândva săraci lipiți pământului, dar apoi au devenit plini de succes și de bani. De ce au reușit asta? Pentru că au fost animați de un vis. Nu sărăcia a contat, ci visul. Sărăcia e doar o stare trecătoare. Visul însă nu dispare decât dacă vrei tu. Dacă nu vrei să dispară, visul este veșnic. Visul se naște în gândurile tale, dar apoi devine ceva real, palpabil. Visul se transformă în obiecte materiale, pe care le poți atinge. Calculatorul, automobilul, avionul, scaunul, stiloul, imprimanta, televizorul, telefonul mobil, becul, farfuria, batista, cartea, hârtia, pantofii, pălăria, ochelarii, ciocolata, ceasul, valiza, fularul, bricheta: toate au fost cândva doar niște visuri, existente doar în mintea unor oameni.


 


 


 


Ziua 68


 


Pentru orice realizare, primul pas este curajul.


 


- Johann W. von Goethe -


 


 


A acționa fără curaj este un non-sens. Crezi că vei reuși să faci fie și un singur pas, dacă îți este teamă să faci acel pas? Desigur, când vrei să pornești la un drum lung, nu știi ce vei întâlni pe acest drum. Poate va fi totul foarte frumos sau poate vei întâlni niște piedici la care nici nu te gândeai înainte de a porni. Cert este că nimeni nu poate să prevadă ce va fi în viitor. Oamenii care deja au reușit să atingă succesul nu au fost ghidați de un magician care să le arate într-o oglindă ce se va întâmpla în viitor. Așa ceva numai în imaginația unor scriitori se întâmplă. Incertitudinea și imprevizibilul au fost mereu tovarășii de drum ai celor hotărâți să pornească pe drumul succesului. Le-a fost și lor teamă, dar au învățat să și-o stăpânească, pentru că dorința de a reuși să-și îndeplinească visul a fost mult mai mare. Au explorat cu atenție fiecare pas și au trecut mai departe. Au văzut din aproape în aproape cum arată viitorul și astfel au îndepărtat teama din sufletul lor. Când decizi că e mai bine să înaintezi, ajungi ca într-o bună zi să te feliciți. Îți vei da seama atunci, privind în urmă, că, dacă nu ți-ai fi luat puțin inima în dinți, ai fi rămas veșnic în același punct, fără să realizezi nimic, fără să înaintezi absolut deloc.  


 


 


 


Ziua 69


 


Poţi să te plângi că tufele cu trandafiri au spini sau poţi să te bucuri că tufele cu spini au trandafiri.


 


- Abraham Lincoln -


 


 


Prea mulți oameni se plâng mereu de condițiile în care ei trăiesc. Ideea de a porni o afacere este asociată foarte des cu ideea de a avea bani. Bineînțeles că cei mai mulți oameni ar dori să înceapă o afacere și să prospere, numai că ei se cramponează de lipsa banilor. Aceasta este o greșeală. Există multe alte posibilități de a porni pe drumul liberei inițiative, chiar dacă nu dispui de bani mulți pe care să-i investești. Desigur, pentru a porni o afacere, trebuie să privești totul dintr-un alt unghi. Dacă te plângi că ai bani puțini și îți trebuie bani mulți pentru a demara o afacere, așa se va și întâmpla, vei avea mereu bani puțini. Dacă însă îți schimbi optica și te folosești de puținii bănuți pe care îi ai, vei constata că acei puțini bănuți încep să se înmulțească și să se transforme într-o afacere prosperă. La fel e și în cazul celor care se plâng de perioada de timp în care să-și construiască afacerea. Ratații văd numai ”spinii”: ”E mult să aștept cinci ani pentru a-mi dezvolta o afacere”. Oamenii de succes, dimpotrivă, văd numai ”trandafirii”: ”La capătul celor cinci ani de dezvoltare a afacerii mă voi bucura de prosperitate!”. Tu ce vrei să vezi? Spinii sau trandafirii? 


 


 


 


 


Ziua 70


 


Dacă nu riști, nu vei fi învins niciodată. Dar nici nu vei câștiga niciodată.


 


- Richard Nixon -


 


 


Fricoșii rămân în coconul lor cel călduros, dar cu atât se aleg, până la urmă. Însă în această lume există foarte multe lucruri mult mai minunate decât un cocon călduț și sigur. Din momentul în care ajungi să guști chiar și una dintre splendorile care fac ființa umană să vibreze de fericire, coconul călduț ți se pare foarte neatrăgător, chiar dacă e ceva sigur și cu care ești obișnuit. Imaginează-ți că mănânci tot timpul numai pâine cu fasole. Apoi, la un moment dat, descoperi un borcan cu miere și guști un pic din el. Evident, gustul mierii îți va plăcea foarte mult. Cum ți se va părea fasolea cu care te hrănisei până atunci? Sau cum ar fi dacă, după ce ai simțit gustul minunat al mierii, cineva te-ar obliga să mănânci mai departe numai pâine cu fasole, fără să-ți mai lase posibilitatea de a mânca și miere? Ei bine, după ce ai descoperit gustul mierii, va fi foarte trist să nu-l mai poți simți niciodată și să te mulțumești doar cu pâine și fasole. Cam acesta este secretul curajului vizionarilor. Ei își imaginează cum va fi atunci când vor gusta și miere (adică succesul). Puterea lor de imaginație este așa de mare, încât lasă la o parte orice fel de frică. Gustul mierii este mult mai atrăgător, așa de atrăgător încât merită chiar și să riști pentru a ți-l putea satisface.


 


 


 


Ziua 71


 


Omul trebuie să-şi aleagă, şi nu să-şi accepte destinul.


 


- Paulo Coelho - 


 


 


Cum se comportă un om obișnuit atunci când se întâlnește cu destinul? Simplu: dă mâna cu el și, dacă destinul îi cere să-l primească în casa lui, acel om chiar îl primește în casă. Aș vrea să te întreb ceva. Ce faci când la ușa casei tale bate un tip îmbrăcat frumos, amabil și care inspiră încredere? Îl inviți să intre în sufragerie sau îl ții în pragul ușii? Bineînțeles, dacă acel tip îți câștigă încrederea, îl inviți în casă și întreții o conversație cu el. Dar ce faci dacă la ușa casei tale bate un bărbat îmbrăcat cu niște haine zdrențăroase, murdar și mirosind urât? Îl inviți în sufragerie sau îi trântești ușa în nas? Bineînțeles că NU îl inviți în sufragerie! Ba chiar îl îndemni să plece cât mai repede și mai departe de casa ta! Așadar, ai făcut o alegere. Ai ales să-l inviți în casă pe omul care ți-a plăcut. Și ai ales să-l izgonești din fața casei tale pe omul de care nu ți-a plăcut deloc. Așa e firesc să procedezi. Ei bine, în ceea ce privește destinul, oamenii obișnuiți nu procedează deloc așa. Dacă destinul nu le oferă succes și prosperitate, ei acceptă acest destin. Dar oamenii de succes procedează invers, așa cum e firesc să procedeze. Ei NU acceptă sub nicio formă un destin banal și plin de sărăcie, chiar dacă acest destin le bate la ușă. Ei aleg să refuze sărăcia și mediocritatea care le bat la ușă, așa cum și tu ai refuza să primești în casă un cerșetor care ți-a bătut la ușă.


 


 


 


Ziua 72


 


Imaginaţia noastră este singura limită a ceea ce putem spera să realizăm în viitor.


 


- Charles F. Kettering -


 


 


Viitorul tău poate fi fabulos, dacă așa ți-l imaginezi tu. Și, dacă imaginația ta este dublată de acțiune pe măsură, viitorul chiar va fi așa cum ți-l clădești. Numai tu îți poți impune limite. Realitatea imediată îți poate impune niște limite, e adevărat. Dar și aceste limite pot fi depășite într-o bună zi. Numai că imaginația are un alt avantaj: nu știe ce sunt acelea granițe. Ai puterea de a-ți imagina absolut orice. Problema e cu aceste limite autoimpuse. Gândește-te că vrei să construiești o casă. Dacă tu îți imaginezi că vrei o casă cu trei etaje, vei începe acțiunea pentru a construi o casă cu trei etaje. Și trei etaje vei construi, nu unul! Dacă însă îți dorești o casă fără etaj, imaginația ta va juca și ea după cum cântă dorința. Îți vei imagina cum arată acea casă fără etaj și vei acționa să construiești o casă mai simplă, exact așa cum ți-ai imaginat-o. Rezultatul, adică acea casă pe care toți oamenii o pot vedea, a pornit de la o simplă imaginație, care și ea s-a întins atât cât i-ai dat tu voie. Imaginația este servitorul dorinței tale și este capabilă să se extindă cât de mult vrea acest stăpân, adică dorința. Și imaginația este un servitor foarte docil! Profită de el, pentru că are un potențial nelimitat!


 


 


 


Ziua 73


 


Trebuie să-ți dorești să fii puternic. Altfel, nu vei ajunge așa niciodată.


 


- Friedrich Nietzsche -


 


 


Chiar și puterea este o chestiune de alegere. Unii cred că oamenii se nasc puternici sau slabi. Dar nu e adevărat. Poți să fii slab o perioadă, apoi, după ce te saturi de viața frustrantă pe care o trăiești, să iei o decizie radicală și să schimbi totul. Dacă hotărăști cu cea mai mare ardoare că TREBUIE să te îndrepți într-o cu totul altă direcție, e clar că nu vei merge tot în direcția în care ai mers până în momentul acelei hotărâri. Cine te poate împiedica să spui răspicat: ”Gata” Ajunge!”? Nimeni, bineînțeles! Dacă vrei să înaintezi, înaintezi. Dacă vrei să te oprești, te oprești! Dacă vrei să te întorci, te întorci. Dacă vrei să te îndrepți spre dreapta, te îndrepți spre dreapta. Dacă vrei să pornești pe drumul succesului, pornești pe drumul succesului. Nimeni nu poate lua decizii în locul tău! Ești neînfricat sau laș? Asta numai tu hotărăști. Vezi tu, sunt multe lucruri în viață pe care numai tu le poți hotărî: curajul, voința, încrederea, perseverența. Te poate împiedica cineva să fii curajos? Nu! Poate cineva să-ți interzică să perseverezi? Nu! Poate cineva să-ți impună sentimentul de neîncredere? Nu! Tu ești stăpânul curajului tău, voinței tale, încrederii tale, perseverenței tale!


 


 


 


Ziua 74


 


Până acum, pesimismul nu a câștigat nicio bătălie.


 


- Dwight Eisenhower -


 


 


Când te îndoiești de ceva, ai toate șansele ca previziunile tale să se adeverească. Gândurile negative au un efect imediat, chiar dacă sunt numai gânduri. În primul rând, îți pui pe masă toate motivele pentru a NU acționa. Practic, stai degeaba și discuți despre ceea ce nu se poate face. Iar asta înseamnă încremenire. Nimic nu se întâmplă, nimic nu se mișcă. Fără nici cea mai mică acțiune, nici măcar cel mai mic rezultat nu este posibil. Dacă cineva vine lângă tine și îți spune: ”Fă un pas înainte!”, iar tu îi spui: ”Dar dacă mă voi împiedica?”, acel pas înainte rămâne la stadiul de simplă și sterilă teorie. Ar fi fost foarte frumos să înaintezi chiar și cu un pas, dar nu ai înaintat, pentru că gândurile tale negative te-au împiedicat. Nu a venit un om concret să-ți pună piedică sau să-ți lege picioarele, ci tu singur ți-ai pus frână. Ceva este sigur: orice fel de bătălie se câștigă numai cu gânduri pozitive și încredere în victorie. Intenția constructivă este cea care produce rezultate. Practic, devii de neînvins atunci când te lași ghidat numai de gânduri pozitive, orice s-ar întâmpla la un moment dat!


 


 


 


Ziua 75 


 


În drumul tău spre succes, urmează cărarea nebătută, în locul celor deja cunoscute şi general acceptate.


 


- John D. Rockefeller -


 


 


Dorința de siguranță te determină de multe ori să faci și greșeli. Despre ce este vorba? Hai să-ți explic. Dacă vrei să începi o afacere, ai tendința să te întrebi: ”Dar a mai făcut și altcineva afacerea asta? A mai avut succes?” Această întrebare arată că nu ai destulă încredere în tine însuți și în capacitatea ta de a deschide un drum nou. Nevoia firească este să ai un model care deja a reușit să obțină niște rezultate. Acest model îți oferă ție mai multă siguranță. O voce din mintea ta îți șoptește: ”Dacă el a avut succes, înseamnă că și eu voi avea același succes.” Nu e obligatoriu să fie mereu așa. Nu întotdeauna poți repeta succesul altui om. De multe ori, este mult mai simplu și mai profitabil să începi tu un proiect pe care nu l-a mai început nimeni. Foarte multe realizări excepționale sunt, de fapt, pionerate, acțiunile unor oameni care au vrut să fie PRIMII. Exact, fă ceea ce nu a mai făcut nimeni înaintea ta și vei avea un mare avantaj! De mult mai multă admirație și succes se bucură cei care creează de la zero ceva, cei care întreprind lucruri negândite sau nebănuite de către semenii lor. Vei avea satisfacții colosale atunci când te aventurezi pe un drum pe care nu a mai călcat nimeni înaintea ta! 


 


 


 

Ziua 76


 


Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverenţă.


 


- Samuel Johnson -


 


 


Perseverența nu înseamnă să mergi mai departe atunci când totul decurge lin, frumos și fără poticniri, ci să continui exact atunci când în fața ta a apărut un obstacol peste care este imposibil să treci. Dacă ar fi totul ușor, toți oamenii ar fi perseverenți, ba chiar adevărați maeștri ai perseverenței. Lumea ar fi cu adevărat minunată, pentru că toți locuitorii ar fi veritabile exemple de succes, datorită perseverenței. Învingătorii nu primesc medalii pentru orele de distracție sau relaxare, ci pentru depășirea unor obstacole care le-au solicitat lacrimi, transpirație, luptă încordată, multe clipe de coșmar, concentrare, durere. Recompensele cer un preț imens și nu sunt deloc atrase de către cei care se retrag cuminți în colțul lor, după prima adiere de dificultate. Splendoarea vine după bătălii crâncene și numai pentru cei care acceptă riscul, provocările uriașe, încercările pe muchie de cuțit. Dulceața triumfului este rezervată numai celor care se înarmează cu răbdarea de a trece peste absolut toate eșecurile, de a merge mai departe, iar și iar, de a lăsa în urmă toate dezamăgirile și de a privi mereu spre noi orizonturi. 


 


 


 


Ziua 77


 


Cel mai mare neajuns al nostru este că renunțăm prea repede. Cel mai corect drum către succes este să mai încerci o dată.


 


- Thomas Edison -


 


 


Există oare vreun om care să prezică viitorul? Nu, nu există. În filmele de ficțiune, da, e posibil. Dar acolo e vorba doar despre imaginație. În realitate, nu poți să știi nici măcar ce se va întâmpla în secunda următoare. Dacă acum dai cu banul, nu știi dinainte care parte a monedei va cădea orientată spre sus. Afli însă în secundele următoare. Să spunem că tu ai vrut să pice banul, dar a ieșit marca. E asta o problemă? Bineînțeles că nu! Mai faci o încercare. Dacă pică banul, e în regulă, înseamnă că ți-ai îndeplinit dorința. Dar dacă nici la a doua încercare nu pică marca? Ce faci? Renunți? Asta ar fi cea mai proastă hotărâre! Tu știi că, dacă arunci mereu moneda, inevitabil va pica și banul, chiar dacă de multe ori pică marca, adică ceea ce nu vrei tu să pice. Hai să ne gândim la cazul absurd în care pică marca de zece ori la rând. Asta înseamnă oare că trebuie să renunți la alte încercări? Sigur nu! Încerci mereu, cu perseverență, până când pică banul! De câte ori trebuie să încerci? Asta nu mai poți să știi. Dar știi că, după multe încercări nereușite, sigur vine și încercarea care reușește să-ți aducă succesul.


 


 


 


Ziua 78


 


Dacă toată bogăția unui om se află în mintea sa, nimeni nu va putea să i-o fure.


 


- Benjamin Franklin -


 


 


Cel mai solid succes este acela pe care îl obții atunci când te bazezi pe capacitățile tale, pe ceea ce gândești tu sau ești în stare să creezi de la zero. În jurul tău se pot produce multe turbulențe, e adevărat. Dar ceea ce se află în mintea ta e solid ca o stâncă. Desigur, condiția este să te înarmezi cu cea mai mare hotărâre de a obține succesul, în așa fel încât nimic să nu te clatine. Obstacolele te pot înconjura așa cum o haită de lupi înconjoară prada. Însă obstacolele vin ÎNTOTDEAUNA din exteriorul tău. Obstacolele sau limitele NU vin niciodată din interiorul tău! Wow! Te-ai gândit vreodată cu seriozitate la asta? Acolo, în interiorul minții și inimii tale, NU există nimeni sau nimic care să te oprească din înaintarea ta spre succes. Adică ai cale liberă spre o viață splendidă, plină de succes, prosperă și fericită! Mai este cazul să eziți? Bineînțeles că nu trebuie să eziți! În interiorul tău se află deja o comoară inestimabilă și e mare păcat să o lași nefolosită. Puterea existentă în interiorul tău este numai a ta și nimeni nu ți-o poate lua, nici măcar cel mai puternic om din lume. Ești proprietarul unic al unei averi uriașe și pe care nici cel mai abil hoț din lume nu ți-o poate fura! 


 


 


 


Ziua 79


 


Viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi la ce ți se întâmplă.


 


- John C. Maxwell -


 


 


Obiceiul de a arunca vina asupra circumstanțelor este o cauză foarte importantă a sărăciei și a mediocrității. ”Nu am bani!”. ”Nu am noroc!”. ”Nu mi se deschide nicio ușă!”. Acestea sunt scuze pentru a nu face nici măcar un pas înainte. Dar exact faptul că stai pe loc este reacția ta la întâlnirea cu obstacolele. Și, dacă stai pe loc, pe loc vei și rămâne, pentru totdeauna. Ți se va întâmpla exact ceea ce-ți dorești, adică stagnarea... Și atunci, de ce să nu faci primul pas înainte? De ce să nu te îndrepți spre viitor, chiar și cu pași mici, dar siguri și constanți? Plânsul nu folosește nimănui și nu e deloc constructiv. E mult mai bine să tragi adânc aer în piept și să spui: ”Bun, am făcut deja un pas înainte. Hai să mai fac încă unul!”. Și vei constata că tocmai ai făcut cea mai bună alegere. Vor veni rezultatele, la început mai mici, apoi din ce în ce mai mari. Dar vor veni numai dacă ștergi din inima ta orice urmă de pesimism și te înarmezi cu o atitudine de învingător! Realitatea din jurul tău este rezultatul atitudinii tale și al încrederii tale în succes. De fapt, destinul învingătorului este suma tuturor gândurilor pozitive și orientate spre acțiuni de luptă și victorii înșiruite, chiar dacă acele victorii sunt mici.


 


 


 


Ziua 80


 


Dacă nu poți zbura, fugi. Dacă nu poți fugi, mergi. Dacă nu poți merge, târăște-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte.


 


- Martin Luther King -


 


 


Ce faci atunci când vrei să ajungi într-un anumit loc, dar drumul pe care mergi este plin de noroi și foarte, foarte greu de parcurs? Rămâi împotmolit în noroi, dând vina pe soarta potrivnică? Sau faci în așa fel încât să ieși cât mai repede din zona plină cu noroi? Bineînțeles că vei fi atent la fiecare pas pe care îl faci, convins că vei reuși să ieși din zona mai puțin plăcută. Un picior poate rămâne încleștat în noroi. Și ce-i cu asta? Faci un efort mai mare, scoți piciorul din noroi și mergi mai departe. Orice s-ar întâmpla, întotdeauna poți face ceva prin care să ieși dintr-o situație mai grea. Într-adevăr, poate nu vei reuși să obții conform planului rezultatele pe care ți le-ai propus. Sau poate nu vei reuși să le obții atunci când vrei tu. Dar aceste impedimente temporare nu mai contează dacă tu porți în inimă și în gânduri hotărârea neclintită de a merge mai departe, chiar și cu câte un mic pas. În plus, pentru un învingător, situațiile aparent fără ieșire reprezintă sursa de energie care îl împinge să acționeze cu și mai multă forță și îndârjire. Când te afli în mijlocul unei mlaștini, hotărârea de a ajunge într-un loc uscat și sigur este mult, mult mai mare.


 


 


 


Ziua 81


 


Stai departe de oamenii care îţi micşorează ambiţia.


 


- Mark Twain -


 


 


Drumul învingătorilor e un maraton. Și, când e vorba despre parcurs distanțe mari, se detașează din mulțime numai cei cu voință de neclintit, cu dorința de a reuși cu orice preț, cu flăcăra ambiției în suflet. Maratonul nu e pentru oricine. La un sprint se încumetă foarte mulți oameni. Dar, când e vorba despre alergat pe distanțe foarte lungi, cei mai mulți se opresc sau chiar dau înapoi, înspăimântați de efortul care îi așteaptă. Învingătorii sunt, într-un anume fel, oameni singuri. Dacă e să existe alți oameni în compania cărora să se simtă bine, aceștia sunt tot învingători. Cine se aseamănă, se adună. Oamenii de succes nu prea au ce să învețe de la cei superficiali sau mulțumiți cu o viață mediocră. Oamenii de succes vor să învețe mereu și să progreseze, iar cei mediocri sunt preocupați mai mult de bârfe sau distracții mărunte. E clar că, dacă vrei să realizezi lucruri mărețe, trebuie să cauți compania oamenilor care deja au realizat lucruri mărețe. Ei sunt o adevărată comoară pentru tine, o sursă inepuizabilă care să te alimenteze cu încredere și energia necesară urcării spre culmile succesului.


 


 


 


Ziua 82


 


Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.


 


- Steve Jobs -


 


 


Pasiunea pentru ceva te hrănește secundă de secundă cu puterea de a trece peste oboseală și peste orice fel de nemulțumiri. Tu știi că simți plăcere atunci când te dedici obținerii succesului într-un anume domeniu, iar asta e tot ceea ce contează. Oboseala devine și ea neînsemnată. Chiar dacă succesul așteptat întârzie, plăcerea a ceea ce faci recompensează totul. Acum, aici, tu știi că trebuie să dai tot ceea ce e mai bun în tine și știi că savurezi fiecare acțiune a ta, fiecare pas. Rezultatul final poate fi mai îndepărtat, e adevărat. Dar și rezultatul mic pentru care faci ceva exact acum îți poate aduce mari satisfacții. Gândește-te la cineva pasionat de construcția de aeromodele. Câtă migală! Câtă muncă atentă la fel și fel de detalii! Unui alt om, care nu înțelege deloc ce înseamnă aeromodelele, i s-ar părea infernală o astfel de muncă. Dar nu și celui pasionat de ceea ce face. El se bucură și se relaxează chiar și atunci când vrea să îmbine două piese ale aeromodelului, dar cele două piese nu se îmbină cum trebuie și este nevoit să reia toată operațiunea. Ceea ce altul ar vedea ca pe un eșec sau ca pe o corvoadă, cel condus de pasiune vede totul ca pe un fel de joacă.   


 


 


 


Ziua 83


 


Frica nu este niciodată un motiv pentru a renunța, ea este doar o scuză.


 


- Norman Vincent Peale - 


 


 


Atunci când te afli la marginea unei prăpăstii, iar peste prăpastie este întinsă o bârnă foarte lungă, pe care poți să pășești și să treci mai departe, primul sentiment care te încearcă este cel de frică. Și e normal acest sentiment, mai ales dacă nu ai mai mers niciodată pe o bârnă aflată deasupra unei prăpăstii. Dacă însă tu vrei neapărat să treci dincolo de prăpastie (pentru că acolo te așteaptă ceva foarte frumos sau foarte plăcut), va trebui să faci ceva în privința fricii tale. Va trebui să învingi frica, pentru că, dacă nu o învingi, nu vei mai primi recompensa plăcută care te așteaptă pe celălalt mal al prăpastiei. De fapt, dacă ai face un efort de imaginație, ai putea înlocui frica din mintea ta cu ceva mult mai folositor: atenția. Exact, în loc să-ți fie frică să calci pe bârnă, te concentrezi cu maximă atenție numai la pasul următorul pe care îl ai de făcut. Scoți FRICA și bagi în locul ei ATENȚIA. Scoți ceea ce este total nefolositor și pui în loc ceva foarte folositor. Propulsarea spre succes presupune și să treci cât mai repede peste frica de necunoscut, iar asta o faci foarte bine dacă te concentrezi mult la pasul cunoscut, la cel aflat imediat în fața ta.


 


 


 


Ziua 84


 


Dacă cineva n-a greșit niciodată, înseamnă că n-a încercat să facă nimic nou.


 


- Albert Einstein -


 


 


Teama de a greși poate fi și ea paralizantă pentru cei care plănuiesc să obțină succesul. La fel de adevărat este și că dorința de a călca numai pe cărări bătătorite (adică sigure) este prezentă în inima tuturor. Oamenii se tem de greșeli, pentru că le consideră ceva rău. Da, unele greșeli pot fi rele. Dar nu toate. Există și greșeli din care ai de învățat foarte multe. Unele greșeli sunt adevărate lecții sau cursuri de arta succesului. Mai mult, unele greșeli pot fi o puternică sursă de progres. Cu cât greșești mai des, cu atât progresezi mai mult. Totul depinde de unghiul din care privești eroarea în sine. Dacă vrei să rezolvi o problemă dificilă de matematică, de exemplu, sunt foarte mari șanse să nu găsești de la prima încercare rezolvarea. Prima soluție este eronată, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la căutarea soluției corecte. Pur și simplu ai înțeles că e cazul să treci la căutarea următoarei soluții. Esențial e ca la fiecare încercare și după fiecare eroare să faci un pas care nu se aseamănă cu pasul pe care tocmai l-ai făcut și care s-a dovedit a fi cel greșit. Bineînțeles, nu știi sigur dacă următorul pas va fi cel corect, dar asta nu înseamnă că nu vei ajunge, până la urmă, la pasul corect.  


 


 


 


Ziua 85


 


Hrăneşte-ţi mintea cu gânduri mari.


 


- Benjamin Disraeli -


 


 


Viața este compusă din fapte mici și fapte mari, din rezultate mici și rezultate mari. La fel, pasul cel mare este compus din foarte mulți pași mici. Trebuie să dai importanță fiecărui pas mic, dar aceeași importanță trebuie să o dai și pasului cel mare pe care o să-l faci. Prezentul este extrem de important, dar el trece foarte repede. Imaginează-ți că secunda în care citești acest CUVÂNT a trecut deja. În fața ta se află mereu alte secunde care și ele vor trece la fel de repede. Viitorul se află mereu în fața ta, logic. Și la viitor trebuie să te gândești mereu. Întotdeauna se poate face ceva mai bun și mai performant în privința viitorului. Nu ai reușit să faci până acum tot ceea ce ți-ai propus? Nu e nimic. Încă mai ai viitorul în față. Propune-ți să faci ceva mult mai măreț decât ai făcut până acum! De ce să irosești cu mărunțișuri acest extrem de prețios capital care este TIMPUL VIITOR? De ce să-ți faci planuri mici, când e mult mai eficient să-ți faci planuri mari? Ce crezi că poți pierde dacă îți faci planuri mărețe? Nimic! Dar ce poți pierde dacă te axezi pe planuri mici? Poți pierde șansa de a-ți vedea împlinit cel mai măreț vis al tău.   


 


 


 


Ziua 86


 


Cine poate răbda merge înainte. Răbdarea este amară, dar roadele sale sunt dulci.


 


- François de La Rochefoucauld -


 


 


Din rețeta succesului face parte obligatoriu și ingredientul numit RĂBDARE. Desigur, acesta este un cuvânt care sună cam urât în mintea multor oameni. Dar și unele medicamente au gust amar, deși ele sunt foarte necesare în caz de boală. Gustul amar nu e un motiv pentru a nu mai înghiți medicamentul. Timpul are grijă să-ți ofere cu generozitate tot ceea ce tu vrei, ca recompensă pentru faptul că ai fost înțelegător cu el, adică l-ai înțeles și ai avut răbdare. Într-adevăr, înțelegerea noțiunii de timp presupune un mic efort de imaginație. Dar și răsplata va fi destul de însemnată. Roadele vor fi binevenite în orice moment. Dacă nu vrei să aștepți roadele, tot va trebui să plătești. Opusul răbdării este nerăbdarea. Graba nu are cum să-ți ofere realizări foarte importante, dimpotrivă. Cu cât te grăbești mai mult, cu atât obții mai puțin. Desigur, sunt mult mai atrăgătoare rezultatele care se pot obține repede. Însă în câte cazuri se pot garanta rezultate rapide? În foarte puține! Cei mai mulți oameni sunt nerăbdători, dar rezultatele lor sunt mici. Puțini oameni sunt cu adevărat răbdători, însă și rezultatele lor sunt mari, firește. Dacă vrei să ai o livadă din care să culegi mereu fructe, va trebui să aștepți câțiva ani. Livadă care să apară peste noapte nu există.


 


 


 


Ziua 87


 


Nu poţi avea o zi de mâine mai bună dacă te gândeşti tot timpul la ziua de ieri.


 


- Charles F. Kettering - 


 


 


Direcția succesului este una singură: ÎNAINTE. Chiar și atunci când te oprești, te oprești pentru a te pregăti mai bine pentru următorul pas, care este tot spre înainte. Sau, în cazul în care ești nevoit să faci un pas sau mai mulți înapoi, tu, ca om de succes, consideri că această retragere este doar temporară, pregătitoare pentru următorii pași spre înainte. Succesul echivalează cu viziunea, iar viziunea nu poate fi materializată fără un plan bine stabilit și orientat către următoarea acțiune, către următoarea strategie, către următorul rezultat. Pierzătorii vieții sunt cei care trăiesc ancorați în trecut, fără să profite de faptul că viitorul îi așteaptă cu multe rezerve pozitive. Da, ceea ce se poate întâmpla de acum înainte poate aduce cele mai mari beneficii. Dacă e să iei ceva din trecut, ia numai ceea ce te poate ajuta să construiești un viitor mai bun, adică experiențele pe care le-ai trăit și din care ai învățat ceva. Apoi proiectează aceste experiențe pozitive din trecut spre acțiunile pe care le desfășori începând de azi. Ceea ce a trecut, e bun trecut, chiar dacă un anumit eveniment a fost mai puțin pozitiv. Trecutul nu ar trebui să fie pentru nimeni împovărător, mai ales că orice secundă prezentă poate schimba instantaneu viitorul.   


 


 


 


Ziua 88


 


Faptul că nu-ți atingi scopul în viață nu e o tragedie. Adevărata tragedie e să nu ai unul.


 


- Benjamin Mays - 


 


 


Un scop pentru care să lupți în fiecare zi poate fi sarea și piperul vieții. Îți poți imagina cum ar fi să stai în fiecare zi întins pe patul tău comod și să te plictisești? Prea plăcut nu ar fi. Timpul ocupat cu ceva care să-ți acapareze atenția și energia este un timp al câștigului. Atâta vreme cât faci ceva pentru scopul tău, înseamnă că în viața ta se întâmplă ceva. Propune-ți că vrei să atingi un scop, apoi acționează zilnic pentru a-l atinge! Concentrează-te pe acțiunile tale zilnice, nu pe îndoielile cu privire la îndeplinirea sau neîndeplinirea planului propus! Ce rost are să te frămânți mereu dacă planul tău se va îndeplini sau nu? Dacă nu se îndeplinește, urmează un alt pas. Acțiunea nu se încheie în fața eșecului, dimpotrivă. Dacă ceva nu a mers cum ai vrut, înseamnă că trebuie să faci altceva și să continui să acționezi, până când obții ceea ce ți-ai propus. Întotdeauna, indiferent de rezultatul de moment, ai posibilitatea de a continua mersul înainte. Chiar și în situația în care reușești să-ți atingi foarte repede țelul, va trebui să continui cu următoarea acțiune. Oamenii de succes știu că nu se vor opri niciodată din a începe o altă acțiune.  


 


 


 


Ziua 89 


 


Visele nu se risipesc. Dar nici nu zboară, dacă nu le dai aripi.


 


- Pablo Neruda -


 


 


Visul este trambulina spre realitate. Azi ai un vis, aparent imposibil, apoi mâine faci primul pas spre îndeplinirea visului. Desigur, primul pas este firav, timid, micuț. Încă mai ai nevoie de încurajări. Dar visul se păstrează, el este viu, acolo, în mintea și inima ta. Foarte bine, încurajează-ți visul să se manifeste cât mai mult! Visul are nevoie de hrană, în fiecare zi! Și cum îl hrănești? Prin gânduri pozitive și prin imaginarea cât mai clară și mai detaliată a momentului tău viitor de triumf. Puterea visului izvorăște din credința ta în succes și din dorința nelimitată de a atinge succesul. Simpla credință pare a fi ceva intangibil, însă exact de aici pornește forța capabilă să producă rezultate palpabile, reale, incontestabile. Visul poate fi o simplă idee, dar ideea generează acțiune, iar acțiunea modelează realitatea. Prin urmare, visul echivalează cu realitatea. Dacă a=b, iar b=c, rezultă că a=c. Logic. Dacă visul fierbinte generează acțiune, iar acțiunea generează rezultate, înseamnă că visul=realitate. Observi că este necesar să acorzi maximă atenție chiar și unui vis care azi e doar o simplă nălucă. Nu contează. Concentrează-te pe visul tău, cocoloșește-l, înconjoară-l cu dragoste! Visul va simți afecțiunea ta și va face în așa fel încât să iasă din coconul lui și să se metamorfozeze în realitate. 


 


 


 


Ziua 90


 


Dacă am face lucrurile de care suntem capabili, ne-am uimi pe noi înşine.


 


- Thomas Edison -


 


 


Cei învinși spun mereu: ”Nu pot să fac acest pas!” De fapt, ei sunt speriați de faptul că în fața lor se află o mie de pași. Însă chiar și învingătorii știu că nu trebuie să sari deodată peste cei o mie de pași. Da, la prima vedere, pare un efort uriaș să faci un salt peste o mie de pași. Numărul de o mie de pași este descurajant pentru cei mai mulți, pentru că e destul de mare. Pare greu să parcurgi așa de mulți pași. Dar cine spune că e obligatoriu să faci un salt spectaculos și rapid? Nici chiar cei mai mari învingători nu obțin totul deodată. Recolta cea mare este formată din multe bucățele foarte mici. Tu doar hotărăște-te să pășești și să înaintezi numai cu primul pas! Apoi spune-ți: ”Wow! Am reușit să fac un pas!” Da, acest pas este victoria ta, realizarea ta. Tu l-ai făcut și tu trebuie să te bucuri. Ce mai contează că e doar un pas mic? Este realizarea voinței tale și ai înaintat pentru că așa ai vrut tu. La fel se va întâmpla și cu al doilea pas. El va fi un progres, adică o sursă de bucurie pentru tine.


 


 


 


Ziua 91


 


Căutam mereu putere şi încredere în afara mea, dar acestea vin dinăuntru. Erau acolo dintotdeauna.


 


- Anna Freud -


 


 


Știi cam ce fac oamenii atunci când întâlnesc niște greutăți foarte mari, peste puterea lor de a le depăși: speră că va veni cineva să-i ajute. Desigur, o mână întinsă pentru a ajuta este oricând binevenită. Este un gest de bunătate și foarte lăudabil. Ființele puternice trebuie să le ajute pe cele slabe, dacă cele din urmă nu au avut șansa să fie la fel de norocoase. Dar ce face ființa așa-zis slabă atunci când nu are prin preajmă nicio ființă puternică? Dă din mâini, apoi moare? Chiar așa de neajutorată să fie oare? O ființă mai slabă și singură nu are nicio șansă de a se salva? Ba da! Orice ființă este slabă numai în aparență. În realitate, puteri imense zac în interiorul ei. Dacă va sonda cu atenție adâncurile sufletului, orice om poate descoperi capacități care și pe el îl vor mira. Mai întâi se convinge că forțele ascunse în el îl ajută să depășească impasul, apoi înțelege că ceva miraculos s-a întâmplat. Ei bine, nu e vorba chiar despre un miracol, ci despre ceea ce exista deja ca putere lăuntrică. E o forță firească și pregătită oricând să te slujească, cu condiția ca tu să-i acorzi atenția cuvenită.


 


 


 


Ziua 92


 


Doamne, fă să-mi doresc întotdeauna puţin mai mult decât pot realiza!


 


- Michelangelo Buonarroti - 


 


 


”Vreau un serviciu călduț și sigur!” De câte ori ai auzit această afirmație? Cred că de multe ori. Și reprezintă dorința majorității oamenilor. Păcat, mare păcat, pentru că tocmai se risipesc niște comori. Cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de adevăratele lor capacități. Imaginează-ți că un tigru s-ar mulțumi să vâneze numai șoricei, convins că numai pe aceștia îi poate prinde. Evident, respectivul tigru se află într-o mare eroare. Am putea spune că e un tigru de tot râsul. Există un film de animație în care e vorba despre un leu așa de blând, încât habar nu are ce înseamnă să ucizi prada. Evident, e o ficțiune, pentru că este imposibil ca un leu să renunțe la instinctul lui de prădător. Tu trebuie să înțelegi ironia situației. Oamenii care se mulțumesc să-și dorească puțin sunt ca acel leu din filmul de animație. De ce să-ți fie frică să-ți dorești mai mult decât poți realiza? Ce rău se poate întâmpla? Niciunul! Ce rău se poate întâmpla dacă îți dorești să câștigi un milion de dolari, dar tu reușești să câștigi numai o sută de mii de dolari? Singurul rău e că nu ai câștigat nouă sute de mii de dolari, dacă acesta se poate numi rău. 


 


 


 


Ziua 93


 


Le sunt recunoscător tuturor celor care m-au refuzat în viață. Datorită lor am reușit pe cont propriu.


 


- Albert Einstein -


 


 


Tu trăiești zilnic într-un fel de ocean format din oameni care nu îți vor înțelege niciodată dorințele cele mai intime sau aspirațiile. Vrei să crești, iar cei cu care vrei să te asociezi îți servesc politicoși câte un refuz. Ce faci în acest caz? Renunți să mai cauți alți asociați? Nu ar trebui să faci asta, dacă îți amintești că niciun eșec nu este permanent. Sunt mulți scriitori, de exemplu, care inițial au fost refuzați de aproape toate editurile cu care au venit în contact. Dar nu au disperat. Au avut încredere numai în forțele lor proprii. Au știut mereu că au de oferit lumii ceva de valoare. Mai întâi a fost încrederea în propriile forțe. Dacă această încredere lipsește, nimic nu se mai poate clădi, nici măcar relațiile cu alți oameni. În momentele grele, numai tu îți poți ridica moralul. Tu ești cel conștient de valoarea ta, iar după tine vin ceilalți. Prima luptă îți aparține. Toți cei care pornesc pe calea succesului sunt ca niște bebeluși, la început, adică singuri. Mai târziu un pic vine și ajutorul celor din jur, dar mai întâi trebuie să identifici tu în tine puterea care să te susțină în primii pași, cei mai importanți.      


 


 


 


Ziua 94


 


Niciun drum presărat cu flori nu duce la glorie.


 


- La Fontaine -


 


 


Destinul învingătorilor e să lupte cu greul. Ideea de luptă nu le este deloc străină, dimpotrivă. Învingătorii știu că lupta face parte din viață. Dacă ar obține prea ușor o victorie, ar avea senzația că aceasta e volatilă, nesigură, gata oricând să dispară. Drumul spre succes nu este neted, iar ceea ce pare a fi succes spectaculos este de fapt o pregătire lungă și minuțioasă. Spiritul luptătorului este tocit în confruntările cu toate provocările pe care le întâlnește și ajunge să creadă că aceste provocări sunt chiar viața însăși. Tu, dacă vrei să fii om de succes, pregătește-te și pentru lupte încrâncenate. Desigur, nu trebuie să te plângi că ești nevoit să lupți, ci să consideri că totul face parte din jocul succesului. Dacă te lamentezi că totul e infernal, nu ai făcut nimic. Rezultatele mereu te vor ocoli. Ia lupta în piept, cu curaj! Vei vedea că, până la urmă, lupta cea mai grea conține și ceva plăcut, chiar înălțător pentru spirit. Și mai trebuie să în vedere și recompensa, adică dulceața victoriei. Ce bine e atunci când savurezi gustul superb al victoriei! După efortul și încordarea luptei, sosește momentul mult așteptat al celebrării triumfului. Atunci afli că totul a meritat. 


 


 


 


Ziua 95


 


Un scop fără un plan este doar o dorință.


 


- Antoine de Saint-Exupery -  


 


 


Un plan este ca o hartă. El te ajută să știi în orice moment în ce loc te afli. De asemenea, te ajută să-ți amintești mereu unde trebuie să ajungi. Când îți propui să realizezi ceva, nu e suficient să vrei să obții ceea ce ți-ai propus. Mai trebuie să știi pașii pe care îi vei parcurge, traseul pe care îl vei urmări. Planul, de fapt, este format din mai multe planuri de rezervă. Primul plan este cel cu care începi. Dacă te ții bine de planul inițial, sunt foarte mari șanse ca acesta să reușească. Dar ce faci în cazul în care primul plan nu va fi un succes? Logic, treci la următorul plan de rezervă. Dorința care se îndeplinește are nevoie de susținere. Da, are nevoie de certitudinea că există mai multe planuri de rezervă. Așa procedează oamenii de succes. Întotdeauna mai există o cale! Întotdeauna mai există o soluție! Primul plan nu e niciodată și ultimul! După planul A poate urma planul B, dacă e nevoie. Primul eșec nu e o problemă pentru un învingător. El înțelege doar că e nevoie de altceva. Ceva mai puternic, mai eficient, mai rapid. Calea există întotdeauna, mai rămâne doar să fie descoperită. 


 


 


 


Ziua 96 


 


Nu ești niciodată prea bătrân ca să-ți propui alt țel sau să visezi un nou vis.


 


- C. S. Lewis -


 


 


În fiecare etapă a vieții întâlnești câte o provocare sau chiar mai multe. Și întotdeauna vrei să ajungi la un nivel mai sus. E normal să fie așa. Desigur, e normal pentru cei cu mentalitate de învingător. Dar nu toți gândesc în felul acesta, din păcate. Cei mai mulți au ca singur ideal în viață PENSIA. Da, acesta e marele scop al lor. Se zbat ani de zile să obțină un serviciu mai bine plătit și mai sigur, doar pentru a ști că vor avea CÂNDVA o pensie sigură. Atât? O pensie singură? Nu e cam sărăcăcios acest ideal? Ba da! Nu e nici foarte atractiv. Și, în afară de asta, oare viața se termină atunci când începe vârsta pensionării? Bineînțeles că nu! Succesul nu are vârstă! Lupta pentru succes are farmecul ei, care e același, indiferent în ce etapă a vieții te afli. Când ești hotărât să atingi un scop, energia care te animă este aceeași, fără vârstă, fără bariere de timp. Între copilul de patru ani care vrea cu putere o jucărie și adultul de cincizeci de ani care vrea cu putere să atingă un țel nu e nicio diferență. Dorință, plan, acțiune, îndeplinirea dorinței. Asta e schema valabilă pentru toate vârstele.


 


 


 


Ziua 97


 


E bine să-ți urmezi propriul drum, dar numai dacă e un drum care urcă.


 


- André Gide -


 


 


Este minunat să visezi ceva și să acționezi pentru a-ți vedea visul realizat! Dacă nu ai lupta pentru un vis, viața ar fi foarte plictisitoare. Acțiunea este întotdeauna mai bună decât apatia. Dacă iei decizia să urci pe o scară formată din zece mii de trepte, știi sigur că nu poți începe decât cu prima treaptă. Adică pui piciorul pe prima treaptă și faci efortul de a trece pe a doua treaptă. Dar niciodată nu ar trebui să te plângi de faptul că ești nevoit să faci efortul de a sălta piciorul, pentru a trece de la prima treaptă la a doua treaptă. Pur și simplu pășești! Visezi, plănuiești, acționezi, adică mai urci o treaptă! Viitorul începe chiar cu pasul aflat în fața ta. Succesul, de fapt, înseamnă înaintare continuă. Nu contează viteza cu care înaintezi, ci faptul că înaintezi. Dacă ai obținut ceva, chiar și dacă acel ceva este foarte mic, înseamnă că poți să mai obții ceva, poate la fel de mic, dar asta nu contează. Tu ai realizat ceva, cu mâinile tale, prin voința ta. Ai vrut și ai făcut. Orice rezultat mic trebuie să te încurajeze să treci la obținerea următorului rezultat mic. Înlănțuirea acestor rezultate mici și multe va da naștere succesului tău cel mare.


 


 


 


Ziua 98


 


Dacă s-ar clădi o casă a fericirii, cea mai mare cameră ar fi sala de așteptare.


 


- Jules Renard -


 


 


Ce frumos ar fi să-ți propui azi să obții succesul, iar mâine deja să te bucuri de succes! Aceasta ar fi rețeta fericirii ultrarapide. Însă nu prea se întâmplă așa în viața reală. Fericirea este scopul, iar la scop se ajunge prin parcurgerea unui drum. Dacă ar fi să aștepți până când termini de parcurs drumul, pentru a te bucura de fericire, ar fi cam frustrant. Oare nu s-ar putea să găsești fericire pe drumul pe care îl parcurgi, chiar dacă acest drum mai conține și ceva suferință? Ba da, este posibil! Satisfacțiile mici înseamnă și fericire. Un triumf mărunt este sâmbure de bucurie imensă. Azi ai obținut o feliuță mică și tot azi o savurezi. Este și aceasta o fericire mică. Trebuie să o conștientizezi foarte bine! Urmează foarte curând o altă bucurie mică, dar importantă pentru starea ta sufletească. Se formează astfel un lanț al bucuriilor mici, dar esențial pentru închegarea procesului de obținere a succesului cel mare. Scopul cel mare se află undeva în fața ta, la mare distanță, dar tot în fața ta, la mică distanță, se află următorul eveniment fericit. Îl aștepți cu nerăbdare și pe el, cu anticiparea bucuriei, cu dorința de a-l savura cât mai repede.


 


 


 


Ziua 99


 


Dacă vrei să duci o viață liniștită, ancorează-te de un scop, nu de oameni sau obiecte.


 


- Albert Einstein -


 


 


Știi și tu cum se vaită mereu oamenii banali. ”Șeful meu iar m-a călcat pe nervi azi!” ”Partenerii aceștia sunt așa de dificili!” ”Este greu să-i conving pe clienți să cumpere!” ”Concurența e mare!” ”Trebuie să-mi schimb mașina, dar nu am bani pentru una nouă!” ”Aș vrea un apartament mai mare!” ”Viața în orașul acesta e insuportabilă!” ”Nu-mi mai ajung banii!” Gândește-te la aceste cuvinte: șef, parteneri, clienți, concurență, mașină, apartament, oraș… Ele reprezintă oameni și lucruri. În același timp, ele sunt un fel de frâne. De ce frâne? Pentru că, dacă te cramponezi mereu de oameni sau de lucruri, e foarte greu să înaintezi. Totul se schimbă din clipa în care îți stabilești un ideal care să însemne extrem de mult pentru tine. Acel ideal este farul tău călăuzitor, chiar și atunci când se lasă întunericul, adică atunci când nu totul merge cum ai vrea. În jurul tău se pot petrece multe, bune sau mai puțin bune. Fără o direcție fermă spre viitor, riști să te împotmolești în prezent. Ai nevoie de o ghidare fermă reprezentată de gânduri pozitive, de viziune, de dorință fierbinte. Saltul către un viitor mai prosper și mai bun se face cu ajutorul unei energii cu adevărat benefice.


 


 


 


Ziua 100


 


În viață, cel mai important lucru nu e unde te afli, ci în ce direcție mergi.


 


- Oliver Holmes -


 


 


Un om care înaintează prin apa rece a ploii ce cade mereu și mereu știe că doar l-a prins ploaia, fără voia lui. Când a plecat de acasă, el știa că trebuie să ajungă cât mai repede la serviciu, unde are un birou cald și confortabil. Dar, deocamdată, cafeaua caldă și fotoliul moale sunt niște vise. Ploaia este rece, neplăcută și extrem de prezentă. Oare asta înseamnă că acest om care înaintează prin ploaie va trebui să înceapă să plângă? Bineînțeles că nu! Pur și simplu el merge prin ploaie, chiar dacă a înghețat de frig, chiar dacă e foarte nemulțumit. Ploaia este temporară, nu veșnică. Oricât de neplăcută ar fi senzația de frig, ea nu poate să dureze la infinit. Căldura biroului urmează curând, iar acest gând te face să suporți mult mai bine ploaia rece. Ceva asemănător se întâmplă și cu drumul spre succes. În orice moment e posibil să dai peste obstacole greu de trecut sau evenimente foarte neplăcute. Dar acestea sunt temporare, ca niște teste destinate să le treci. După ce treci testele, urmează recompensa. Testele nu trebuie să te facă să plângi. Orice încercare grea se produce acum, în momentul prezent, moment care însă în secunda următoare devine trecut și lasă loc viitorului.


 


 


 

Ziua 101


 


Fă primul pas cu încredere. Nu trebuie să vezi întreaga scară. Pur şi simplu păşeşte.


 


- Martin Luther -


 


 


Orice început e greu, firește. Și mai greu este gândul la ceea ce te-ar putea aștepta în viitor. Oare va fi greu? Oare va fi ușor? Voi avea succes sau nu? Tot felul de gânduri. Nu știi cum va fi viitorul și adevărul e că nimeni nu știe. Ce se va întâmpla după un an? Cum va fi succesul tău după șase luni, de exemplu? Nu ai cum să știi foarte exact. Îți poți face un plan de acțiune cu care să pornești, dar multe lucruri vor fi imprevizibile. Și atunci, te oprești oare înainte de a porni? Desigur că nu! Pornești cu primul pas. Pe acesta îl poți planifica foarte ușor, pentru că se află imediat în fața ta. Știi precis ce vei face în minutul următor, ora următoare, ziua următoare. Poate nu știi ce vei face anul viitor, dar știi clar ce ai de făcut azi, în următoarea oră. Și, dacă tot azi obții un cât de mic rezultat, minuscul, aparent neînsemnat, știi că e rezultatul TĂU. Tu, pentru că ai vrut, ai realizat un mic pas. Îl vezi, e aici, e realizarea ta. Și ai căpătat deja încrederea enormă că poți face și al doilea pas. Chiar dacă fiecare pas e mic, încrederea ta crește exponențial, după fiecare pas parcurs.


 


 


 


 


Ziua 102


 


Succesul nu este final, eșecul nu este fatal: curajul de a continua este ceea ce contează.


 


- Winston Churchill - 


 


 


Viața oamenilor de succes este ca un tăvălug continuu în care se succed evenimentele pozitive și cele mai puțin pozitive. Înainte ca cineva să ajungă prosper și plin de succes e posibil să treacă prin multe încercări, multe dintre ele punându-i cu adevărat ambiția la încercare. Dar asta nu contează pentru cei deciși să-și trăiască visul. Ei continuă să înainteze prin ploaie, prin vânt, prin furtună, prin întuneric, prin soare, prin arșiță, până la destinație. Da, destinația este cea care contează! Timpul omului de succes este ocupat cu gânduri constructive, cu planuri de acțiune, nu cu lamentări sau reflecții asupra greutăților vieții. Te ajută cu ceva dacă te gândești mereu la ceea ce s-a întâmplat în trecut? Nu te ajută cu nimic! Trecutul e dus, nu se mai întoarce niciodată! Degeaba te mai cramponezi de evenimentele care deja s-au scurs! Trecutul e ca o fantomă care nu există în realitate, ci numai în imaginație. Tot un fel de fantomă e și prezentul, pentru că dispare foarte  repede. Secunda trece chiar în secunda asta și devine o amintire, o fantomă a trecutului. Viitorul însă este mereu prezent. El vine către tine și vine cu noi și noi evenimente, cu alte rezultate, cu noi progrese.


 


 


 


Ziua 103


 


Dacă avansezi cu încredere în direcţia visurilor tale, vei cunoaşte un succes neobişnuit în vremuri obişnuite.


 


- Henry David Thoreau -


 


 


Rutina traiului zilnic, banal, fără gust, este prezentă peste tot în jurul nostru. De fapt, societatea e în așa fel făcută încât să te absoarbă aproape complet în vârtejul ei. Totul e să găsești puterea de a te smulge din acest vârtej, apoi să-ți îndrepți gândurile spre țelul tău. Lumea își va vedea de rutina ei, fără să o intereseze neapărat ce visuri ai tu. Jugul obligațiilor pe care societatea le are pregătite pentru tine e destul de greu, dar, chiar dacă ai de-a face cu această realitate, porți în tine sămânța unei energii infinite, cea capabilă să te orienteze spre un alt nivel al existenței. Semenii tăi te pot respecta, te pot ajuta, dar prea puțin te pot înțelege. Tu ești cel care stabilește direcția destinului. Tu te afli la cârma corabiei care te duce spre succes și prosperitate. Realizabil și realizat… Cine poate hotărî diferența dintre cele două noțiuni? Cine poate stabili dacă ceva este realizabil sau nu? Numai tu, desigur! Tu ai în tine potențialul și numai tu îl poți simți cel mai bine! Timpul va trece și vei avansa pas cu pas. Și va veni vremea recoltei, adică momentul în care așteptarea îți este recompensată pe deplin.


 


 


 


Ziua 104


 


Cel care nu se teme de nimic e la fel de puternic ca cel de care se tem toți.


 


- Friedrich von Schiller -


 


 


Cum ar fi dacă eșecului i-ar fi frică de tine? Da, o frică așa de mare, încât să te ocolească mereu, ba chiar să stea la mare distanță de tine.  Ar fi grozav, nu-i așa? Ai înainta mereu din succes în succes.  Ai ajunge extrem de repede să trăiești numai în prosperitate. Dar condiția e să nu-ți fie deloc teamă de eșec. Chiar dacă eșecul se apropie de tine, tu nu trebuie deloc să te temi de el. Îl sfidezi, pur și simplu.  Adică nu-ți pasă de el.  Ai văzut ce se întâmplă dacă un câine vrea să te muște. Cu cât îi arăți câinelui că nu-ți pasă de el, cu atât câinele va deveni mai blând și te va lăsa în pace. Iar tu, bineînțeles, îți vei vedea liniștit de drumul tău, până la destinație. Eșecul se comportă și el ca acel câine din exemplul nostru. Adică te ocolește și lasă loc succesului. De fapt, atitudinea ta față de eșec este hotărâtoare.  Vezi eșecul ca pe ceva care să te sperie sau ca pe o lecție din care ai de învățat extrem de mult? Este suficient să-l vezi doar ca pe o lecție valoroasă și, ca urmare, dispare complet, înlocuit instantaneu cu ideea de succes.


 


 


 


Ziua 105


 


Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forță, iar tu vei fi liber.


 


- Jim Morrison -


 


 


Cineva căruia îi este frică să zboare cu avionul se va vindeca de această frică numai dacă zboară chiar și o singură dată cu avionul. E așa de simplu! Doar faci exact ceea ce te temi. Soluția pare cam dură, dar e cea mai eficientă. Vrei să începi o afacere, dar te temi de eventuale eșecuri? Soluția cea mai proastă este să nu mai începi deloc afacerea. Bineînțeles că întotdeauna există și posibilitatea eșecului! La fel de bine există și posibilitatea ca un avion să se prăbușească. Dar asta nu înseamnă că acel avion se va prăbuși sigur. Există doar teama pentru ceva ce nu se știe dacă va fi. Teama este primul obstacol. Și e cel mai mare obstacol. După ce treci de această barieră, lucruri miraculoase încep să se întâmple. Practic, drumul tău devine liber. Ești ca un alergător care a devenit brusc mult mai ușor. Imaginează-ți un automobil care pornește cu frâna de mână trasă. E clar că va merge mai greu, pentru că ceva îl ține. Dar totul se schimbă după ce rezolvi problema cu frâna de mână. Automobilul va înainta cu întreaga lui capacitate, nu va mai fi ținut în loc de ceva ce nu-l ajută deloc să înainteze mai ușor. 


 


 


 


Ziua 106


 


Scara succesului nu este niciodată aglomerată pe treapta cea mai de sus.


 


 - Napoleon Hill - 


 


 


E adevărat: succesul nu e chiar la îndemâna oricui. Succesul nu înseamnă să stai la umbră și să aștepți să vină ziua cu temperatura optimă. Însă cei mai mulți exact asta vor: să stea la umbră, până când vin vremuri mai bune. Bineînțeles, această așteptare nu le va aduce vremuri mai bune sau mai prospere. Este doar iluzia că norocul s-ar putea ivi de după colț. Însă nu așa vine succesul. Vremurile frumoase vin după lupte îndârjite în arșița soarelui. Iar cei mai mulți oameni nu iubesc luptele îndârjite, pentru că acestea presupun efort, transpirație, risc, bătăi de cap, durere. Aceasta este calea grea, calea pe care pășesc numai cei născuți să fie luptători, cei care iubesc lupta, provocările, depășirea de limite. Lor le este rezervat destinul cel mai spectaculos și mai plin cu satisfacții. Da, chiar dacă ei duc bătălii crâncene, acestea sunt însoțite mereu și de satisfacții. Luptătorii adoră gustul luptei, aventura, explorarea de noi teritorii, lanțurile de victorii. Pentru ei ar fi ceva rău să ajungă în situația în care nu ar mai avea încă o provocare în fața lor. Cei destinați succesului caută cu sete provocările și nu se tem absolut deloc de ele. Iar recompensa lor va fi pe măsură.


 


 


 


Ziua 107


 


Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă-ţi place ce faci, atunci vei avea succes.


 


- Albert Schweitzer -


 


 


Fiecare om are potențial de geniu într-un anumit domeniu. Cu alte cuvinte, toți oamenii sunt geniali. Mai rămâne ca fiecare să descopere în ce domeniu poate fi geniu. Există o metodă simplă care să te ajute să-ți descoperi drumul în care poți excela. Pur și simplu te gândești la ceea ce crezi că ai face cu cea mai mare plăcere, zi și noapte, fără să mai simți foamea sau setea, fără să mai simți oboseala, fără să te mai plângi de nimic din ceea ce are legătură cu plăcerea ta. Și mai e ceva foarte, foarte important: recompensa. Gândește-te dacă ai putea să faci exact ceea ce-ți place cel mai mult, dar fără să primești bani. Adică vezi dacă ai putea face ceva pe gratis, fără să te plângi de oboseală, de greutăți, de eșecuri, de foame, de sete. Exact acesta e domeniul în care poți excela. Geniu este cel care face exact ceea ce îi place, numai pentru satisfacția lui, pentru plăcerea pe care o resimte în orele petrecute împreună cu pasiunea lui. Dacă nu poți face ceva fără să ceri bani în schimb, înseamnă că nu poți atinge cel mai mare nivel în acel domeniu, adică nu poți fi geniu și nici pe departe om de succes.


 


 


 


Ziua 108


 


Fii vigilent: ferește-ți mintea de gânduri negative.


 


- Buddha - 


 


 


Să te bâzâie un țânțar în timpul nopții este foarte supărător, nu-i așa? Tu ai vrea să dormi, dar țânțarul nu te lasă. Și ce vei face? Îl vei lăsa să te deranjeze toată noaptea? Dacă vrei neapărat să te odihnești, nu îl vei lăsa. Este incredibil cum un țânțar așa de mic reușește să strice armonia unei nopți frumoase de somn. Din cauza lui trebuie să faci efortul de a te ridica din pat și de a aprinde becul. Dar e un efort necesar. Dacă nu îl faci, nu vei putea dormi în liniște. Gândurile negative sunt asemenea țânțarului sâcâitor. Trebuie să faci ceva pentru a le îndepărta din mintea ta, altfel îți vor tulbura liniștea și capacitatea ta de a te îndrepta spre viitor. Ții foarte mult la prosperitatea și fericirea ta? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că trebuie să te păzești bine de gândurile negative. Înlătură imediat orice gând negativ, la fel cum înlături un țânțar care te deranjează! Când este vorba despre atingerea succesului, tu trebuie să te afli pe teritoriul tău, adică în zona în care numai tu ești stăpân. Aici nu trebuie să te deranjeze niciun intrus, niciun factor care să perturbeze clocotul dorinței tale.


 


 


 


Ziua 109


 


Succesul este suma unor eforturi mici, repetate zi de zi.


 


- Robert Collier -


 


 


Când este vorba despre atingerea unui succes remarcabil, niciun efort nu este inutil. Fiecare acțiune, oricât de mică ar fi ea, produce un efect, la momentul potrivit. Unele acțiuni produc efect imediat, altele pe termen mai lung. Dar absolut toate acțiunile vor avea rezultate. Mecanismul succesului nu este ceva foarte sofisticat. Dimpotrivă, esența metodei prin care să-ți îndeplinești visul este accesibilă tuturor. O cărămidă pusă peste altă cărămidă înseamnă un rezultat: o bucată din viitoarea casă în care vei locui. Desigur, această bucată compusă din două cărămizi nu seamănă nici pe departe cu casa aceea superbă de care te vei bucura. Dar casa nu poate să existe dacă nu ar fi aceste mici acțiuni de îmbinare a cărămizilor, acțiuni care par a fi neînsemnate. Viitorul măreț și prosper este compus din faptele mici și repetate pe care le combini acum, în prezent. Destinul acela strălucit pe care ți-l dorești este impresionat de lucrurile migăloase, mici și așezate unul lângă altul. Motorul succesului funcționează non-stop, mișcare cu mișcare. Chiar și cel mai spectaculos zbor este compus din pregătiri minuțioase, multe, atente. Gândește-te mereu la această lege a bucăților mici și multe! Este legea după care se ghidează toți oamenii de succes. 


 


 


 


Ziua 110


 


Noroc: ăsta-i numele pe care cei slabi îl dau curajului.


 


- Georges Duhamel - 


 


 


Când ai o dorință cu adevărat mare, faci tot posibilul pentru a ți-o îndeplini. Nu contează ce dificultăți întâlnești. Tu știi doar că vrei foarte mult ceva. Vei face tot posibilul pentru a-ți realiza visul și vei pune în aplicare toate planurile posibile. O cale de a ajunge la succes există întotdeauna. Singura provocare este că se poate întâmpla să nu știi dinainte care e acea cale. Și atunci acționezi. Cauți soluții. Mergi cu curaj mai departe. Treci de fiecare provocare în parte. Dacă e nevoie, te retragi strategic, apoi repornești cu forțe mult mai mari. Cuvântul de ordine este acțiunea. Chiar dacă nu ți-a reușit prima strategie, aplici a doua strategie. Și tot așa. Niciodată nu te dai bătut. Indiferent ce se întâmplă, tu știi că trebuie să respecți legea ”Continuă! Continuă! Continuă!”. Este acesta un curaj nebun? Desigur că da! Dar acesta este curajul care îți aduce norocul și succesul. Norocul este refuzul de a te opri atunci când vezi că… norocul te ocolește… Oamenii de succes știu că norocul poate fi forțat. Ei sunt protagoniștii unui spectacol uimitor pentru oamenii mediocri. Da, cei care rămân în zona lor de confort întotdeauna vor fi uluiți de realizărilor celor care cred în visul lor și acționeză cu curaj. 


 


 


 


Ziua 111


 


Am învăţat că scurtăturile nu dau roade pe termen lung.


 


- John C. Maxwell - 


 


 


Ce bine e când reușești să culegi fructul mult dorit, din pomul pe care tu l-ai sădit! Satisfacția poate fi destul de mare. Însă acel pom sigur nu a crescut într-o zi! El a avut nevoie de îngrijirea și răbdarea ta. Dacă te-ai fi grăbit să culegi chiar de a doua zi fructul, în mod sigur nu ai fi reușit să culegi nimic, pentru că nu ai fi avut ce. Toți vor să obțină foarte repede ceva. Numai că de multe ori nu se întâmplă așa. De multe ori e nevoie de o cantitate nelimitată de perseverență pentru a reuși să înaintezi chiar și un singur pas. Nu contează asta pentru cel hotărât să obțină cu orice preț succesul. E nevoie de o mie de pași? O mie de pași va străbate. E nevoie de un milion de pași? Un milion de pași va străbate. Pentru învingători există numai ținta care trebuie să fie atinsă. Altceva nu mai există, nici măcar obstacole de netrecut. Amintește-ți mereu că o dorință mare nu poate fi distrusă niciodată. Nici măcar perioada lungă de așteptare a succesului nu poate diminua amploarea ambiției unui om care știe una și bună: că trebuie să învingă cu orice preț. 


 


 


 


Ziua 112 


 


Viaţa nu poate să refuze persoana care dăruieşte totul.


 


- Norman Vincent Peale - 


 


 


În fața unei provocări cum este aceea de a obține un mare succes și prosperitate trebuie să iei o decizie de tipul ”Totul sau nimic”. Poți să dai totul pentru a obține totul? Poți să muncești din greu pentru succesul tău? Dacă într-adevăr îți dorești TOTUL, sigur vei putea face efortul sublim care să te mențină pe direcția succesului. Tu simți că poți imens! Ce crezi că s-ar întâmpla dacă, de exemplu, te-ai antrena pentru a obține medalia de aur la olimpiadă? Ar trebui să dai tot ceea ce e mai bun în tine. Asta ai face. Antrenorul tău ar fi fără milă, în sensul că ți-ar cere să faci cele mai mari eforturi. De asemenea, tot acel antrenor ți-ar cere să crezi cu toată tăria în succes. Și iar te-ar obliga să faci eforturi intense, zi de zi. Nu te-ar menaja deloc. Nici tu nu ar trebui să te menajezi. Dacă te cruți, succesul se îndepărtează de tine, dezamăgit. Succesului nu-i plac oamenii care se mulțumesc cu zona lor de confort. Succesul îi adoră pe oamenii care transpiră din greu. El se apropie prietenos de astfel de oameni și le oferă cu generozitate cele mai mari recompense, convins că le merită pe deplin.     


 


 


 


Ziua 113


 


Ai încredere și acționează ca și cum ar fi imposibil să eșuezi.


 


- Charles F. Kettering - 


 


 


Ai văzut vreodată cum reușește un luptător de arte marțiale să spargă o cărămidă care, în mod normal, nu poate fi spartă numai cu o mână? La ce crezi că se gândește acel luptător în momentul în care lovește cărămida? La durerea pe care o va simți? La probabilitatea să se rănească foarte grav? La tăria cărămizii? Bineînțeles că nu se va gândi la nimic din toate acestea! Dacă s-ar gândi la dificultatea sau riscurile spargerii cărămizii, în mod sigur nu ar mai reuși să spargă cărămida. Luptătorul de arte marțiale ȘTIE că va reuși cu o singură lovitură să spargă cărămida. El este convins 100% că va sparge cărămida! Nu 99,99%, ci 100%! Orice alt procent duce la eșecul spargerii cărămizii. De fapt, spargerea cărămizii reprezintă un țel pe care luptătorul trebuie să-l atingă. Succesul cel mare este tot un țel. Dacă pornești la drum cu convingerea că s-ar putea în proporție de 99,99% să atingi țelul, sunt mari șanse să NU îl atingi. Ia exemplul luptătorilor de arte marțiale! Ei reușesc performanța de a-și atinge scopul, pentru că imposibilul nu există în mintea lor. Dacă ar avea chiar și cea mai mică îndoială, nu ar mai reuși să spargă cărămida.


 


 


 


Ziua 114


 


Ceea ce contează nu este ceea ce vei face, ci ceea ce faci chiar acum.


 


-  Napoleon Hill -


 


 


Decizia de a începe o afacere este ceva minunat. La fel, hotărârea puternică de a urma calea unui succes măreț este minunată. Însă decizia trebuie urmată imediat de acțiune. Iar acțiunea trebuie să fie ACUM. Chiar și dacă prima acțiune e foarte mică, nu contează. Dai un telefon. Nu contează, e tot o acțiune care își va face efectul la momentul potrivit. Publici un anunț. Scrii o scrisoare. Dar faci ceva. Acum. Un mic pas, spre următorul pas. Prin acțiuni tu înaintezi, de fapt. Desigur, tot timpul trebuie să ai în vedere și perspectiva, adică tot ceea ce se va întâmpla în viitor. Roadele de mai târziu vin ca urmare a pașilor mărunți și concreți cu care înaintezi chiar în clipa asta. Când construiești o casă, nu este suficient să pui doar o cărămidă peste altă cărămidă, însă e extrem de important să pui două cărămizi una peste alta. Construcția finală va fi magnifică. Însă acum tu ai de făcut ceva. Evadarea spre un viitor mai bun începe cu portița pe care o deschizi acum, în prezent, cu fapta ta în care pui pasiune. Te simți capabil să desfășori chiar și cel mai mic plan, în așa fel încât să-l transformi într-o mică realitate? E perfect, înseamnă că ai potențialul de a atinge succesul.      


 


 


 


Ziua 115


 


Nu renunţa la iluziile tale. Când ele au murit tu poate mai exişti, dar ai încetat să mai trăieşti.


 


-  Mark Twain -


 


 


Unor oameni li se pare cu totul absurdă ideea de a avea un vis pentru care să lupți, un vis care se va realiza cândva. Ei sunt realiștii, adică cei care cred numai ceea ce văd acum și aici, palpabil. Desigur, e bine să te gândești și la realitatea imediată, la ceea ce se află chiar în fața ta și poate fi atins rapid. E bine să faci totul pentru a obține feliuța de pâine de care ai nevoie azi, nu mâine. Dar, dacă stai să gândești foarte profund, e cam searbădă această perspectivă. Nu e deloc atractiv să ai ca singur ideal feliuța de pâine necesară azi. Alte bucurii nu mai poți să ai? De ce să guști numai plăceri simple, când poți să trăiești extazul? De ce să te mulțumești cu puțin, când poți să ai totul? Realiștii își pun singuri frână. Chiar și ei pot face la fel de multe ca visătorii care au împins lumea spre progres. Doar că trebuie să mai ”umble” puțin la modul lor de a gândi, la perspectiva asupra lumii și a vieții, în general. Dacă ar face așa, ar fi uimiți de modul în care vor evolua lucrurile. Și totul pleacă de la un vis și un unghi de abordare…      


 


 


 


Ziua 116


 


Doar cel ce crede în victorie poate învinge.


 


- John Dryden -


 


 


Succesul nu înseamnă numai numai inteligență și multă muncă. Succesul înseamnă să sfidezi orice provocare care apare în fața ta. Și, mai ales, succesul înseamnă să nu cedezi deloc exact în cele mai grele momente. Da, în cele mai grele sau mai descurajante momente. Nu realizezi mare lucru dacă pornești șovăitor sau plin de teamă. Trebuie să crezi cu toată puterea în succesul tău! Să știi că dorința care aduce succesul are și ceva irațional în ea, adică ceva care nu prea ține de gândirea logică. Ce părere ai despre cineva care continuă chiar și atunci când nu mai are nicio șansă de a obține victoria? Ți s-ar părea o nebunie, nu-i așa? Ei bine, nu există succes fără o doză de nebunie. Cel mai energic om de acțiune este cel care sfidează toate adversitățile și merge înainte orice s-ar întâmpla. El este flămând de acțiune, gata să o ia de la zero, dacă e nevoie. El știe doar că trebuie să lupte! El știe doar că trebuie să continue! Dorința de succes fierbe în el și îl determină să ia cele mai curajoase și mai radicale decizii. Încredere în succes și luptă neobosită. Iată cele două ingrediente de nelipsit ale succesului!


 


 


 


 


Ziua 117


 


Fă azi ce alţii nu fac ca să trăieşti mâine cum alţii nu pot.


 


- Zig Ziglar -


 


 


Între oamenii de succes și cei care trăiesc o viață banală este clar o mare diferență. Omul de succes nu urmărește cu orice preț o viață liniștită. Desigur, unul dintre scopurile lui este să se bucure în tihnă de prosperitate. Dar, dacă e strict nevoie, va alege calea cea mai grea, lupta cea mai înverșunată. Totul trebuie să se întâmple cu scopul de a atinge succesul! Totul! Fă-ți o promisiune că vei acționa în cel mai susținut mod posibil pentru a înainta spre succesul tău! O promisiune se respectă întotdeauna, nu-i așa? Este foarte important să te ții cu dinții de ceea ce ai promis! Dacă e să existe un sens pozitiv al noțiunii de fanatism, acesta se regăsește cel mai mult în lupta pentru obținerea succesului. Da, succesul cere mereu un preț foarte piperat. Succesul cere zero limite, adică devotament total pentru o idee. Succesul îți cere să continui chiar și dacă te încearcă cele mai crunte deziluzii. Trebuie să înaintezi, cu orice preț! Insistența cu care bați la ușa succesului determină șansele ca această ușă să se deschidă cât mai repede. Insistă mereu, indiferent dacă ușa se deschide imediat sau nu! Perseverența întotdeauna dă roade! Iar perseverența feroce face minuni!


 


 


 


 


Ziua 118


 


Ca să reușești, găsește-ți un drum și ține-te de el.


 


- Andrew Carnegie - 


 


 


Nu poți ajunge nicăieri dacă nu știi foarte precis unde vrei să ajungi. Obții exact ceea ce ți-ai propus cu putere să obții. Ai o dorință mică, obții un rezultat mic. Ai o dorință mare, obții un rezultat mare. Faptă și răsplată. Când vorbești în șoaptă, e posibil ca cel de lângă tine să nu te audă și să-ți ceară să vorbești mai tare. Și vei vorbi mai tare, dacă într-adevăr vrei să ai o bună comunicare. Totul depinde de fermitatea ta. Vânătorul, când își caută prada, o face cu cea mai mare hotărâre. În caz contrar, nu se mai poate vorbi despre vânătoare, ci despre o simplă plimbare. Vânătoarea înseamnă stabilirea clară a unui scop, apoi acțiunea bine organizată pentru atingerea acelui scop. Degeaba ai vrea tu să faci ceva, dacă nu știi exact ce anume vrei să faci. Îți trebuie concentrare pe o singură direcție, cu toată energia de care ești capabil, cu toată voința și atenția ta. Țintești, tragi și dobori vânatul. Stabilești obiectivul, acționezi cu fermitate și îl atingi. Totul se petrece cu claritate și concentrare maximă. Rezultatele au nevoie de o voință puternică și neplecată în fața niciunui obstacol. Menține direcția, orice s-ar întâmpla! Vei vedea că va veni și recompensa. 


 


 


 


 


Ziua 119


 


Unii trăiesc fără niciun ideal, fără nicio țintă. Trec prin lume ca niște fire de paie pe un râu. Nu merg ei, ci curentul îi duce.


 


- Seneca -


 


 


Freamătul luptătorului pentru succes este superb, pentru cine îl înțelege. Da, în unele condiții, lupta disperată pentru succes poate fi sarea și piperul vieții. Să ai mereu un scop în fața ta… Să te zbați pentru ceva… Să te bucuri pentru fiecare rezultat mic… Ce poate fi mai frumos? Oamenii ambițioși învață mereu că orice pas mic poate însemna fericire. Până la fericirea cea mare, adică până la succesul grandios pe care îl visezi, ai de parcurs un drum plin de provocări și de satisfacții pe măsură. Acțiune, efort, așteptări, rezultat mic, bucurie. Ciclul se reia. Orice acțiune mică îți poate aduce un motiv de a sărbători. Nu e mult mai frumos să trăiești având mereu în față un următor pas de făcut, o nouă mică victorie de sărbătorit? Desigur că da! Imaginează-ți cum ar fi ca absolut orice provocare să dispară din viața ta. Parcă nu ar mai avea nimic niciun sens, nu-i așa? Ai trăi sub tirania banalității. Nimic nu te-ar mai surprinde, iar zilele s-ar scurge greu, monoton, fără nicio sclipire, oricât de mică. Bineînțeles, oamenii făcuți din aluatul învingătorilor nu doresc așa ceva. Ei adoră competiția, provocările, victoriile. Obstacolele nu îi împovărează, ci îi stimulează și îi energizează.


 


 


 


 


Ziua 120


 


Fii încăpățânat! Uneori, perseverența face minuni.


 


- Donald Trump -


 


Nu degeaba se spune că perseverența reușește întotdeauna acolo unde voința dă greș. Picătura de apă nu reușește imediat să străpungă piatra. Nici nu are cum. Piatra este mult mai puternică decât picătura de apă, care e așa de fragilă, încât se poate evapora imediat. Piatra rămâne neclintită la încercările picăturii de a o străpunge. Și nici nu te miră asta. Piatra este solidă și foarte dură. Apa este… schimbătoare, fragilă. Numai că apa nu e interesată deloc de duritatea pietrei. Apa știe doar că trebuie să curgă mereu și mereu. Apa își vede de treburile ei, fără să se sinchisească de piatra cea dură. Nici piatra nu o bagă în seamă pe apă, convinsă că nu poate fi tocită niciodată de către acele picături așa de mici. Însă va veni sigur vremea în care piatra se va convinge că nu a avut deloc dreptate. Numai că atunci va fi prea târziu pentru ea. Va fi deja învinsă de încăpățânarea apei. Da, stăruința e cea care a învins. Și răbdarea. Perseverența. Continuarea acțiunilor mici, una după alta, fără nicio limită. Pas cu pas, picătură cu picătură. Aceasta este tehnica imbatabilă, metoda prin care cel slab îl poate învinge pe cel puternic. 


 


 


 


 


Ziua 121


 


Nimic nu este prea dificil dacă împarți în pași mici ceea ce ai de făcut.


 


- Henry Ford -


 


 


Unii asociază prea des noțiunea de succes cu noțiunea de mărime sau greutate. Ei cred că trebuie multă muncă pentru a atinge succesul. Hai să vedem cât e de adevărat asta. Să spunem că trebuie să transporți o tonă de nisip, dar ai la dispoziție numai o găleată foarte mică. Ar trebui să fie asta o problemă pentru tine? Desigur că nu. Pui nisip în găletușă, îl duci în locul care trebuie, apoi te întorci, pentru următoarea găletușă. Bineînțeles, te odihnești de fiecare dată când simți oboseala. Nu stai să te gândești prea mult la faptul că ai de transportat o tonă de nisip. Acea cantitate mare de nisip va fi mutată acolo unde trebuie, la timpul potrivit. Tu nu cu asta trebuie să-ți bați capul. Tu doar ai grijă să umpli cu nisip găletușa și să faci micul efort de a duce în altă parte nisipul din găletușă. A, da, mai trebuie să faci ceva. Trebuie să repeți operațiunea asta. Și nu o dată, de două ori sau până când te plictisești, ci până la capăt, adică până în momentul în care tona de nisip este mutată. Dacă pornești, trebuie să continui, până la destinație! Și orice destinație, oricât de departe ar fi, poate fi atinsă, dacă nu te oprești niciodată.


 


 


 


 


Ziua 122


 


Puţini sunt cei care ajung pe ţărmul celălalt. Restul oamenilor aleargă încoace şi încolo pe acelaşi mal.


 


- Buddha- 


 


 


Forța determinării este cea care face diferența de cele mai multe ori, atunci când ai ca scop obținerea succesului cel mare. ÎMI DORESC EXTREM DE MULT ASTA! Și: VREAU TOTUL! Ce înseamnă totul? Înseamnă TOT ceea ce e mai bun pentru tine. Oamenii de succes nu se mulțumesc cu jumătățile de măsură. Totul sau nimic! Când vrei TOTUL, determinarea ta crește cu viteză fenomenală. Dacă îți dorești cu adevărat un lucru, nu doar visezi la el, ci faci absolut totul pentru a-l obține. Te dai peste cap, te zbați, lupți, te retragi, revii în forță, iar lupți, iar acționezi, înaintezi, dar faci mereu câte ceva. Niciodată nu te încarci cu gânduri negative! Numai gânduri pozitive, numai luptă pe baricade, numai înaintare pas cu pas! Eșecul nu este niciodată o variantă. Tu ți-ai pus în gând să înaintezi, așa că înaintează! Întotdeauna poți obține un succes neașteptat, iar norocul îți poate zâmbi exact atunci când te aștepți mai puțin. Principalul e să mergi înainte! Creșterea mică, dar constantă, aduce minuni. Cuvântul-cheie este CONSTANTĂ. Nu contează viteza cu care înaintezi, cât contează perseverența. Fă primul pas, apoi încarcă-te cu energia generată de bucuria acestui pas! Această energie te va duce spre al doilea pas, iar succesul rămâne doar o chestiune de timp. 


 


 


 


 


 


Ziua 123 


 


Nu poţi avea o zi de mâine mai bună dacă te gândeşti tot timpul la ziua de ieri.


 


- Charles F. Kettering -


 


 


Exploratorii pot fi considerați modele foarte bune pentru cei care aspiră la un succes la scară mare. Ei au în față permanent un obiectiv. Acel obiectiv se află undeva în viitor. E clar că nu se poate situa în trecut. Un explorator niciodată nu își spune: ”Vreau să întorc timpul înapoi, să mă mai bucur o dată de victoria de acum cinci zile!” Exploratorul își dorește mereu ceva ce va fi în viitor, mereu în viitor, poate săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul viitor. Dar gândul este proiectat spre înainte, spre momentul care încă nu există, dar va exista grație acțiunii din clipa prezentă. Ce rost are să plângi azi pentru o experiență care deja a trecut, în timp ce un alt viitor te așteaptă? Viitorul îți aparține și în el găsești oricând cea mai bună variantă care ți se poate întâmpla. Dacă tot te agiți, agită-te pentru a perfecționa următoarea ta acțiune, următorul tău plan, următoarea ta strategie. Următoarea etapă poate fi mai bună! Aplici o dinamică perpetuă a pașilor mici și continui și astfel înaintezi sigur spre scopul tău cel drag. Numai tu te poți încuraja cel mai bine și numai tu te poți autoalimenta cu toată forța de care ai nevoie.


 


 


 


Ziua 124


 


Să nu te jenezi niciodată să recunoști că ai greșit. Asta înseamnă că ai evoluat și că azi ești mai înțelept decât ieri.


 


- Jonathan Swift -


 


 


Succesul este un proces, o evoluție pe niște trepte pe care întâlnești și tot felul de teste. Vei face greșeli, mai ales dacă pornești pe o cărare care nu a mai fost bătătorită de nimeni. Dar greșelile fac parte din procesul FIRESC al succesului! Orice greșeală este, de fapt, un progres, respectiv un mic succes, pentru că obții o experiență care te ajută să ÎNAINTEZI. Chiar și dacă ar fi să faci greșeli după greșeli, tot spre succes te-ai îndrepta. Din fiecare greșeală înveți ceva, iar ÎNVĂȚĂTURA reprezintă o acumulare de informații noi și utile pentru un alt progres pe care îl vei realiza. Și așa va veni un fel de cascadă e ÎNVĂȚĂTURILOR și succeselor, adică exact drumul spre SUCCES. Trebuie doar să pătrunzi cu curaj pe orice portiță care ți se oferă. Oportunitatea se poate ascunde exact acolo unde bănuiești mai puțin. Nu te supune tentativelor de descurajare, ci învață tot ceea ce se poate învăța dintr-o experiență și treci mai departe. Dorința ta de succes nu te lasă să renunți, nu-i așa? Pe măsură ce înveți tot mai mult din experiențele tale, totul devine mai ușor. Vei simți cum merge din ce în ce mai bine mecanismul succesului.


 


 


 


Ziua 125


 


Suntem încontinuu confruntaţi cu o serie de mari oportunităţi deghizate în mod iscusit în probleme irezolvabile.


 


- John Gardner -


 


 


Nu ai nevoie de aprobarea nimănui pentru a visa la un mare succes și pentru a acționa cu scopul de a-ți trăi chiar și cel mai nebunesc vis. Tu ești cel care decide! Tu vrei succes și tu îl vei obține! Poarta dintre mediocritate și succes este ceva foarte delicat, ceva care depinde de acea scânteie de determinare existentă în adâncul sufletului tău. Este vorba despre scânteia care te luminează pentru a descoperi soluții acolo unde alți oameni nu le văd. Ceea ce pentru alții este incredibil și imposibil de realizat, pentru tine poate fi foarte credibil și foarte posibil de transpus în realitate. Este suficient să-ți faci curajul de a pătrunde în locul întunecat aflat în fața ta și de a-l lumina cu lampa voinței tale. Acolo îți faci loc puțin câte puțin, cu precizie și îndărătnicie. Nu te mai interesează dacă vei eșua momentan sau nu. Tu vrei să înaintezi, vrei să explorezi noi teritorii, pentru că știi sigur ce recompensă te așteaptă. Oricât ar fi de greu, nu trebuie să renunți nici măcar o secundă! La un moment dat, totul poate fi împotriva ta. Și, ce-i cu asta? Cine te împiedică să lupți mai departe? Luptă și vei vedea că vine și momentul întoarcerii destinului spre o altă direcție!  


 


 


 

Ziua 126


 


Nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă.


 


- Alexandru Macedon -


 


 


Un lucru care pare a fi imposibil de obținut reușește să-i dezorienteze pe cei care nu cred în capacitatea infinită a minții umane de a găsi noi soluții la alte și alte probleme. Startul spre succes poate fi ușor, de multe ori, însă ceea ce întâmpini pe parcurs nu mai este chiar așa de ușor. Se pare că succesul este predestinat să stoarcă din tine și ultima picătură de voință, de curaj și încăpățânare de a continua. Gustul victoriei este superb, într-adevăr, dar îl simți numai după ce ai avut de-a face și cu multe suspine, dezamăgiri, valuri de transpirație. Oricât ar încerca alții să-ți ridice moralul, până la urmă rămâi doar tu cu spiritul tău combativ. Momentul de blocaj îți cere numai ție să dai tot ceea ce ai mai bun, să depășești aparenta lipsă de soluții și să ieși ca un învingător din încercarea croită special să te oțelească. Spiritul tău este slab numai dacă îi permiți tu. Dacă însă îi poruncești să fie puternic, se va conforma poruncii tale și te va ajuta să faci minuni. Da, minuni aparent incredibile numai pentru cei care nu înțeles ce înseamnă refuzul de a accepta realitatea. Tu vrei succes și pentru asta ești dispus să muți munții din loc! 


 


 


 


 


Ziua 127


 


Marile reușite se dobândesc cu sacrificii mari și nu sunt niciodată rezultatul egoismului.


 


- Napoleon Hill -


 


 


A acționa la scară mare înseamnă a porni cu o dorință mare. Obții rezultate cu adevărat bune numai atunci când dai tot ceea ce e mai bun în tine și faci cele mai mari eforturi posibile pentru a-ți atinge scopul. S-ar putea spune că deviza succesului este: ”Totul sau nimic!” Un plan eficace echivalează cu un obiectiv întotdeauna ambițios, nu mediocru. Modestia nu e de prea mare ajutor, atunci când vrei cu orice preț succesul cel mare. Trebuie să joci totul pe cartea cea mai bună! Chiar dacă unii pași sunt dureroși, tu fă-i și pe aceia, pentru că nu există cale de întoarcere sau de mijloc. Dorința care te macină nu te lasă să neglijezi niciun aspect care ține de obținerea succesului așa de râvnit. Te înarmezi cu încredere și îți pui la bătaie toate resursele care te pot împinge spre înainte, pentru că numai așa poți avea viața pe care ți-o dorești. Voință, ambiție și perseverență din abundență! Dacă e nevoie să sacrifici ceva din timpul tău, o vei face! Orice sacrificiu înseamnă o răsplată care va veni la momentul potrivit. În lupta pentru succes, nici un efort nu e zadarnic. Totul se contorizează și se întoarce sub formă de răsplată, mai devreme sau mai târziu. 


 


 


 


 


Ziua 128


 


Un om nu este terminat atunci când este învins, ci atunci când renunță.


 


- Richard Nixon - 


 


 


Se spune că succesul nu este pentru sprinteri, ci pentru maratoniști. Sprint înseamnă parcurgerea foarte rapidă a unei distanțe. Maraton înseamnă să alergi pe o distanță foarte, foarte lungă, o perioadă mai mare de timp. Drumul succesului este plin cu hârtoape. Nu numai că trebuie să ai răbdare și ambiție, dar mai trebuie să faci față și situațiilor care pe orice om obișnuit l-ar determina să tragă pe dreapta și să renunțe complet la planul lui. Este imposibil ca traseul spre succes să fie plin numai cu victorii strălucite. Practic, omul care aspiră la succes are de-a face cu cele mai grele înfrângeri. Aceste înfrângeri, însă, sunt temporare. Da, ele sunt însoțite de sentimentul de dezamăgire. Însă și dezamăgirea este trecătoare. Totul este trecător! Până la urmă, tu POȚI să treci peste orice înfrângere și dezamăgire. Întotdeauna urmează o nouă zi, un nou orizont de urmărit, un nou plan de pus în aplicare! Eșecul poate fi ca un ghiont foarte necesar pentru a merge înainte cu forțe și mai mari. Numai oamenii mediocri sunt înspăimântați de perspectiva unui eventual eșec. Ei vor numai victorii și bucurii obținute fără luptă și sacrificii, ceea ce nu se poate. Succesul este luptă, iar oamenii de succes înțeleg ce înseamnă această luptă.


 


 


 


 


Ziua 129


 


Mulți oameni nu-și trăiesc visele pentru că-și trăiesc fricile.


 


- Les Brown -


 


 


Există întotdeauna o alegere pe care trebuie să faci. În cazul în care vrei să ajungi și tu pe locul acela de sus, va trebui să renunți la unul dintre aceste două elemente: vis sau frică. Ce contează mai mult pentru tine? Visul tău sau frica? Succesul are un preț. Dacă visul tău contează cel mai mult, frica de eșec sau de necunoscut se estompează. Energia visului, dacă este suficient de mare, luptă cu sentimentul de frică. În cele din urmă, visul va îngenunchea frica. Partea frumoasă este că numai tu poți hrăni energia visului, în așa fel încât să devină cât mai mare. Visul poate fi perpetuu, în continuă dezvoltare, în continuă întărire, iar frica poate fi doar un sentiment efemer, slab. Depinde numai de tine partea de îngrijire și de cocoloșire a visului tău, în așa fel încât să-l transformi în cel mai puternic adversar al fricii. Și trebuie să continui mereu să-ți hrănești visul, pentru că nici frica nu doarme! Ea așteaptă momentul prielnic, momentul în care forța visului slăbește. Și atunci va ataca fără milă. Va profita de slăbiciunea visului. Iar tu nu trebuie să permiți asta! Este mult mai prețios visul tău! Frica nu are nicio valoare și nu te ajută cu nimic!


 


 


 


 


Ziua 130


 


Putem să acceptăm dezamăgiri temporare, dar nu trebuie să ne pierdem niciodată speranța infinită.


 


- Martin Luther King -


 


 


Viitorul este luminos, dacă toate gândurile tale sunt clare, pozitive, pline de energie constructivă. Acum, în prezent, ai de făcut ceva, ai de dus o luptă prin care să modelezi realitatea și să o transformi în ceea ce ți-ai propus, adică în visul tău la care ții așa de mult. Viitorul nu are cum să fie sumbru, așa cum poate ai mai citit tu în unele locuri, pentru că nimeni nu știe care va fi acel moment care poate schimba totul. Adevărul este că un ghicitor care să spună absolut sigur că viitorul este sumbru nu există. Chiar dacă acum, în prezent, unele lucruri nu merg cum vrei tu, nu înseamnă că exact așa va fi și în viitor. Oricând poate interveni acel punct care să întoarcă totul în favoarea ta. Iar tu trebuie să fii pregătit să întâmpini acel punct, acel moment favorabil, în așa fel încât să profiți de el. De fiecare dată când simți că te copleșește dezamăgirea, reamintește-ți că viitorul este doar o idee care poate evolua conform unor acțiuni prezente ghidate de către voința ta. Niciun eșec nu este statornic. Mai mult, el poate fi sămânța unui viitor succes care să te copleșească prin grandoare și excelență. 


 


 


 


 


 


Ziua 131


 


Plănuiește-ți cu grijă viitorul, pentru că acolo o să-ți petreci restul vieții.


 


- Mark Twain -


 


 


Unii spun că e mai bine să fii cu picioarele pe pământ și să trăiești aici, în prezent, pentru că prezentul este palpabil. Desigur, este adevărat că prezentul este ceva concret, ceva ce poți vedea chiar acum și pe care îl poți trăi. Însă gândește-te că prezentul este, de fapt, rezultatul a ceea ce ai făcut tu cu mai mult timp în urmă. Cândva, demult, tu desfășurai niște acțiuni care azi, poate, sunt doar simple amintiri, adică un fel de năluci. Dar, atunci, în trecut, acele acțiuni nu erau năluci, ci pașii concreți prin care tu construiai prezentul pe care îl trăiești acum. Palpabilul este rezultatul unor acțiuni care par a avea o finalitate incertă, chiar utopică. Dar numai par. Orice acțiune, oricât de neînsemnată ar fi ea, produce un rezultat. Acest rezultat îl vei vedea azi sau într-un alt moment, mâine, după o săptămână, după o lună, după un an sau mai mulți. Dar e sigur că orice acțiune pe care o începi poate produce un efect. Scânteia minusculă produce o vâlvătaie uriașă. Prin urmare, trăiește-ți prezentul, bucură-te de toate plăcerile pe care ți le oferă prezentul, dar acordă cea mai mare atenție și faptelor care îți pregătesc viitorul! 


 


 


 


 


Ziua 132


 


Lucrurile care par imposibile devin posibile dacă le privești dintr-o altă lumină.


 


- Hannibal -


 


 


Un succes gigantic echivalează, în 99 la sută dintre cazuri, cu o cantitate gigantică de obstacole care au trebuit să fie depășite pentru a se ajunge la acel succes gigantic. Oamenii de succes știu cel mai bine că totul are un preț. Fericirea de a-ți atinge scopul are în spatele ei un efort considerabil și vagoane de lacrimi și transpirație. Și mai este ceva. Pe drumul succesului întâlnești mai mult uși închise. Iar cele mai multe uși sunt cele blocate, imposibil de deschis. Rațiunea îți spune mereu că, dacă o ușă este blocată și imposibil de deschis, înseamnă că trebuie să renunți pentru totdeauna la orice fel de încercare de a mai deschide acea ușă. Și chiar așa procedează cei mai mulți oameni. Ei dezarmează în fața a ceea ce pare imposibil de cucerit. Iar aceasta este cauza principală a eșecurilor și elementul care face diferența dintre oamenii de succes și oamenii care continuă să-și ducă existența lor mediocră. Pentru oamenii obișnuiți, o ușă blocată înseamnă distrugerea visului lor și retragerea în zona sigură a vieții pe care au trăit-o până atunci. Pentru oamenii de succes, însă, o ușă blocată înseamnă că trebuie să persevereze în a găsi alte și alte soluții, în așa fel încât, până la urmă, ușa care fusese blocată să se deschidă foarte ușor.


 


 


 


 


Ziua 133


 


Întotdeauna e prea devreme pentru a renunța.


 


- Norman Vincent Peale -


 


 


Lupta cu piedicile care apar inevitabil pe drumul succesului nu e deloc ușoară. Obstacolele par a fi programate să te facă neapărat să renunți. Și, dacă ai psihicul slab sau nu ești suficient de bine pregătit pentru a fi învingător, chiar vei renunța. Momentul retragerii tale va fi momentul de triumf al obstacolelor. De fapt, lupta pentru atingerea succesului este lupta cu tentația renunțării. Pare mult mai dulce și mai atrăgătoare varianta în care să renunți. Știi și tu: iarba pare mai verde în curtea vecinului.  Mulți oameni au impresia că, dacă renunță să mai lupte cu ceva foarte greu de depășit, vor găsi ceva mai bun în altă parte. Nu vor găsi! Acolo, în altă parte, unde totul pare mai ușor, nu e nimic mai ușor. E la fel ca aici. E doar o iluzie gândul că în altă parte e mai bine decât aici. Căutătorii de comori știu că trebuie să caute până când găsesc. Comoara se află mereu acolo, în direcția în care ei trebuie să înainteze fără oprire. Ei știu că, dacă se opresc, comoara va continua să existe în acel loc la care încă nu au ajuns. Vor ajunge acolo alții, mai perseverenți. Gândul acesta îi face pe adevărații căutători de comori să nu renunțe niciodată. 


 


 


 


 


Ziua 134


 


Un plan bun astăzi e mai util decât un plan perfect mâine.


 


- George S. Patton -


 


 


Ar fi minunat dacă s-ar putea ca, de fiecare dată când îți propui să obții un mare succes, să pornești cu un plan excelent, să îl pui în aplicare pas cu pas, apoi să te bucuri cât mai repede de roadele muncii tale. Așa ceva există mai mult în imaginație sau în scenariile unor filme. Realitatea e alta. Realitatea e că nu există niciodată un plan perfect. Dacă vrei cu orice chip să pornești cu un plan ireproșabil, vei irosi ani și ani pentru a întocmi un astfel de plan. În răstimpul acelor ani, dacă ai fi urmat calea învingătorilor, ai fi acționat deja și ai fi cucerit succesul. Și ai fi acționat urmând un plan nu tocmai perfect, poate cu multe greșeli. Dar ceea ce e important e să acționezi și să înveți mereu din greșeli. Una e să treci acum de la pasul unu la pasul doi (chiar și după ce ai făcut greșeli), alta e să treci după mulți ani de la pasul unu la pasul doi, ținând cu dinții de un plan perfect, cu teama de a nu suferi din cauza posibilelor greșeli pe care le poți face. Obsesia perfecțiunii înseamnă stagnare. Spre perfecțiune poți doar să tinzi, dar în timpul în care experimentezi, greșești și progresezi.  


 


 


 


 


Ziua 135


 


Teoretic, orice lucru este imposibil până în momentul în care este înfăptuit.


 


- Robert Heinlein -


 


 


Limitele autoimpuse sunt cei mai mari dușmani ai succesului. Dacă cineva vrea să atingă măreția, imediat se găsește altcineva care să-i spună că ceea ce vrea el e o utopie. Astfel de ”sfaturi” vin din partea unor oameni care nu vor sau nu îndrăznesc să creadă că mai există și lucruri aparent imposibile, nu neapărat imposibile. Adică, dacă lor li se pare că ceva nu ar merge, ei decretează imediat că nu va merge deloc acel ceva. Nici măcar nu se mai obosesc să mai verifice câtuși de puțin dacă există și căi prin care acel ceva să meargă. Omul de succes nu apleacă urechea la astfel de păreri sau sfaturi. El știe doar că are un plan și că trebuie să acționeze pentru a-și pune planul în aplicare. Dacă acțiunea lui dă greș, nu e mare nenorocire. Pur și simplu a învățat o lecție, iar învățătura primită îl ajută să meargă mai departe, în așa fel încât, până la urmă, să-și atingă scopul. Până să se inventeze avionul, oamenii credeau că este imposibil să te poți înălța în aer cu un obiect mai greu decât aerul. Azi, pentru noi este o banalitate zborul cu avionul, ceva de la sine înțeles. Ei bine, cam așa e și cu acțiunea pentru atingerea succesului. 


 


 


 


Ziua 136


 


Lumea nu e a celor modeşti, ci a celor energici.


 


- Dante Alighieri -


 


 


Cu cât ești mai determinat pentru a obține un mare succes, cu atât vei obține mai sigur acel succes. Dacă scopul se află în fața ta, energia cu care te dedici acelui scop te apropie de momentul în care să savurezi victoria. Nu doar contempli scopul, ci acționezi cu îndârjire pentru a te apropia de el. Poate că pasul pe care l-ai făcut azi e mic, aproape neînsemnat. Dar scopul a rămas acolo, în fața ta, neclintit. Pasul cel mic te-a adus mai aproape de scop. Următorul pas poate că e ceva mai mare. Nu ai de unde să știi până când nu faci pasul respectiv. Dar asta mai puțin contează. Când privești iar în fața ta, vezi scopul și vezi că ești mai aproape de el. Scopul, dacă e tot la distanță mare de tine, este neclintit, iar tu te-ai mai apropiat puțin de el. Important e să nu lâncezești într-o așteptare care nu aduce niciun fel de progres. Important e să faci mereu ceva pentru visul tău. Acționează și nu te gândi prea mult la rezultatul de moment! Încarcă-te cu energia visului tău și refuză orice fel de gând de abandon! Determinarea uriașă atrage rezultate uriașe, pline de satisfacții. 


 


 


 


Ziua 137


 


Este nevoie de oameni ce pot visa lucruri care nu există.


 


- John F. Kennedy -


 


 


De neînvins sunt cei care pot visa! De ce? Pentru că ei tocmai din acel vis fierbinte își extrag energia cu care să acționeze ACUM. Când urmărești succesul, nu ai nevoie de aprobarea cuiva pentru a visa, pentru a crede în visul tău și pentru a acționa. Pur și simplu acționezi. Dacă toți oamenii s-ar fi concentrat numai la lucruri care există deja, fără să mai creadă în ceva ce încă nu există, acum am fi trăit toți în peșteri, în jurul focului, mâncând vânat. De ce? Pentru că peștera există deja, nu mai e nevoie să visezi la ea. Focul există deja. Vânatul există deja. Acestea sunt aici și acum, la îndemâna ta. Nu mai e nevoie să-ți faci alte planuri, să visezi la ceva ce nu se află lângă tine și să lupți pentru a crea sau obține acel ceva inexistent acum. Ei bine, nu s-a întâmplat așa. Au fost mereu și oameni care și-au dorit ceva ce încă nu exista, ceva ce era doar un vis. Dar au crezut în visul lor și nu s-au lăsat până nu l-au transformat în realitate. Și așa s-au desprins din stadiul de ființe trăitoare în peșteri, în jurul focului, trăind din vânătoare. 


 


 


 


Ziua 138


 


Nimic nu-i poate opri pe oamenii cu atitudine pozitivă. Nimic nu-i poate ajuta pe cei cu mentalitate greșită.


 


- Thomas Jefferson -


 


 


Lasă-ți dorința să crească la niveluri gigantice! Vei vedea apoi cum și energia ta de a acționa crește la niveluri care te vor speria. Totul devine mult mai ușor atunci când te lași purtat în voie de valurile visului tău cel mai drag. Visezi, savurezi momentul viitor al victoriei tale, apoi te pui iar pe treabă. De fapt, dacă procedezi așa, tu urmezi calea oamenilor de succes. Tu faci ceea ce au mai făcut deja alți oameni de succes înaintea ta. Și te alături cohortelor de visători care acționează și își îndeplinesc visul. Pentru cei născuți să fie învingători contează numai visul lor. Oamenii mediocri pun mare preț pe o viață călduță și sigură. Învingătorii însă pun mare preț pe altceva. Desigur, își doresc și ei o viață călduță și sigură, dar cel mai mare preț îl pun pe vis și pe lupta pentru transformarea în realitate a visului. Și nimic nu îi mai poate opri, din momentul în care și-au stabilit clar un vis pentru care să acționeze. Nici măcar cele mai crunte eșecuri nu îi vor opri. Înainte, înainte, înainte, orice s-ar întâmpla! Înainte, cu orice preț! Ai obținut o victorie? Continuă să înaintezi! Ai suferit un eșec usturător? Continuă să înaintezi! 


 


 


 


Ziua 139


 


Uneori o greşeală poate fi tot ce este necesar pentru o realizare valoroasă.


 


- Henry Ford - 


 


 


Oamenii cu stofă de învingători nu se tem de greșeli. De fapt, ei au scos deja din vocabularul lor cuvântul ”greșeală” și l-au înlocuit cu cuvântul ”experiență”. Ce este experiența? Este ceva din care înveți ceva. Și, atunci când înveți, progresezi. Iar progresul înseamnă rezultate. Iată încă o dovadă că succesul este, până la urmă, atitudine. Ce atitudine ai tu atunci când te confrunți cu un eșec sau cu o greșeală? Pleci capul resemnat și renunți la lupta pentru succes? Bineînțeles că nu trebuie să faci asta! Când ceva nu merge bine, înseamnă că e cazul să privești cu atenție la ceea ce faci și să întărești sau să schimbi acțiunea ta. Greșeala este urmată de ajustare, adică de corectare, iar corectarea duce la un alt fel de rezultat, mult mai valoros. Greșeala nu înseamnă un pas înapoi, ci, dimpotrivă, un pas înainte. Totul este ca tu să nu dezarmezi în fața insuccesului produs de greșeala ta. Nu e bine nici să pornești la drum cu teama continuă că vei greși. Consideră că totul e o provocare destinată să te îndrepte pe tine în direcția succesului pe care ți-l dorești așa de mult. După următoarea greșeală vei fi mai inteligent și mai bun. Asta e sigur. 


 


 


 


Ziua 140


 


Nu poţi împinge pe nimeni să urce o scară dacă nu este dispus să o urce singur.


 


- Andrew Carnegie -


 


 


Dorința de succes nu poate fi impusă nimănui. Dorești succesul numai dacă simți tu că vrei splendoare, belșug, putere. Dacă nu simți așa ceva, e ca și cum nici măcar nu cunoști noțiunea de succes. Cunoști cum e să supraviețuiești sau să trăiești în conul tău de umbră. Nicio școală nu te poate învăța cum să-ți dorești succesul. Nici cele mai strălucite cursuri nu te pot îndruma pe calea dorinței de succes. Pur și simplu vine un moment în viața ta în care simți că nu poți trăi o viață banală și că vrei altceva. Iei o hotărâre, dar este hotărârea ta, nu a altcuiva. Te atrage ideea de succes, dar te atrage datorită voinței tale. E ca și cum cuiul se lipește de magnet, dar nu datorită puterii magnetului, ci datorită dorinței cuiului de a se lipi de magnet. Cert este că, după ce se naște în tine dorința uriașă de a obține succesul, nimeni din exteriorul tău nu mai poate stinge această dorință, dacă tu nu ești de acord. Tu ai controlul total asupra dorinței tale. O poți amplifica la nesfârșit sau o poți lăsa să se stingă. Dar nimeni din exterior nu poate interveni în sufletul tău, fără voia ta.


 


 


 


Ziua 141


 


Dacă aștepți momentul potrivit, te întrec alții, care nu îl așteaptă.


 


- Woody Allen -


 


 


Adevăratul mecanism al succesului nu are frâne. Odată ce a pornit, nu se mai poate opri. Îți poți imagina un automobil rămas fără frâne? Tu, cel care vrei să atingi marele succes, ești nesupus conjuncturilor de moment. Tu porți în inimă și în minte un țel pe care trebuie să-l atingi. Atât știi tu. Schimbarea vine odată cu hotărârea ta de a schimba ceva. Schimbi modul în care acționezi chiar acum și automat încep să se petreacă lucruri care nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă ți-ai fi așteptat supus destinul. Tu ești arhitectul și executantul. Când este vorba despre succes, numai tu îți poți da ordine. Nu ai nicio scuză pentru a nu începe acum drumul schimbării și al succesului. Dacă te îngrijorează ce se va întâmpla după ce începi să acționezi, înseamnă că nu ai un motiv suficient de puternic pentru a începe acțiunea. Înseamnă că trebuie să mai pui ceva pe focul dorinței tale. Dar trebuie să știi că orice moment de ezitare înseamnă întârziere și stagnare, pentru că mereu se vor găsi alții care să fie conduși de dorințe puternice, oameni visători, gata să-și sufle mânecile și să se arunce în vâltoarea luptei pentru succes. Și nu vrei ca ei să culeagă roadele, iar tu nu.  


 


 


 


 


Ziua 142


 


Nu-ți dai seama cât de puternic ești până în momentul în care singura ta opțiune e să fii puternic.


 


- Bob Marley - 


 


 


Există momente de răscruce pe drumul pe care ai pornit, mai ales dacă acest drum are la capăt succesul. Oricât de mult ai vrea tu să eviți obstacolele sau zidurile de netrecut, nu vei reuși. Va trebui să te confrunți cu ele, în modul cel mai deschis și mai curajos. Atitudinea ta va hotărî totul. Ce faci atunci când tocmai te-ai izbit de un zid care nu te lasă absolut deloc să treci mai departe? Tu vrei cu putere să înaintezi, dar zidul e așa de mare, încât te convingi că nu ai nicio șansă de a trece de el. Și ce faci? Cum reacționezi? Ce se va întâmpla cu dorința aceea mare care clocotea în tine înainte de a te izbi de zidul impenetrabil și de nedistrus? Oare va pieri acea dorință? Da, va pieri, dacă tu te retragi din fața zidului. Dar cum ar fi dacă te încăpățânezi să rămâi în fața zidului și să juri că nu pleci de acolo până când nu vei găsi o soluție de a-l sfărâma? La prima vedere, pare o absurditate. Ce rost ar avea să stai în fața unui zid peste care este imposibil să treci? Vezi? Tocmai asta face diferența dintre învinși și învingători. Dacă îți spui că e o absurditate să vrei să străpungi zidul, înseamnă că tocmai ai trecut în tabăra învinșilor.


 


 


 


 


Ziua 143


 


Dacă îți urmezi steaua, nu poți greși destinația.


 


- Dante Alighieri -


 


 


Visul este ca un far care face lumină în întuneric. Obstacolele cu care te confrunți, eșecurile, dezamăgirile – toate acestea reprezintă întunericul prin care trebuie să răzbați. Și cum răzbați? Folosind lumina visului. Cu cât visul e mai puternic, cu atât lumina care să te ajute să înaintezi e mai puternică. Poți trece prin fel și fel de evenimente, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute. Dar, dacă ai o dorință care arde permanent în tine, totul devine mult mai ușor. Visul e necesar. Cine spune că poți construi succesul fără să te macine un vis fierbinte, se înșeală amarnic. Viața fără un vis clar e ca înaintarea orbească prin întuneric. Dacă nu vezi nimic, mergi, dar nu știi unde vei ajunge. Totul e incert. Te poți ciocni de un perete sau poți cădea într-o groapă. Dar visul clarifică totul. Devii neînfricat, pentru că vezi clar direcția, știi unde trebuie să ajungi, știi cum să te orientezi pe teren. Visul e ca o busolă care te ajută să nu te rătăcești. Ai nevoie de vis, așa cum ai nevoie de apă și hrană pentru a trăi. Chiar și cel mai rațional plan de afaceri are nevoie de un vis care să-l susțină. 


 


 


 


Ziua 144


 


Cultivă-ţi voința. Dacă ești în stare să urci, nimic nu-ți va fi cu neputință.


 


- Roger Martin du Gard -


 


 


Vrei cu adevărat să obții succesul cel mare? Spune: vrei cu adevărat să trăiești o viață a splendorilor? Înseamnă enorm pentru tine să te bucuri de cel mai mare succes posibil? Dacă da, înseamnă că ești dispus oricând să plătești și prețul. Când ai o dorință fierbinte, faci totul pentru a-ți îndeplini dorința. Faci toate sacrificiile necesare. Nu mai contează decât visul tău și calea pe care trebuie să o urmezi. Ai o direcție clară, o dorință și un plan. Ai mintea ta, pe care trebuie să o exploatezi la maxim, pentru că poate face multe mai multe lucruri decât îți poți imagina. Dă mereu tot ceea ce e mai bun în tine! Luptă pentru succesul tău! Ești gata de un maraton care să te răsplătească exact cu ceea ce meriți? Dacă ești gata, pornește și nu te mai opri niciodată! Înaintează, înaintează, înaintează mereu, orice ar fi. În loc să te gândești la pasul cel mic cu care ai înaintat și să-ți faci probleme pentru micimea pasului, bucură-te că ai înaintat și treci mai departe. Luptă pentru următorul pas! Răsplata va veni și ea, la timpul potrivit. Acum ai de dus o bătălie: cu tine însuți, cu cei din jur, cu tot felul de conjuncturi. Dar luptă! Va veni și momentul dulce al victoriei!


 


 


 


Ziua 145


 


Este mai bine să fii curajos chiar dacă faci mai multe greşeli, decât să fii închis la minte şi prea prudent.


 


- Vincent van Gogh -


 


 


Modestia e bună, dar până la un anumit punct. De asemenea, prudența este bună până la un anumit punct. Atingerea altor orizonturi necesită însă o doză mai mare de curaj. Trebuie să fii un temerar, dacă vrei să ajungi acolo unde alții încă nu au ajuns. Dacă te izolezi în carapacea ta pe care o consideri sigură, acolo vei rămâne, în carapace. Nu vei putea vedea ceea ce se află la o distanță mai mare de tine și nu te vei bucura niciodată de ceea ce se bucură cei îndrăzneți. Trebuie să te aventurezi pe terenuri necunoscute. Vei întâlni bune și mai puțin bune, dar important e să explorezi continuu, să te miști în stânga și în dreapta. Mai înaintezi, mai dai înapoi, dar acționezi, nu stai degeaba să aștepți ceva ce nu va veni niciodată. Numai cel aflat în continuă mișcare are șanse să obțină succesul pe care cei mai mulți doar îl visează. Mișcare, acțiune, explorare, aventură! Din toate acestea trebuie să lipsească frica! Ce alegi? Frică și sărăcie sau curaj și bogăție? Frică și bogăție nu prea se poate. De fapt, este aproape imposibil să atingi succesul și să obții prosperitatea, dacă te temi la fiecare pas pe care îl faci.


 


 


 


Ziua 146


 


Oportunitatea e pierdută de majoritatea oamenilor pentru că e îmbrăcată în salopetă și arată ca munca.


 


- Thomas Edison -


 


 


Efortul este unul dintre prețurile plătite pentru succes. Nu poți avea succes niciodată dacă doar stai și îți aștepți norocul. Șansele de a veni din cer un noroc neașteptat sunt așa de mici, încât nici măcar nu merită să te mai gândești la ele. Sunt șanse așa de mici, încât ele sunt, practic, nule, inexistente. Metoda cea mai sigură pentru a obține succesul este acțiunea. Dacă faci un efort constant, zi de zi, este imposibil să nu reușești, până la urmă. Chiar și dacă efortul zilnic este foarte mic, nu contează. Eforturile mici se adună și dau naștere mișcărilor de amploare, așa cum pârâiașele se adună și formează râuri, iar râurile se adună și formează un imens fluviu. În loc să pierzi timpul cu ezitări sau cu analize nesfârșite despre succes și eșec, mai bine acționează acum, fă ceva, produce o mică vâlvă. Este mult mai productiv să acționezi foarte puțin și să înaintezi cu un milimetru, decât să te plângi că lucrurile merg foarte greu. Tu, cu mâinile tale, îți construiești succesul. Dacă nu pui o cărămidă peste altă cărămidă, acele cărămizi nu se lipesc singure una de alta. Tu ești cel care acționează. Tu ești cel care construiește.    


 


 


 


Ziua 147


 


Asumă-ți riscul! Viața întreagă e un risc. Cel ce merge cel mai departe e cel dispus să îndrăznească.


 


- Dale Carnegie - 


 


 


O dorință care să te macine pe dinăuntru, zi și noapte, nu îți mai dă liniște și te forțează să inițiezi chiar și cele mai nebunești acțiuni. Faci ceva îndrăzneț pentru că așa vrei tu, nu pentru că te obligă cineva. Nu te temi să aspiri la cele mai incredibile recorduri, pentru că te sufocă dorința care vrea să fie îndeplinită. Iei în piept toate provocările și pornești cu curaj la drum. Totul sau nimic! Ori obții tot ceea ce îți dorești, ori viața nu are sens! Cam acesta e sloganul celor hotărâți să aibă succes. Nu e nimic ciudat aici, ci doar dorința situată peste medie, dorința care nu acceptă decât o singură variantă: îndeplinirea. Dorința e cea care îți dictează acțiunile. Riscurile cântăresc și ele, desigur, dar cântăresc mai puțin decât dorința. Dorința sufocantă zdrobește, cu greutatea ei colosală, frica de eșecuri sau frica de a-ți asuma riscuri. În fața te se află un scop și acolo trebuie să ajungi. Scopul te atrage ca un magnet și chiar te smulge din brațele ezitării. Trebuie să te gândești mereu la ceea ce vrei să obții, nu la ceea ce ai pierde pe drumul către ceea ce vrei să obții.  


 


 


 


Ziua 148


 


Posibilităţile sunt numeroase atunci când ne decidem să acţionăm, şi nu să reacţionăm.


 


- George Bernard Shaw -


 


 


Poți porni la drum cu un plan, iar acest plan să nu se realizeze. Și ce-i cu asta? Dacă începi să te plângi, înseamnă că reacționezi. Dacă dai vina pe alții, înseamnă că reacționezi. Dacă dai vina pe ghinion, înseamnă că reacționezi. Dacă dai vina pe tine, înseamnă că reacționezi. Nu aceasta e soluția! Dacă acționezi și dai greș, înseamnă că trebuie să acționezi iar. Pornește cu un alt plan! Schimbă strategia sau îmbunătățește-o! Dar acționează! Fă ceva! Nu câștigi nimic dacă îți exprimi părerile. Acțiunea, chiar și foarte mică, este mult mai valoroasă decât o mie de vorbe. Eșecul e ca un fel de test: cum depășești starea neplăcută în care tocmai ai constatat că nu ai reușit ceva? Consideră că eșecul e și un fel de invitație la o nouă acțiune. Cuvântul călăuzitor al celui care obține succesul este ACȚIUNEA. Pune-te mereu în mișcare și caută alte soluții! Acționează! Suflecă-ți mânecile și pune-te iar pe treabă, cu energie mai multă, cu entuziasm mai mult. Eșecul e numai momentan. Abia de acum urmează să faci alte fapte, mai inteligente, mai eficiente. Eșecul a fost doar o experiență care te-a învățat foarte multe și ți-a permis să evoluezi, pentru a acționa cu inteligență mai multă


 


 


 


Ziua 149


 


Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îți iei ochii de la țelul tău.


 


- Henry Ford -


 


 


Când ai un scop care se va îndeplini într-o perioadă mai lungă de timp, e nevoie de mai mult efort din partea ta pentru a-ți menține atenția concentrată asupra acelui scop. Dar asta nu e o problemă, dacă într-adevăr acel scop este exact ceea ce-ți dorești tu cel mai mult sau exact ceea ce-ți place cel mai mult. Are cu adevărat valoare ceea ce-ți dorești tu? Și are valoare mai ales pentru tine? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că vei putea face minuni. Vei lupta cu toate piedicile și vei reuși să-ți îndeplinești dorința. Dar totul depinde de intensitatea cu care îți dorești ceva. Un vis anemic este ca un vas fragil care se sparge la prima lovitură mai serioasă. Visul tău trebuie să fie fierbinte, sufocant, super-prețios pentru tine! Acesta este visul pe care nimeni și nimic nu îl poate distruge. Devii de neînvins atunci când ești însetat, când te disperă dorința de a-ți vedea visul îndeplinit. Se dau la o parte toate obstacolele, pe rând. Indiferent de ceea ce se întâmplă acum, tu trebuie să stai mereu cu ochii asupra evenimentului extraordinar și minunat care se va produce în viitor. Vei vedea, dacă procedezi așa, cum arcul peste timp devine mult mai ușor de parcurs. 


 


 


 


Ziua 150


 


Un om înțelept va crea mai multe oportunități decât găsește.


 


- Francis Bacon -


 


 


De cele mai multe ori, succesul înseamnă să creezi tu un drum nou. Și mai înseamnă ceva: să nu te plângi de tot ceea ce găsești pe parcursul spinos spre îndeplinirea dorințelor. Ocaziile favorabile reprezintă noroc. Tu VREI ceva, dar apoi constați că ceea ce vrei tu nu se potrivește cu ceea ce găsești. În acest punct, cei slabi sau cei care nu au o motivație foarte fierbinte, clachează. Mentalitatea învinșilor este simplă. Ei caută. Dacă nu găsesc ceea ce caută, renunță. Și atât. Ei bine, cu totul altfel trebuie să procedezi atunci când ești cu adevărat hotărât să obții succesul. Mai întâi, cauți. Dacă găsești, e perfect. Dar ce faci dacă nu găsești ceea ce cauți? Bineînțeles că NU renunți! Aplici soluția cea mai potrivită: devii tu un creator, adică îți construiești singur ocaziile favorabile. Nu te lași niciodată la mâna norocului. Orice s-ar întâmpla, tu trebuie să fii mereu pe fază și să acționezi pentru a fi cu un singur pas înaintea norocului sau al conjuncturilor. Ești o ființă dotată cu creier, brațe, picioare, ochi, urechi, gură. Ai toate elementele care să te ajute să acționezi, nu să stai și să aștepți venirea norocului cel mare. Nu există noroc pentru oamenii de succes. Există numai acțiune și rezultate.  


 


 


 

Ziua 151


 


Toate visele noastre se vor realiza, dacă avem curajul să le urmăm.


 


- Walt Disney -


 


 


Scopul cel mare se află, inițial, departe. Însă dorința ta de a-l cuceri te pune în mișcare și te obligă să faci pas după pas, fără oprire. Nu contează mărimea scopului, cât contează hotărârea ta de a te apropia de el. Ia-ți acum un răgaz și gândește-te foarte bine: visul tău contează așa de mult încât să faci TOTUL pentru a ți-l transforma în realitate? Acolo trebuie să-ți focalizezi toată atenția: la momentul în care guști senzația triumfului. Lasă-te cuprins de entuziasm, încă de pe acum, când încă te afli pe drumul spre celebrarea victoriei! Vei avea de luptat cu multe obstacole sau dezamăgiri, dar momentul victoriei tot al tău este, indiferent dacă acest moment vine mai devreme sau mai târziu. Tu ești cel care luptă, nu altcineva. Spune STOP gândurilor negative, tendințelor de a abandona totul, neîncrederii, slăbiciunii de orice fel! Tu ești o ființă dotată din plin cu capacitatea de a lupta și de a învinge! Folosește-ți arsenalul din dotare, învinge și bucură-te de roadele luptei tale! Tu meriți tot ceea ce e mai bun! Totul poate deveni magnific numai pentru că așa vrei tu. Descătușează-ți energiile interioare și pune-te pe treabă! Poți și faci! Nimic nu te mai poate opri! 


 


 


 


Ziua 152


 


Ferește-te de furia omului răbdător.


 


- John Dryden -


 


 


Răbdarea este o forță cu adevărat cumplită. E o forță care poate face minuni. Te invit să faci un exercițiu foarte interesant de imaginație. Da, imaginează-ți că ai la dispoziție tot timpul posibil. Imaginează-ți că, după ce ți-ai stabilit la scop, ai la dispoziție un milion de ani pentru a ți-l îndeplini. E clar că nu mai ai de ce să te grăbești. Pur și simplu te concentrezi, dar cu detașare, la fiecare pas cu care înaintezi. Faci foarte bine un lucru, apoi treci mai departe. Atunci când faci fără niciun fel de grabă un lucru, îl faci foarte bine. Hai să spunem că vrei să scrii un roman de 300 de pagini. Ai la dispoziție 300 de ani pentru a scrie romanul. Asta înseamnă că ai la dispoziție UN AN pentru a scrie O SINGURĂ PAGINĂ. Rezultatul? Calitatea textului de pe acea pagină va fi EXCEPȚIONALĂ. Într-un an de zile ai timp să faci nenumărate corecturi la text, nenumărate reveniri, adăugări, iar corecturi peste corecturi, în așa fel încât textul final de o pagină să fie absolut genial. După 300 de ani ai scris un roman GENIAL, deși tu nu ești deloc un geniu. Pur și simplu ai eliminat nerăbdarea, iar nerăbdarea ți-a permis să te concentrezi LA MAXIM la ceea ce ai de făcut.   


 


 


 


Ziua 153


 


Când o uşă se închide, alta se deschide. Dar adesea ne uităm cu atâta jind la cea închisă, încât nu o vedem pe cea care tocmai s-a deschis.


 


- Alexander Graham Bell -


 


 


În lume există foarte multe oportunități, așa de multe, încât nici nu ai timp să le cuprinzi cu mintea. Întotdeauna mai ai o șansă de a porni pe un alt drum, în așa fel încât să atingi succesul pe care ți-l dorești, în cazul în care un alt drum s-a înfundat. Lumea este plină de oportunități dintre care poți alege, la discreție. Totul este ca tu să ai clar în minte un scop și o dorință care să te mențină mobilizat. Practic, nu ar trebui niciodată să suferi din cauza eventualelor eșecuri. Acestea sunt doar niște experiențe care te învață că trebuie să cauți încă ceva, o ușiță la care până atunci nu te-ai gândit. Nimic nu te mai poate opri, după ce conștientizezi că, de fapt, ai un ocean de oportunități la alegere. Trebuie doar să întinzi mâna și să iei. Tu îți creezi modul în care acționezi. Chiar dacă ceva te ia prin surprindere, ai și tu posibilitatea de a lua prin surprindere soarta, prin voința ta, prin dorința cu care înaintezi, prin gândirea care îți permite să alegi ceea ce-ți place. Ce rost are să te cramponezi mereu de eșecurile de moment, când alte milioane de noi căi sunt deschise deja în fața ta? 


 


 


 


Ziua 154


 


Alegerea, și nu șansa e cea care ne determină destinul.


 


- Franklin Delano Roosevelt - 


 


 


Un lucru e clar: omul de succes nu așteaptă să vină ceva la el, ci el merge către ceea ce vrea să obțină. Indiferent dacă îi place sau nu ceea ce are pe moment, el știe că îndeplinirea dorinței lui este obiectivul pe care îl va atinge prin concentrarea energiei lui interioare, prin determinarea lui, prin faptul că vrea și face. Există nenumărate exemple de oameni care s-au născut și au crescut în țări sărace, dar care s-au ridicat prin propriile lor forțe, doar pentru că așa au vrut ei. Au reușit să urce pe culmile succesului chiar și cei care nu au avut nicio conjunctură favorabilă de partea lor. Nu s-au mulțumit cu ceea ce li s-a oferit și au căutat altceva, mereu altceva. Cei care se mulțumesc cu un trai modest doar rătăcesc de colo acolo, fără o direcție clară, fără o țintă de atins. Însă tu, dacă vrei cu adevărat prosperitate și succes, va trebui să stabilești clar unde vrei să ajungi și să nu te lași deloc impresionat de către conjuncturile nefavorabile. Întotdeauna poți face ceva care să te ridice și să te îndrepte spre o altă direcție. Cel sărac nu e sărac pentru că așa s-a născut, ci pentru că așa a ales el să rămână.            


 


 


Ziua 155


 


Nu descuraja niciodată pe cineva care progresează, indiferent cât de încet o face.


 


- Platon -


 


 


Încetul cu încetul se face oțetul. Cu răbdarea treci marea. Iată cum se poate sintetiza în numai două proverbe o lecție extrem de importantă despre arta succesului. Mulți oameni, când citesc despre succes, se gândesc la mari tunuri date cu un efort fenomenal, cu o explozie de ambiție, voință și determinare. De fapt, drumul succesului nu e chiar așa de spectaculos. Cel mai mult timp se consumă cu acțiuni mărunte, migăloase. Muncă, muncă și iar muncă. Tăcere și muncă. În fiecare zi concentrare la feliuța pe care o ai de îndeplinit. Și răbdare. Multă răbdare. Focalizare pe fiecare detaliu și răbdare la fiecare detaliu. Succesul cel mai mare va veni și el, la timpul lui. Dar azi trebuie să vezi ce faci cu sarcina pe care o ai de dus la capăt acum, în minutele următoare. Munca migăloasă și răbdătoare nu trebuie să fie o sperietoare pentru tine, ci o cale prin care să-ți trăiești visul. Acum faci un pas, mâine faci un alt pas, dacă nu poți face doi pași sau mai mulți. Dar important e să știi, să fii convins că azi ai putut face un pas, iar mâine vei mai putea face un pas. Acțiunea este azi, dar viziunea e deja departe, la capătul șirului de pași.


 


 


 


Ziua 156


 


Efortul își arată roadele după ce o persoană refuză să se oprească.


 


- Napoleon Bonaparte -


 


 


Există întotdeauna un moment al succesului. Poate că tu vrei azi prosperitate și fericire. Numai că, dacă azi nu ai prosperitate și fericire, înseamnă că nu azi e momentul succesului tău. Azi este momentul să te gândești numai la ceea ce ai de făcut pentru a merge mai departe. Chiar dacă succesul va veni mai târziu, nu înseamnă că azi trebuie să-ți iei adio de la succes. Dimpotrivă, cu cât vezi că roadele întârzie să se arate, cu atât mai mult trebuie să te pui pe treabă, să lupți, să acționezi, să dai din coate, să te zbați, să revii, să mai faci încă un pas, apoi încă unul. Oportunitățile sunt omniprezente, iar tu trebuie să răzbați prin jungla formată din oportunități și eșecuri. Rezultatele sunt amestecate printre multe insuccese și dezamăgiri. Pentru a te ciocni de rezultate, e foarte posibil să te ciocnești mai întâi de multe dezamăgiri. Dar aceste ricoșeuri dureroase te duc până la urmă spre contactul cu rezultatele. Chiar dacă vei vedea cum dezamăgirile par să nu se mai termine, nu trebuie să disperi sau să-ți pierzi speranța. Rezultatele sunt deja acolo, la locul lor, pregătite pentru tine. Dar ajungi la ele numai dacă înaintezi printre eșecuri și dezamăgiri. 


 


 


 


Ziua 157


 


A avea voință nu înseamnă să spui că vrei, înseamnă să te ții de treabă.


 


- André Maurois -


 


 


În ce fel ai mai contribuit azi la obținerea succesului tău? Ai afirmat cu tărie că vei lupta mai mult sau chiar lupți mai mult? Perspectiva succesului este întotdeauna încântătoare. Însă foarte important este să vezi ce poți face imediat și concret pentru succesul tău și să faci ceea ce ai stabilit. În teorie, totul pare simplu. În lume se organizează cele mai interesante seminarii de dezvoltare personală, în care ți se prezintă niște lucruri de-a dreptul entuziasmante. Ce bine ar fi dacă toți participanții la aceste seminarii s-ar pune imediat pe treabă, să aplice cele învățate! Cei certați cu hărnicia nu prea au cum să obțină rezultate, succes și prosperitate. Drumul se deschide numai în fața celor care acționează, sunt pe baricade, luptă, se zbat, transpiră. Ei vor obține rezultate mai mici la început, apoi din ce în ce mai mari. Dar vor obține ceva, spre deosebire de cei care doar savurează frumusețea unor cuvinte înălțătoare despre succes. Dacă vrei cu putere să schimbi ceva în viața, stabilește-ți obiective și respectă planul! Da, propune-ți că vrei să mai înaintezi cu un pas și respectă ceea ce ți-ai propus, adică fă pasul acela! O singură acțiune, chiar și stângace, poate realiza mult mai multe decât ani de discuții inteligente și sterile. 


 


 


 


Ziua 158


 


Nu te îneci pentru că ai căzut în apă, ci pentru că rămâi sub apă.


 


- Paulo Coelho -


 


 


Nu e nicio rușine să te naști sărac. Așa e viața. Cu unii poate fi mai darnică încă de la început, cu alții mai puțin generoasă. Dar e o mare rușine să nu faci absolut nimic pentru a te desprinde din starea de sărăcie. Nu e rușinos nici măcar dacă încerci să te îmbogățești și nu reușești. Un luptător care luptă în arenă este mereu de admirat, chiar dacă învinge, chiar dacă pierde. Lupta lui merită admirată. Și dorința de a câștiga. Intenția. Scopul către care se îndreaptă. Un luptător visează să învingă, iar asta este deja ceva demn de toate laudele din lume. Însă este ceva foarte rușinos să stai și să nu faci nimic pentru o viață mai bună. Este rușinos să-ți fie frică să visezi. Este rușinos să te mulțumești cu ceea ce ai și să nu încerci nici măcar cea mai mică acțiune de a porni spre un alt loc mai bun. Este rușinos să te complaci în zona ta de confort, în locușorul tău aparent sigur.Este rușinos să declari că totul e greu și imposibil, când nici măcar nu ai încercat să faci un singur pas spre direcția succesului, ca să te convingi dacă într-adevăr totul e greu și imposibil.


 


 


 


Ziua 159


 


Când ştii cât valorezi, nu te opri până nu obţii ce ţi se cuvine.


 


- Pierre Corneille -


 


 


Scopul tău este cel mai important pentru tine. De ce? Pentru că este SCOPUL TĂU! Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate să înțeleagă mai bine decât tine potențialul cu care pornești la drum și cu care te simți în stare să atingi cele mai mari înălțimi. Vezi? Aici este vorba și despre ceea ce simți. Mai ales atunci când ești hotărât să parcurgi drumul spre succes, intervine puterea intuiției, puterea acelui sentiment prin care îți dai seama instinctiv că POȚI să faci ceva. E ca o sclipire, o iluminare care îți smulge un AHA!, aproape fără să-ți dai seama. Succesul se atinge atunci când le oferi oamenilor o valoare. Tu, un om obișnuit (dar și neobișnuit, în același timp) în mod sigur poți crea o valoare (în domeniul pentru care simți cea mai mare atracție), iar acea valoare să fie DORITĂ de foarte, foarte mulți oameni. Iar asta înseamnă succesul tău. Și să știi foarte bine asta! Ei bine, atunci când știi asta, ce te mai poate opri din drumul tău năvalnic spre succes? Nimic! Nimeni și nimic nu îți mai poate sta în cale! Scopul este fixat în viitor, tu ești plin de energie, gata să țâșnești spre piscuri! 


 


 


 


Ziua 160


 


Nu este momentul să te gândești la ceea ce nu ai. Gândește-te la ce poți face cu ceea ce ai.


 


- Ernest Hemingway -


 


 


Pentru unii, lipsa este o greutate. Pentru alții, dimpotrivă, lipsa este un motiv în plus pentru a continua cu și mai mare îndârjire. Știi ce spun foarte mulți oameni atunci când le propui să înceapă o afacere: ”Nu am bani!”. Ei bine, oamenii de succes sunt capabili să înțeleagă că exact lipsa poate fi o sursă extrem de importantă de inspirație pentru tot ceea ce vor face pe drumul spre prosperitate. Un om de afaceri sau un om hotărât să cucerească succesul nu va spune niciodată: ”O, dar am numai 10 dolari… Ce să fac eu cu numai 10 dolari?”. El va spune: ”Am 10 dolari. Dar îi am! Înseamnă că trebuie obligatoriu să găsesc o soluție prin care cei 10 dolari să mai aducă 10 dolari, apoi încă 10 dolari. Și tot așa. Soluția există, chiar dacă eu, deocamdată, nu am găsit-o. Dar o găsesc sigur!”. Observi diferența de gândire? Nu lipsa este problema, ci modul ei de abordare. Ceea ce pare a fi o ceață de nepătruns se poate dovedi, până la urmă, a fi un drum luminat cu multe becuri. Dacă scoți din mintea ta gândul că ceva lipsește, vei descoperi cu surpriză că, în realitate, există foarte multe lucruri pe care le poți face. 


 


 


 


Ziua 161


 


Eșecul este pur și simplu ocazia de a începe din nou, de data aceasta cu mai multă inteligență.


 


- Henry Ford -


 


 


Marele adevăr este că omul care vrea CU ORICE CHIP să realizeze ceva, nu se lasă până când nu realizează. Pentru el nu mai contează piedicile, dezamăgirile, eșecurile de orice fel. Pur și simplu merge ca un tăvălug înainte. Tot înainte! Vezi tu, succesul are o anumită logică a lui. De fapt, ce este succesul? Succesul este un rezultat. Pornești dintr-un loc și ajungi în alt loc. Pornești de la niște date și ajungi la alte date. Pornești de la problemă și ajungi la soluție. După ce reușești să rezolvi o problemă de matematică, de exemplu, poți spune că ești un om de succes, la o scară mai mică, desigur. Dar tot un succes ai atins. Problema se poate rezolva în multe moduri. Nu e neapărat nevoie să o rezolvi din prima încercare. E foarte posibil să te împotmolești de multe ori și să ai impresia că nu vei găsi niciodată soluția problemei. Dar aceasta este doar o simplă impresie. În realitate, există chiar mai multe soluții la problemă. Te ajută foarte mult și fiecare încercare nereușită de a rezolva problema. Din fiecare soluție care nu merge înveți câte ceva foarte important și capeți experiența care te duce cu viteză tot mai mare spre soluția învingătoare. 


 


 


 


 


Ziua 162


 


Fiecare experiență de viață, fiecare lecție pe care o învăț este cheia spre viitorul meu.


 


- Clark Gable -


 


 


Rezultatul de moment poate ți se pare minuscul. Și poate că el chiar este minuscul, abia observabil. Și ce e cu asta? E un rezultat, totuși. Ceva minuscul, multiplicat de milioane de ori, dă naștere la ceva uriaș. Și firul abia răsărit dintr-o sămânță mică pare a fi ceva plăpând. Dar din acel fir va crește un copac mare, cu rădăcini puternice, cu o coroană imensă, falnică. Tu doar preocupă-te să înaintezi cu fiecare pas pe care ți l-ai propus. Mai departe, viața va aranja în așa fel lucrurile încât te vei trezi, la un moment dat, cu un succes imens. Succesul tău înflorește după ce este udat cu multe experiențe prin care treci, cu multe lecții care te aduc pe o treaptă superioară de cunoaștere. Eșecurile sunt instructorii tăi cei mai atenți, cei care te îndrumă spre alte rezultate, din ce în ce mai bune. Ei te învață că trebuie să te bucuri chiar și atunci când încerci ceva și nu reușești, pentru că acele încercări sunt surse de progres și înțelepciune. Viața ar fi plictisitoare dacă nu treci prin tot felul de experiențe, chiar și prin eșecuri. Dincolo de acestea se va afla întotdeauna un orizont splendid, abundența și recunoașterea pe care le meriți.


 


 


 


Ziua 163


 


Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus.


 


- William Shakespeare -


 


 


În extrem de puține cazuri, parcursul unui om de succes este un lanț neîntrerupt de succese. Adevărul este că, pentru cei mai mulți care bat la porțile succesului, obținerea fiecărui rezultat este capătul unui drum plin de hârtoape. Foarte mulți se poticnesc în fața acestor hopuri. Ei vor fi cei care vor rămâne spectatori la succesul altora. Există un procent mic de oameni care nu dau înapoi niciodată, nici măcar atunci când obținerea unui rezultat pare a fi ceva cu totul irațional, nebunesc, lipsit de logică. Pentru oamenii de succes, singura faptă logică este că trebuie cu orice chip să se elibereze din ghearele vieții mediocre. Pentru asta, ei sunt dispuși la orice. Se simt proprietarii voinței lor, așa că vor porunci acestei voințe și vor aștepta numai lucruri care să le aducă succesul. Important este să fii un nesupus al conjuncturilor. Dacă nu accepți nicio secundă ceea ce ți se întâmplă la un moment dat, vei constata că soarta devine brusc binevoitoare față de tine și te recompensează cu tot ceea ce poate fi mai frumos. Încercările nereușite rămân undeva în urmă, iar tu culegi numai roadele. Voința și răbdarea te răsplătesc, la timpul potrivit, cu fiorii trăirii succesului pe care ți l-ai dorit cu cea mai mare putere.


 


 


 


 


Ziua 164


 


Caracterul unui om nu se arată în momentele de confort, ci în cele de schimbări și controverse.


 


- Martin Luther King -


 


 


Oțelul se călește la temperaturi foarte mari. Una dintre căile cele mai sigure de a te înregimenta în plutonul rataților este să vrei cu putere să trăiești în zona ta de confort, fără să iei în piept provocările, fără să lupți din greu pentru fiecare pas cu care înaintezi. Învinșii fug de eforturi și de lupte eroice pe baricade. Nu poți ajunge într-un loc neobișnuit, dacă folosești mijloace obișnuite. Chiar dacă, în anumite momente, provocările și obstacolele ți se par înfricoșătoare, fii tare și înfruntă-le cu curaj! Numai așa vei sparge blocada mediocrității și vei urca spre culmile succesului. Protejează-te mereu de șoaptele perfide ale gândurilor care te îndeamnă să renunți la visul tău și zdrobește, cu voința ta, fiecare obstacol care îndrăznește să stea în calea ta! Arată-le tuturor că tu ești în stare să înaintezi chiar și atunci când totul îți este potrivnic! Tu știi că ești însetat de succes și nu te oprești până când nu îți stingi această sete! Fii nemilos cu obstacolele, chiar dacă și ele sunt nemiloase și dure cu tine! Cine crezi că va ceda? Cel mai îndărătnic, desigur! Pentru tine, ca om de succes, singura variantă posibilă este cea în care obstacolele cedează, nu tu!


 


 


 


Ziua 165


 


Cine vrea să miște lumea trebuie mai întâi să se miște el însuși.


 


- Socrate -


 


 


Atracția succesului este irezistibilă pentru aproape toți oamenii. Totuși, câți oameni acționează cu adevărat pentru a atinge prosperitatea? Foarte puțini. Poți depăși frontiera dintre ratare și succes numai dacă te mobilizezi la maxim în interiorul tău. Trebuie să fii gata în orice moment să te ridici și să continui să mergi. Înainte de a te gândi la producerea unor evenimente favorabile ție, trebuie să te gândești la modalitățile prin care să-ți dinamizezi toate resursele interioare, în așa fel încât să te pui în mișcare. Alți oameni îți mai pot ierta unele slăbiciuni, însă tu, dacă vrei să atingi potențialul cel mai mare posibil, trebuie să fii nemilos cu tine însuți. Fii vigilent și observă-ți toate pornirile interioare! Ai tendința să abandonezi lupta? Dacă simți asta, înseamnă că e cazul să iei urgent măsuri. Rezultatele pozitive apar în urma unei revărsări de voință, dorință, ambiție, mobilizare interioară febrilă. Imaginează-ți că ești dependent de acțiune și că nu poți trăi dacă nu faci în fiecare moment câte ceva pentru succesul tău! Creierul tău se va obișnui cu această idee și chiar așa vei face, vei acționa continuu, ca un tăvălug neobosit, pentru succesul tău. Numai o determinare de oțel te animă și te susține pe parcursul către culmi.


 


 


 


 


Ziua 166


 


Nu pune limite la nimic. Cu cât visezi mai mult, cu atât ajungi mai departe.


 


- Michael Phelps -


 


 


”Ce bine e când îmi mai ridică cineva moralul!”. Probabil că și tu ți-ai mai spus cândva asta. Dar, dacă ai nevoie ca cineva să te susțină sufletește, înseamnă că ceva lipsește undeva în interiorul tău. Înseamnă că încă nu te-ai obișnuit să-ți creezi visul tău, iar acest vis să se alimenteze din el însuși. Omul puternic, omul de succes, nu are nevoie de îmbărbătări venite de la alții, pentru că el este cel care produce îmbărbătare în așa fel încât să le mai dea și altora. El este stăpânul resurselor din inima, creierul și sufletul lui. El exploatează cum vrea și când vrea aceste resurse. Cea mai importantă resursă pentru atingerea succesului este visul. Și, când este vorba despre vis, cuvântul LIMITE nu mai trebuie să existe. Visul poate fi uriaș sau infinit. Visul se poate extinde cât vrea el și unde vrea. Cu cât visezi mai mult, cu atât găsești mai ușor și mai repede căile de transformare în realitate a visului. Un alt cuvânt incompatibil cu ideea de vis este EXAGERARE. Da, când trebuie să visezi pentru succesul tău, nimic nu este exagerat. Visul împins până la limita nebuniei nu costă nimic, dimpotrivă, te poate ajuta să descoperi ușile potrivite pentru accesarea succesului pe care ți-l dorești.


 


 


 


Ziua 167


 


Omul se descoperă pe el însuși când se măsoară cu obstacolul.


 


- Antoine de Saint-Exupery -


 


 


A fi înspăimântat sau nu de obstacole. Asta e marea întrebare. Aici se face diferența dintre cei care își trăiesc visul și cei care nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Ce reacție ai tu în fața obstacolelor? Evident, nu poate să spună nimeni că e o plăcere deosebită să te confrunți cu eșecuri sau cu dezamăgiri. Ceea ce trebuie să faci este să te obișnuiești cu gândul că trebuie să lupți și cu obstacolele. Numai în imaginație poți evada din lumea dură în care trăiești. Însă partea bună este că tot imaginația te poate ajuta să dai piept cu dificultățile inerente drumului succesului. Imaginează-ți că ești un luptător care adoră să țină sabia în mână, cât e ziua de lungă, și să lupte cu cei mai îngrozitori inamici. Imaginația este biletul tău spre rezultate concrete. Dacă atitudinea ta se schimbă și devine exact ca a unui războinic neînfricat, obstacolele încep să se înduplece și să-ți lase cale liberă. Cu cât ești mai fără frică și mai dezinvolt în confruntarea cu eșecurile, cu atât devii mai productiv și te apropii mai repede de marile realizări. Numai tu ai puterea de a-ți modela atitudinea și de a o transforma într-un spirit tare ca oțelul, așa că profită cât de mult poți de această putere!


 


 


 


Ziua 168


 


Nu există situație, oricât de disperată, din care să nu se poată ieși.


 


- Niccolò Machiavelli -


 


 


Niciodată nu poți să spui că obstacolele te-au zdrobit cu adevărat. Atâta vreme cât trăiești, mai ai oricând la dispoziție cel puțin o resursă care să te ajute să te ridici și să mergi mai departe. Dacă gândul tău de a reuși să-ți îndeplinești visul se menține (ba chiar e foarte arzător), înseamnă că ai toate șansele de partea ta. Nici în situațiile cele mai disperate nu este cazul să disperi. Îndreaptă-ți umerii, scoate pieptul în față și mergi înainte! Fii un fel de observator care privește totul de undeva de sus. Așa vei gândi cu mult mai mult calm și mai limpede. Și vei găsi soluții de ieșire din cele mai negre situații. Vei trece peste încercările de moment și te vei îndrepta, așa cum e firesc, spre scopul tău cel drag, pentru că el este cel mai important. Șansa are obiceiul de a te pune la încercare de multe ori, adică îți creează senzația falsă că nu o vei găsi niciodată sau că e foarte greu de găsit. Dar aceasta este numai o testare. Ți se pune la încercare răbdarea, pentru că ea este foarte importantă pentru a rezista în maratonul spre succes. Aparența situațiilor fără ieșire este o capcană din care, dacă ieși, ai cale liberă către îndeplinirea visului tău. 


 


 


 


Ziua 169


 


Este capabil cel care are încredere că este capabil.


 


- Buddha- 


 


 


Dacă ai curiozitatea de a nota într-un carnețel, de-a lungul vieții tale, de câte ori îți spun cunoscuții că nu poți realiza cutare sau cutare lucru, s-ar putea să nu fie suficient un carnețel. S-ar putea să ai nevoie de un caiet foarte gros. Partea tragică este că, după ce cei din jurul tău îți repetă că nu ești în stare să faci ceva, ajungi să-ți repeți și tu, în sinea ta, același lucru. Și uite așa ajungi să cazi pe panta ratării. Cu fiecare afirmație negativă, tu aluneci în jos, mereu mai jos. Dar ce-ar fi să procedezi invers? Ce-ar fi să iei hotărârea puternică de a renunța pentru totdeauna la orice fel de afirmații negative și să le înlocuiești numai și numai cu afirmații pozitive? Gata, de azi înainte folosești numai afirmații pozitive și numai gânduri pozitive! Este strict interzis (prin Legea Învingătorilor) să mai folosești propoziții de genul ”Asta nu voi putea face…”, ”Nu sunt în stare să realizez asta…”, etc, etc, etc. Dacă greșești și folosești chiar și o singură dată o propoziție negativă, Comisia Învingătorilor te pedepsește cu amendă contravențională. Așadar, mare atenție la propozițiile pe care le rostești și la gândurile care îți trec prin minte!  


 


 


 


 


Ziua 170


 


Tot ceea ce oamenii îți vor spune că nu poți face, încearcă și vei vedea că poți.


 


- Henry David Thoreau -


 


 


Furnica poate căra greutăți pe care, dacă ar fi să ne luăm după logică, nu le-ar putea căra. Și totuși, furnica reușește să ne uimească. Ea poate face mai mult decât am crede noi că ar fi în stare să facă. Tu, ca om care aspiră spre succes și prosperitate, ai capacitatea de a face mult mai mult decât crezi în acest moment că poți face. De fapt, lupta principală pe care o ai de dus este cu limitările pe care chiar tu ți le-ai impus. Obstacolele exterioare sunt mai puțin importante. Cel mai greu este să te debarasezi de autolimitări. Acestea au o mare legătură și cu ideile pe care cei din jurul tău ți le-au implantat în creier, ani și ani de zile, sistematic. Părerile cunoscuților tăi reușesc numai să distrugă, încetul cu încetul, încrederea ta în ceea ce poți face. Oprește-te un moment și conștientizează faptul că toți cei care îți spun că nu poți face ceva sunt dușmanii propriei tale prosperități. De dușmani trebuie să te debarasezi repede! Rămâi tu cu energia ta pozitivă și cu dorința ta fierbinte de a lupta pentru visul tău. Forța reală se află în tine și ea te îndreaptă impetuos spre succes! 


 


 


 


 


Ziua 171


 


Sunt unii care spun că a vedea înseamnă a crede. Eu vă spun că a crede înseamnă a vedea.


 


- Neale Donald Walsch -


 


 


Scuze sau fapte? Lenevire sau acțiune? Frică sau curaj? Cam aceastea sunt cuvintele care fac diferența dintre succes și insucces permanent. Tu ești cel care trebuie să știe că nu există limite decât în mintea celui care crede în limite. Amintește-ți că situații favorabile ție se pun mișcare numai dacă vii în întâmpinarea acestor situații, adică dacă crezi cu tărie în probabilitatea ca ele să apară. Dacă știi că viitorul se află în propriile tale mâini, de ce ai mai aștepta pasiv să vină peste tine evenimente pe care nu le dorești? Ieși pe rampă și demonstrează-le tuturor că tu ești arhitectul! Fă-ți un plan clar și imaginează-ți fără nicio frică ziua în care acest plan se va îndeplini. Acest joc de imaginație face parte din procesul de construire a succesului și este foarte necesar. Temerarii, exploratorii, îndrăzneții, cei care deschid noi drumuri, nu se tem să viseze mai întâi (chiar dacă nu au atins niciun obiectiv concret), apoi să realizeze ceea ce au visat. Cu cât visezi mai mult și însoțești visul cu acțiune pe măsură, cu atât crești șansele ca visul tău să devină realitate. Nimic nu trebuie să rămână la voia întâmplării. Realitatea se naște din vis, iar asta e regula la care trebuie să te gândești zilnic.  


 


 


 


Ziua 172


 


Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina. Sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.


 


- Franz Kafka -


 


 


Procesul succesului este și un fel de matematică. Desigur, nivelul la care faci unele calcule este elementar, dar nu foarte mulți oameni îl și înțeleg cu adevărat. Un astfel de calcul este: 1 + 1 = 2. În matematica învățată la școală, orice copil înțelege cum vine asta cu 1 + 1 = 2. E o banalitate, nu-i așa? Ei bine, în ceea ce privește lupta pentru dobândirea succesului, foarte puțini oameni înțeleg cu adevărat ce importantă este ecuația 1 + 1 = 2. Ea ne spune faptul că unui pas realizat i se poate adăuga oricând un singur alt pas, dar rezultatul este cantitativ superior față de ceea ce aveam înainte de adăugarea acelui pas. Cifra 2 înseamnă mai mult decât cifra 1, iar cifra 3 înseamnă mai mult decât cifra 2. La fel, cifra 4 înseamnă mai mult decât cifra 3. Și tot așa. Mereu avem de-a face cu cuvintele MAI MULT. Însă mereu adăugăm doar câte o unitate, care nu mai reprezintă chiar așa de mult. O unitate înseamnă PUȚIN, dar rezultatul obținut prin adăugarea ei înseamnă MAI MULT. Oare ce este mai important? Unitatea cea mică, sau rezultatul care înseamnă MAI MULT? Bineînțeles că este mai important rezultatul!


 


 


 


Ziua 173


 


Și melcul, prin perseverență, a ajuns pe Arcă.


 


- Charles Haddon Spurgeon -


 


 


Perseverența este un fel de manie, dar în sensul pozitiv al cuvântului, nu negativ. Această manie este conștientă că are un aliat foarte prețios: timpul. Scopul se află undeva în față, iar timpul este încărcat cu nenumărate variante posibile de a transforma visul în realitate. Pentru cel atins de mania perseverenței, prezentul este doar un fel de trambulină spre ziua de mâine, care va aduce încă o mică realizare în catastiful succesului. Faptele uimitoare sunt compuse din realizări mici, adunate zilnic, cu stăruință și cu viteză de melc. Oare putem considera faptul că melcul a ajuns pe Arcă drept o realizare remarcabilă? Da, cu siguranță, deși viteza de înaintare a melcului nu este deloc remarcabilă. Viteza melcului este mai mult ținta tuturor ironiilor. Oamenii s-au obișnuit să râdă de melcul care abia se târăște. Melcul este comparat, mai degrabă, cu lentoarea și cu ineficiența. Însă prea puțini se gândesc la faptul că, dacă melcul își vede de drumul lui, ajunge la destinație. AJUNGE LA DESTINAȚIE, chiar și dacă abia se târâie! Ce contează, până la urmă? Destinația sau viteza cu care înaintezi? Ce contează cel mai mult? Atingerea scopului sau viteza cu care te îndrepți spre el?  


 


 


 


Ziua 174


 


Nu cunosc nimic mai încurajator decât capacitatea omului de a se ridica în viață prin propriile strădanii.


 


- Henry David Thoreau -


 


 


Dacă vrei, poți. Omul optimist este conștient mereu că poate chiar mai mult decât se crede el în stare. Optimismul este un fel de dezlegare a posibilităților. Pesimismul, dimpotrivă, încătușează forțele interioare, reducându-le la tăcere. Omul stăpân pe soarta lui decide pur și simplu că vrea ceva, apoi decide că poate acționa pentru a obține ceea ce vrea. Nu se simte deloc dezorientat sau slab, ci, dimpotrivă, urmează o direcție foarte clară, are un scop bine definit și simte că are puterea de a-și atinge scopul. Tu nu trebuie să te aștepți niciodată ca totul să decurgă perfect. Așa ceva este o utopie. Însă sigur poți avea voința perfectă de a lupta pentru îndeplinirea planului tău. Tu ești stăpânul propriului tău potențial și, prin urmare, stăpânul mijloacelor prin care să îți îndeplinești dorințele. Scuzele sunt numai pentru cei slabi și care nu conștientizează că au la îndemână tot ceea ce le trebuie pentru a trăi o viață împlinită și prosperă. Rezultatele depind, de fapt, de tine și de voința ta. Numai tu îți poți ridica moralul în momentele grele și numai tu poți merge mai departe, pe drumul deloc ușor al succesului. 


 


 


 


Ziua 175


 


Luptă pentru a primi ceea ce-ți place sau vei fi forțat să-ți placă ceea ce primești.


 


- Clarence Thomas -


 


 


Te îngrijorează viitorul sau faci tot posibilul pentru ca viitorul să fie exact ceea ce îți place ție să fie? Viața nu este întotdeauna roz, e adevărat. Dar la fel de adevărat este că tu, prin propria ta voință, poți presăra pe axa vieții foarte multe momente roz, de care să te bucuri pe deplin. Competiția este cu tine însuți. Te concentrezi la producerea momentelor de succes și bunăstare sau te lamentezi mereu din cauza momentelor mai puțin fericite? Tu alegi. Știi că, dacă obții chiar și o singură victorie în lupta pentru succes, ai posibilitatea de a multiplica această victorie, în așa fel încât să transformi totul în marea realizare a vieții tale. În acest timp îi auzi mereu în jurul tău pe cei care se plâng că viața e grea pentru ei. Oare de ce e grea? Pentru că destinul nu a fost foarte generos cu ei sau pentru că nu au făcut nimic pentru a-și forța norocul? Bineînțeles, ei nu au dat mare importanță acțiunilor care să producă o turnură esențială în mersul evenimentelor generatoare de succes. Tu trebuie să știi mereu că viața te pune să alegi și nu îți oferă o singură variantă. Alegi să obții altceva sau alegi să te mulțumești cu ceea ce e mai ușor de acceptat? 


 


 


 

Ziua 176


 


Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gândit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gândim.


 


- Buddha -


 


 


Când îți pui în gând că vrei să călătorești la Paris, acel gând duce la întocmirea unui plan prin care să faci rost de bilete pentru drumul la Paris. Asta înseamnă că vei ajunge la Paris. Este imposibil să ajungi la Paris dacă tu nu ai gândit mai întâi asta. Arta succesului presupune întotdeauna un scop pentru care să acționezi. Acel scop este, inițial, un simplu gând iscat în mintea ta. Nimeni nu vede scopul, în afară de tine, la început. E logic asta, pentru că ceilalți nu pot vedea gândurile tale, în afara de cazul în care le așterni tu pe hârtie și le oferi tuturor să le citească. După ce scopul tău devine realitate și vizibil pentru alți oameni, aproape că uiți ceea ce a fost inițial acest scop: gânduri. Saltul de la gând la realitate se face prin acțiune. Însă gândul este germenele, întotdeauna. Acțiunea, oricât de bine ar fi ea calculată, nu poate exista fără părintele ei, adică fără un gând. Realitatea, de asemenea, este copilul gândului. Pe omul obișnuit să conceapă scopuri și să acționeze pentru îndeplinirea lor foarte rar îl ia prin surprindere realitatea, pentru că cea mai mare parte a realității este, de fapt, exact ceea ce a gândit el cu mai mult timp în urmă.


 


 


 


 


Ziua 177


 


Unii văd lucruri care există şi întreabă "De ce?". Alţii visează la lucruri care nu au fost niciodată şi întreabă "De ce nu?".


 


- George Carlin -


 


 


Mentalitatea omului de succes se extinde întotdeauna dincolo de ceea ce se vede la un pas în față. Limita nu este aici și nici măcar la o foarte mare distanță. De fapt, în gândirea omului de succes, limitele nici măcar nu există. Dacă azi visul încă nu e realitate, înseamnă că mâine se va ivi ceva, chiar și foarte puțin, care să cristalizeze ceva din vis. Poimâine se va adăuga încă ceva la realitatea care să facă visul posibil. Și tot așa. Omul de succes mai are întotdeauna ceva de făcut pentru visurile lui. Nu trebuie să dezarmezi niciodată în fața realității, pentru că ceea ce azi e real, mâine poate fi altfel. Dar visul nu dispare niciodată. Visul tinde să devină realitate, chiar dacă azi ți s-ar părea imposibil asta. Mereu există încă o frontieră dincolo de care mai există încă o frontieră. Dacă vrei să pornești neapărat pe drumul succesului, fii conștient că ceea ce nu se vede azi poate deveni vizibil în zilele următoare, chiar dacă nici măcar în următoarea oră nu se observă nimic palpabil. Semnele succesului apar la timpul lor, nu neapărat atunci când vrei tu să le vezi. Însă ele apar cu siguranță numai pentru cei dispuși să persevereze și să acționeze.


 


 


 


 


Ziua 178


 


Oamenilor le e greu să fie fericiţi pentru că văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este şi viitorul mai dificil decât va fi.


 


- Marcel Pagnol -


 


 


O piedică foarte serioasă pentru cei care vor să o apuce pe drumul succesului este frica de viitor. Știi și tu cam ce reacții au cunoscuții tăi dacă le propui o anumită afacere. ”Și dacă nu merge?”, ”Și dacă dau faliment?”, ”Și dacă nu mă voi descurca deloc?”. Acum cineva ar vrea să înceapă o afacere, dar deja se gândește la cum va fi, chiar dacă nu știe sigur cum va fi viitorul. Presupunerile se transformă rapid în motive de frică. De unde poți să știi dacă o afacere va merge sau nu? Bineînțeles că nu poți să știi, ci doar să presupui. Partea rea este că cei mai mulți oameni se autoblochează exact din cauza acelor presupuneri referitoare la viitor. Blocajul se întâmplă acum, în prezent, distrugând un viitor care, de fapt, ar putea fi superb și plin de prosperitate. Ei nu dau voie experienței să le arate calea reală. Stăpânul lor este frica, ceea ce e foarte trist. Renunță la frică și fă totul măcar ca o încercare! Spune-ți: ”Hai măcar să văd ce iese de aici!”. Dacă nu iese nimic, nu e nicio tragedie. Mai ai în față nenumărate căi de a porni din nou. Și dacă iese? Dacă iese, înseamnă că ai dat lovitura. Înseamnă că te-ai alăturat exploratorilor care au riscat și au câștigat, făurind-și o viață extraordinară și intrând în istorie.


 


 


 


 


 


Ziua 179


 


Când te despart zece pași de victorie, dacă faci nouă ai pierdut.


 


- Paulo Coelho -


 


 


Succesul înseamnă a face totul, până la capăt. Trebuie să continui să avansezi, indiferent dacă îți plac sau nu rezultatele de moment. Trebuie să te însoțească o credință sinceră în reușită, la fiecare pas pe care îl faci, chiar și atunci când ești nevoit să faci câte un pas înapoi. Reamintește-ți mereu să rezultatele pot să apară exact atunci când te aștepți mai puțin. Pur și simplu sfidează obstacolele și eșecurile! Sfidează-le cu curaj! Vei constata că astfel capeți forța de a înainta spre obiective realizabile. Chiar dacă planul tău este imperfect, tu înaintează și vei vedea cum ți se deschid noi orizonturi! După ce direcția este clară pentru tine, menține-te pe această direcție, indiferent de alte tentații, indiferent de șoaptele perfide care te îndeamnă să renunți. Menține-te dârz pe drumul tău, luptă cu nerv, cu pasiune, neobosit! Tu ești singurul responsabil pentru succesul tău, așa că acordă cea mai mare atenție descătușării energiilor tale latente! Orice pas mic cu care înaintezi este de bun augur și el este semnul că poți merge mai departe, spre splendorile la care visezi, spre bucuria împlinii celor mai tainice visuri ale tale. 


 


 


 


Ziua 180


 


Vei avea parte de un lucru atunci când vei crede în el.


 


- Wayne Dyer -


 


 


Rezultatele acțiunilor în care depui jumătate de suflet sau numai o parte de suflet sunt aproape zero, dacă nu chiar zero complet. Succesul vine numai pentru cei capabili de fanatism, dar în cel mai bun sens al cuvântului. Când te gândești la fanatism, e posibil să te gândești la ceva rău. Dar nu, fanatismul poate fi și ceva foarte bun, ceva foarte constructiv, dacă e folosit în direcția obținerii succesului, prosperității, fericirii și faptelor bune pentru alți oameni. Fanatismul pozitiv înseamnă credință neclintită în ceva. Dacă tu crezi sută la sută că vei reuși să obții un mare succes, așa va fi! Dacă lași chiar și cea mai mică îndoială să se strecoare în sufletul tău, forța de a înainta spre succes scade. Cu cât lași mai multă îndoială să îți stăpânească inima, cu atât șansele tale de a obține prosperitatea scad. Îndoiala este cea mai mare frână în calea succesului, iar credința fanatică în reușită este cel mai puternic propulsor al oamenilor de succes. Voința de fier se scutură repede de toate poverile și merge mai departe, orice s-ar întâmpla! Pentru învingători nu este timp de plânsete, ci doar timp pentru acțiune și luptă, indiferent de rezultatele de moment!  


 


 


 


Ziua 181


 


Începe să faci tot ceea ce poți face sau visezi că poți face. Curajul conține geniu, putere și magie.


 


- Johann W. von Goethe -


 


 


Performanța înseamnă să împingi mereu mai în față limitele sau granițele pe care le întâlnești. Dacă spui ”Gata, cred că e suficient. Văd că va merge...” înseamnă că tot un fel de limită ți-ai stabilit. Mentalitatea de învingător presupune să nu te mulțumești niciodată cu suficiența. Niciodată nu poate fi de ajuns ceea ce tocmai ai realizat, pentru că mereu urmează alte și alte provocări. Viața nu te lasă să te plictisești și îți servește noi obiective pe care trebuie să le atingi. Tu trebuie să îți aduni iar forțele și să lupți cu curaj pentru a doborî următoarea barieră. Marchezi o victorie și treci la următoarea luptă. Tu ai în tine puterea de a obține mereu noi victorii! Potențialul tău este mereu promițător și nu te lasă niciodată să lâncezești în uitare sau eșec. Ai o forță incredibilă de a te ridica deasupra provocărilor, așa că folosește forța și fii un învingător! Lupta pentru succes îți va aduce satisfacții extraordinare. Meriți un destin neobișnuit, strălucitor și poți sigur să faci mai mult decât crezi acum că ești în stare! 


Fluxul bogăției se îndreaptă spre tine, atras de curajul tău, de entuziasmul tău, de dorința ta clocotitoare!


 


 


 


Ziua 182


 


Norocul bate la uşa fiecărui om, dar în multe situaţii omul este plecat în vecini şi nu aude ciocănitul.


 


-  Mark Twain -


 


 


Este nesănătos să stai toată ziua în casă și să te plângi că afară plouă și nu te poți plimba pe stradă. Unii oameni cam așa se comportă. Ei închid geamurile, trag draperiile, încuie toate ușile și se izolează într-o cameră întunecată, supărați că afară vremea este ploioasă și nu se pot plimba prin parc. Desigur, după puțin timp ploaia încetează, iese soarele și vremea devine foarte frumoasă. Numai că pesimiștii nu află că tocmai a ieșit soarele. Ei rămân închiși în camera lor întunecată, fără niciun contact cu lumea de afară. Este lemantabil că se mai întâmplă și așa ceva. Norocul nu vine pentru cei care fug de noroc. Norocul vine numai pentru cei care îl caută cu toate puterile și cu toată determinarea lor. Faptul că stai apatic nu te ajută aproape cu nimic. Viața va fi și ea la fel de apatică pentru tine. Norocul îi iubește pe cei care ies în lume, pe cei care acționeză cu curaj, plini de încredere în succes. Pentru ei este nefiresc să se plângă mereu de circumstanțele nefavorabile și e firesc să ia viața în piept, chiar și atunci când pare că nu merge totul cum ar trebui să meargă. Drumul succesului poate fi și abrupt, dar așa e pentru toți cei care pornesc pe el, nu doar pentru unii. 


 


 


 


 


Ziua 183


 


Viața nu poate fi înțeleasă decât dacă privim în urmă și nu poate fi trăită decât dacă privim înainte.


 


- Søren Kierkegaard -


 


 


Ce a fost, a fost. Chiar dacă în trecut ai avut parte de multe dezamăgiri și eșecuri, nu înseamnă că și în viitor va fi la fel. Viitorul se construiește începând din acest moment. Activitatea ta prezentă determină modul în care îți vei petrece restul vieții. Dacă azi ești optimist și acționezi cu perseverență, mâine vei obține un progres pe care nu l-ai obține dacă ești negativist și aștepți să cadă norocul din cer. Nu poți să știi dacă ceva este nerealizabil până când nu începi să faci ceva pentru transpunerea în realitate a visului. Acțiunea este măsura cea mai clară a succesului. Acționezi și obții. Reciproca este: stai degeaba și nu obții nimic. Întâlnirea cu viitorul poate fi foarte dulce, dacă te zbați să înaintezi chiar și cu câte un mic pas sau, dimpotrivă, poate fi amară, dacă te lamentezi că nimic nu merge sau că merge foarte, foarte greu. Nu contează dacă un rezultat este extrem de mic. Important e că l-ai obținut și că poți să îl aduni cu un rezultat la fel de mic. Din adunarea acestor mini-rezultate rezultă mega-succesul. Acesta este drumul verificat și cel mai sigur al succesului. Înainte, mereu înainte, indiferent de ceea ce se petrece azi! 


 


 


 


 


Ziua 184


 


Descurajarea și înfrângerile sunt unele dintre cele mai sigure căi către succes.


 


- Dale Carnegie -


 


 


Mentalitatea de învingător înseamnă putere. Freamătul luptei pentru succes îți aduce și el putere. De fapt, luptătorilor le place lupta, cu tot ceea ce presupune aceasta: victorii, dezamăgiri, înfrângeri, iar victorii, iar înfrângeri. Așa e orice luptă. Evenimentele luptei nu sunt piedici, atunci când vrei cu orice preț să mergi înainte. Acesta este, poate, cel mai spectaculos aspect al mentalității de luptător: sfidarea obstacolelor. Nimic nu este prea greu atunci când ai un țel fierbinte și care nu te lasă să te odihnești niciun moment. Aventura este deliciul învingătorilor, cu doza ei de risc și nesiguranță. Lupta este distracția învingătorilor. Dacă învingi, înseamnă că mergi înainte. Dacă nu învingi, înseamnă că tot înainte mergi, pentru că înveți foarte multe și din înfrângeri. Nereușitele te învață lecția practică a succesului, îți arată ce nu ai făcut bine, în așa fel încât data viitoare să faci mult mai bine ceea ce ai făcut greșit. Și uite așa tu evoluezi, devii tot mai bun, ieși tot mai priceput din fiecare înfrângere. Eșecul este biletul spre perfecționare, iar perfecționarea înseamnă drum spre succes. Așa poți obține mai mult decât ai obținut ieri. Așa poți atinge culmile succesului. 


 


 


 


 


 


Ziua 185


 


Nu să fii bogat te face fericit, ci să devii bogat.


 


- Stendhal -


 


 


Călătoria spre succes dăunează grav eșecului și mediocrității. Orice drum are frumusețea lui, chiar dacă este mai lung. Dacă pleci cu trenul spre o destinație mai îndepărtată, nu trebuie ca acesta să fie un motiv de supărare pentru tine. Ai la dispoziție fereastra compartimentului în care stai, să o folosești pentru a admira frumusețile naturii pe lângă care treci. În acest fel, drumul va deveni foarte interesant, chiar dacă e lung. Plictiseala se transformă în încântare. După ce ajungi la destinație și cobori din tren, într-adevăr, te bucuri că ai ajuns la destinație, dar dispare bucuria de a admira cele mai frumoase peisaje, privind pe fereastra trenului. Tu, ca luptător care se zbate pentru a atinge cel mai mare succes, te vei bucura, într-o bună zi, de deliciul biruinței. Însă, în același timp, vei privi cu un oarecare regret în urmă, la zilele pline de aventură pe baricadele luptei grele pentru succes. Și vei dori să trăiești iar acele momente. Și vei porni iar pe un nou drum al succesului. De fapt, succesul nu înseamnă să stai pe loc sau să te oprești când ți-ai atins scopul, ci să înaintezi mereu, să te miști mereu dintr-un loc la altul.


 


 


 


Ziua 186


 


Omul poate fi distrus, dar nu înfrânt.


 


- Ernest Hemingway -


 


 


Dacă ceva este foarte greu de obținut, înseamnă că are o valoare foarte mare. Merită să lupți pentru ceva care aduce sens vieții tale, oricât de grea ar fi lupta. Muntele succesului este uriaș, iar urcușul este anevoios. Doar oare asta contează? Când ajungi pe pisc, satisfacțiile tale recompensează totul. Forța ta de a urca vine din interiorul tău. Chiar dacă trupul este rănit, întotdeauna cea mai mare putere izvorăște din adâncurile ființei tale interioare și te energizează pentru a merge mai departe. Nimeni nu poate stabili dacă ești sau nu înfrânt. Dacă tu nu vrei să cedezi, înseamnă că nu vei ceda. Dacă tu vrei să lupți fără odihnă, înseamnă că vei lupta fără odihnă. Succesul tău este premiul propriei tale voințe. Vrei, acționezi și obții! Aceasta este calea luptătorului! Vremea poate fi mohorâtă, dar în sufletul tău strălucește soarele dorinței de a învinge, flacăra ambiției fără limite, voința care trece peste orice. Nu soarta te ia pe tine prin surprindere, ci tu o surprinzi pe ea, pentru că vrei din tot sufletul ceva și vei lupta neobosit pe cele mai mari baricade. Tu ești mereu puternic și știi în fiecare moment asta! 


 


 


 


 


Ziua 187


 


Plutește înainte, și dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea pentru a-ți răsplăti îndrăzneala.


 


- Regina Castiliei Isabel -


 


 


Nu există om incapabil, ci numai om care nu vrea. Nu există NU POT, ci există numai NU VREAU. Ambiția te face să prinzi de picior chiar și cea mai mică șansă de succes și să o transformi într-o trambulină spre următorul pas, mult mai mare. Marile reușite pornesc din minte și devin posibile exact datorită acelei credințe fanatice în succes, chiar și atunci când nu se vede nicio șansă de a obține succesul. Dorința stârnește valuri care devin tot mai mari, până când ele devin o adevărată furtună. Adversitățile nu sunt veșnice. Ele se încăpățânează, într-adevăr, să te oprească din drumul tău, dar numai pentru un timp. Dacă ele observă că lupți cu îndărătnicie pentru scopul tău, se vor da la o parte și te vor lăsa să ajungi spre destinație. Totul este să îndrăznești! Totul este să sfidezi chiar și logica sau bunul simț, dacă această sfidare reprezintă ceva pentru tine și dacă dorința de a obține succesul este într-adevăr arzătoare! Tu știi că nu poți avea odihnă până când nu îți vezi visul realizat! Luptă pentru visul tău și vei intra în rândul învingătorilor! Recompensa vine numai după ce te dedici trup și suflet unei idei și unui plan de acțiune! 


 


 


 


Ziua 188


 


Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.


 


- John F. Kennedy -


 


 


Îngenunchezi sau nu atunci când găsești un obstacol de care nu poți trece? De răspunsul la această întrebare poate depinde destinul tău. Puțini oameni înțeleg că drumul succesului este un drum al obstacolelor. Dacă observi că totul pare să meargă de minune, înseamnă că ceva s-ar putea să nu fie în regulă. Când însă întâlnești adversități, aceste adversități conțin și potențialul de a te transforma pe tine într-o ființă mai bună, mai performantă, mai pregătită pentru a obține următorul succes. Frontiera pe care trebuie să o treci se află întotdeauna undeva departe, în fața ta. Și o vei trece sigur, dacă înaintezi spre ea. Aceasta e condiția: să mergi, să mergi, să mergi, chiar dacă piedicile te mai trag înapoi. Tu nu ai nevoie de aprobarea nimănui pentru a lua în piept provocările de pe drumul succesului. Tu ești stăpânul voinței tale și tu hotărăști dacă mergi sau nu mai departe. Steagul victoriei se află în mâinile celor hotărâți să țină cu dinții de toate șansele lor care să îi ducă spre împlinirea visurilor. Omul de succes nu se sperie de obstacole, ci, dimpotrivă, le vede ca pe un arc care îi împinge cu forță spre următorul nivel, mai bun, mai eficient, mai valoros, mai dătător de valoare și prosperitate.


 


 


 


Ziua 189


 


Nu poți descoperi noi oceane până nu ai curajul să pierzi din vedere țărmul.


 


- André Gide -


 


 


Fără curaj nu poți realiza prea multe în viață. Asta e clar. Curajul însă nu înseamnă neapărat lipsa fricii. Noi suntem oameni, nu roboți programați să treacă prin orice, fără niciun sentiment, fără niciun pic de frică. Noi suntem ființe vii. Toți avem diverse îndoieli sau temeri, la un moment dat. Chiar și pe marii campioni îi mai încearcă un pic de frică, acolo. Însă totul e să te obișnuiești cu gândul că teama e ceva firesc și să acționezi în ciuda fricii. Totul e să mergi mai departe, indiferent de sentimentele care te năpădesc la un moment dat. Ambiția te împinge în luptă, nu frica. Ambiția și dorința te fac să realizezi lucruri incredibile. Dorința poate învinge teama, dacă această dorință e destul de mare. Învingerea fricii înseamnă să pornești la drum, iar sclavia fricii înseamnă să bați pasul pe loc și să nu mai atingi niciodată alte orizonturi. Dorința de succes nu îți dă pace și nu te lasă să te mulțumești cu o viață umilă. Orice rezultat, orice pas mic cu care înaintezi este efectul voinței și dorinței tale, nu al fricii. Teama nu produce decât stagnare. Lucrurile grandioase sunt incompatibile cu ideea de frică. Întotdeauna!


 


 


 


 


Ziua 190


 


Lumea nu e a celor care pot, ci a celor care vor.


 


- Johann W. von Goethe - 


 


 


Dacă lumea ar fi formată numai din oameni care se vaită la fiecare greutate pe care o întâlnesc, am trăi toți în peșteri, în jurul focului, ocupându-ne cu vânătoarea. Din fericire, printre noi există și acele ”specimene” care refuză să accepte că ceva e greu sau imposibil de obținut. Ei nu se plâng că nu pot, ci își repetă mereu că VOR ceva și nu se lasă până când nu obțin ceea ce vor. Dacă vrei lucruri extraordinare, trebuie să pornești acțiuni extraordinare și să le continui până în pânzele albe. Fă-ți acum o promisiune solemnă că vei lupta cu toate forțele tale pentru a obține cel mai mare succes posibil! Ce ai de pierdut? De ce ți-ar fi frică? Nu ai nimic de pierdut și nu ar trebui să-ți fie frică de nimic! Sfidează necunoscutul și pornește! Da, pornește, acționează și nu te opri niciodată! Viața nu e mai suportabilă sau mai ușoară dacă stai și te complaci în zona ta de confort! E mult mai bine să înfrunți toate provocările și să urci spre culmi! Schimbarea destinului tău începe de la tine și de la dorința ta de succes. Dacă acum nu îți place cum trăiești, fă o întoarcere radicală spre o altă direcție! Vei vedea că încep să se întâmple lucruri cu adevărat bune.


 


 


 


Ziua 191


 


Fii stăpân pe tine însuți și vei stăpâni lumea.


 


- Feodor Dostoievski -


 


 


Concentrarea asupra propriilor resurse este, într-un anume fel, o luptă foarte grea, pentru că trebuie să scoți la iveală tot ceea ce ai mai bun în tine și să ataci cu toate forțele orice cetate care îți apare în cale, chiar și atunci când cetatea nu se lasă deloc cucerită. Tendința celor mai mulți oameni este însă să se uite prea mult la cetățile pe care le asaltează, uitând că, de fapt, cetatea cea mai importantă este cea aflată în interiorul lor, adică sufletul încărcat cu ambiție și dorință. Tu trebuie să îți trezești toate resursele interioare și să le exploatezi la maxim. Dacă ai voință, pune-o la treabă. Succesul cel mai mare nu e niciodată foarte ușor de obținut! E necesar să ai o mare stăpânire de sine, pentru că stăpânirea de sine te înarmează cu tăria de a trece peste toate dezamăgirile. Înainte de a înfrunta lumea și provocările ei, vei înfrunta sinele tău, provocarea ta interioară, temerile tale cele mai intime, ezitările, îndoielile. Nu poți trece de prima barieră aflată pe drumul succesului dacă nu înfrângi mai întâi în interiorul tău toate piedicile care țin de suflet. Tot ceea ce e dificil pornește mai întâi din inimă și trebuie să faci totul pentru a înlocui gândurile negative cu gânduri pozitive și spirit combativ, gata să ia în piept toate furtunile vieții.


 


 


 


Ziua 192


 


Marile incendii se nasc din scântei mici.


 


- Cardinalul Richelieu -


 


 


Foarte rar se întâmplă ca un succes foarte mare să izbucnească pe neașteptate. De cele mai multe ori, ceea ce vedem azi ca fiind o reușită imensă a fost cândva un sâmbure foarte mic, abia observabil, așa de mic încât cei mai mulți nici nu îl băgau în seamă. Dar acel sâmbure a avut tăria să reziste chiar și în cele mai aprige condiții și să crească încetul cu încetul. Zi de zi, pas cu pas, ceea ce este mic crește și devine mare. Aceasta e o lege extrem de simplă a succesului și pe care trebuie să ți-o amintești în fiecare clipă. Chiar și atunci când deziluziile îți dau târcoale sau te asaltează de-a dreptul, tu trebuie să îți menții credința fermă în următorul pas mic pe care îl ai de făcut. Pași mici și regulați, aceasta este marea rețetă a succesului. Progresul mai mare urmează după progresul mai mic, iar marele succes este rezultatul tuturor progreselor realizate, chiar și al celor cu totul insignifiante. Investești câte un mic impuls în următoarea acțiune și primești ceva mai semnificativ sau mai puțin semnificativ, dar la fel de important pentru ceea ce în final trebuie să fie lovitura vieții tale.


 


 


 


Ziua 193


 


Nu merge pe unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă.


 


- Ralph Waldo Emerson -


 


 


Aventura pe căi neumblate încă are întotdeauna farmecul ei aparte. Lucrurile remarcabile se află undeva în afara zonei în care tu te-ai obișnuit să trăiești. Adevăratele satisfacții se află acolo unde e de dus o luptă grea, pentru că victoria obținută în urma unei bătălii încrâncenate este cea mai dulce. Nu trebuie să te simți rușinat că vrei să faci altceva decât fac ceilalți. Ei, ceilalți, își trăiesc viața lor, iar tu ai visul tău. Modul lor de viață nu e obligatoriu să fie în totalitate și al tău. Trăiește printre oameni, fii bun cu ceilalți oameni, dar urmărește-ți visul! Fii de acord chiar și cu cei care nu sunt de acord cu tine, apoi mergi mai departe pe propriul tău drum, ales numai și numai de tine! Încarcă-te cu încredere în viitor și alungă repede orice umbră de îndoială în succesul tău! În viață câștigă cei mai motivați, cei mai ambițioși, cei mai doritori să poarte chiar și lupte imposibile pentru îndeplinirea dorințelor cele mai arzătoare. În loc să aștepți să te surprindă viața, ieși tu în față și ia în piept, cu curaj, toate provocările care vor sta în fața ta! Tu ești factorul de atracție pentru succesul tău și numai tu poți să zdrobești toate obstacolele pe care le găsești pe drum!


 


 


 


 


Ziua 194


 


Ai mii de motive să eșuezi în viață, dar nici măcar o singură scuză.


 


- Rudyard Kipling -


 


 


Mulți nu înțeleg deloc că succesul atârnă de o simplă decizie. Succesul nu are legătură cu norocul. Succesul se naște atunci când spui răspicat: ”Eu pot să am succes!”. Observi că am folosit verbul ”a se naște”. De ce? Pentru că, la fel ca orice ființă, succesul e și el tot un fel de... ființă. Se naște și... crește, până când ajunge mare, mare. Așa cum un om nu se naște direct la vârsta de... 30 de ani, succesul nu se naște nici el... imens. Mai întâi va fi germenele. Apoi, din germene va rezulta un succes mic, mic de tot, așa de mic încât pare total lipsit de importanță. Cei din jurul tău ar putea să ironizeze sau să desconsidere micuțul tău succes, spunându-ți că nu e suficient, că e prea puțin, că mai e mult până la succesul cel mare, etc, etc, etc. Ei nu știu oare că un copil are nevoie de hrană și timp pentru a crește? Bineînțeles că știu, însă nu le trece prin minte că la fel e și cu succesul. Puiul, adică succesul acela mic și firav, are nevoie de hrană și timp pentru a crește. Hrana succesului este formată din gândire pozitivă, din încredere în viitor, din acțiune, multă acțiune. Iar hrana asta trebuie să fie administrată zilnic, pe termen nelimitat, nu numai pentru câteva zile. Degeaba îndopi un copil timp de câteva zile, dacă apoi nu îl mai hrănești deloc. La fel e și cu succesul. Degeaba crezi numai un timp în succes, dacă apoi nu mai crezi deloc. 


 


 


 


 


Ziua 195


 


- Majoritatea lucrurilor importante din lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce acolo unde părea că nu mai există nicio speranță.


 


- Dale Carnegie - 


 


 


Pașii șovăitori sunt, de fapt, pașii eșecului permanent. Ezitarea apare mai ales atunci când rezultatele întârzie. Ezitarea este punctul în care se opresc cei care nu vor obține niciodată un succes notabil. Și, atenție, ezitarea poate să îi contamineze și pe cei care perseverează un timp. Ei încep ceva, apoi continuă, dar problema este că nu continuă până la capăt. Perseverența este un maraton, nu o cursă de viteză. Perseverența înseamnă să continui chiar și atunci când vezi că nu obții niciun rezultat, ba chiar și atunci când ești pus la pământ. Oprirea în fața limitelor este opusul perseverenței, chiar dacă ai reușit să treci de mai multe limite. Numai ambiția impetuoasă te împinge să treci peste situațiile care par că nu pot fi trecute cu niciun chip. De cele mai multe ori, situațiile fără ieșire se dovedesc a fi, până la urmă, cu ieșire, doar că trebuia insistat să le găsești. Când este vorba de mers până la capăt, nu este loc de îndoieli de sine sau de îndoieli despre reușita totală a acțiunilor tale. Dacă vrei să obții totul, trebuie să dai totul, chiar și capacitatea ta de a merge oricât de mult, fără oprire. Se vor întâmpla lucruri uimitoare, dar numai după ce treci testul extrem de dur al perseverenței.


 


 


 


Ziua 196


 


Oamenii nu sunt prizonierii destinului, ci mai degrabă prizonierii propriei minți.


 


- Franklin Delano Roosevelt -


 


 


Răspunsul la problema cuceririi succesului se află în interiorul tău. Există mereu și limite exterioare, care par de neînvins. Și, la un moment dat, ele chiar se dovedesc a fi de neînvins, îndărătnice, neclintite ca o stâncă. Și ce crezi că vor face cei cu mentalitate de învingători? Vor renunța? Desigur că nu! Este foarte supărător să descoperi că nu poți cuceri o cetate. Însă soarta nu poate fi îmblânzită prin plâns, ci prin cea mai fanatică luptă, prin cea mai sfidătoare acțiune, prin cea mai neînfricată atitudine. Traseul succesului este sinuos, plin de gropi, de ziduri extrem de înalte, de cărări închise. Lupta pentru succes este cel mai dificil test al mentalității de învingător. Și înving numai cei hipnotizați de scopul lor arzător. E o hipnoză benefică pentru atingerea rezultatelor. Zborul spre înălțimi este catalizat exact de către acea scânteie intensă de dorință dusă la extrem. Nu ai voie să fii slab, nu ai voie să fii golit de dorințe și țeluri clare. Trebuie să fii înnebunit din cauza visului tău pe care vrei să-l vezi în realitate. Și să te încarci zilnic cu energia necesară pentru a trece de la cel mai agonizat eșec la cel mai strălucit succes.


 


 


 


 


Ziua 197


 


Peștera în care ți-e frică să intri ascunde comoara pe care o cauți.


 


- Joseph Campbell -


 


 


Spiritul de aventură face parte din arsenalul tuturor oamenilor de succes. Rezultatele mari se obțin cu un curaj mare. Acțiunile obișnuite duc la efecte obișnuite. Acțiunile neobișnuite duc la efecte neobișnuite. Aceste două legi nescrise ale succesului ne arată că potențialul cel mai mare se află exact acolo unde ne e teamă să ajungem. Măsura succesului este dată și de către măsura curajului tău. Cu cât ceri cu mai multă siguranță ceva, cu atât mai repede ți se va oferi. Insistă! Și, dacă e nevoie, insistă cu curaj! Nu poți zdrobi un obstacol dacă te rogi frumos de el. Aruncă-te în luptă cu toate forțele tale și dă tot ceea ce ai mai puternic în tine! Dacă e ca destinul să îți rezerve o luptă foarte grea, fii sigur că asta se întâmplă cu un scop! Știe el destinul ce vrea să îți ofere! Tu doar să fii pregătit de acțiune! Fii ambițios și curajos! Cu cât sfidezi mai tare provocările, cu atât aceste provocări se înfricoșează mai mult și îți lasă cale liberă. 


Tu ce îți dorești? Ceva extraordinar sau ceva doar satisfăcător? Ar fi mult mai benefic să îți dorești lucruri și fapte extraordinare. E mai sănătos pentru dezvoltarea ta ca om de succes, aflat în căutarea celor mai superbe modalități de trăire a vieții.


 


 


 


 


Ziua 198


 


Lumea face loc persoanei care știe exact unde merge.


 


- Ralph Waldo Emerson - 


 


 


Schimbarea vine ca rezultat al forțării circumstanțelor. De asemenea, voința de a te impune joacă un rol esențial în atingerea succesului. Fii generos la maxim cu cantitatea de voință pe care o arunci în luptă! Dacă te angajezi într-o acțiune, atunci angajează-te până la capăt, nu doar până la jumătatea drumului! Devii de neînvins dacă te crezi de neînvins. Poate fi și dureros să te forțezi pentru a merge mai departe, dar durerea poate fi necesară, de multe ori. Orice acțiune își primește răsplata. Opusul suferinței este fericirea. Investești voință și suferință și primești prosperitate și fericire. Dacă e nevoie să lovești cu pumnul în masă, fă-o! Asta nu înseamnă că trebuie să fii isteric, ci ferm, adică hotărât să primești ceea ce vrei. Dorința ta este sincer, curată și puternică. Așa că e dreptul tău să o îndeplinești. Până la urmă, reacția celorlalți va trebui să fie de acceptare a cererii tale. Tu să crezi în tine, apoi vor crede și ceilalți în tine. Succesul reacționează în funcție de comportamentul tău în fața provocărilor care se ivesc. Atitudinea superficială generează rezultate superficiale. Atitudinea curajoasă și plină de patosul succesului generează progres, rezultate, succes.


 


 


 


 


Ziua 199


 


Că ai căzut nu are nici o importanță deoarece numai modul în care te ridici contează.


 


 - Nelson Mandela -


 


 


Prin ce fel de atitudine primești provocările vieții? Cu teamă sau cu curaj? Dacă se întâmplă să ai un eșec, tot ceea ce se va întâmpla în urma acestui eșec depinde numai de tine. Chiar dacă eșecul s-a produs din cauze exterioare ție, următoarea gestionare a acestui eșec depinde numai de ceea ce se va întâmpla în interiorul tău. Lamentarea este un act interior, nu exterior. În loc să te plângi că ai căzut, e de milioane de ori mai bine să înveți din experiența trăită, în așa fel încât să nu mai cazi data viitoare. Nu ești neapărat vinovat că ai căzut, însă ești vinovat dacă nu vrei să înveți nimic. Ca să ajungi acolo unde vrei să ajungi, trebuie să vezi aici și acum ce te învață fiecare experiență trăită. Dacă ai învățat ceva, chiar și dintr-o experiență foarte dureroasă, înseamnă că trebuie să te feliciți pentru progresul obținut. Poți să desfaci sticla cu șampanie și să sărbătorești victoria. Ți se pare ciudată o astfel de sărbătorire? Oare e un act pe care numai masochiștii îl pot face? Nu! E ceva ce trebuie să facă toți cei cu mentalitate de învingători. Felicită-te pentru fiecare durere produsă de câte un eșec, pentru că acel eșec tocmai te-a adus cu un pas mai aproape de succesul tău!  


 


 


 


 


Ziua 200


 


Mergi cu încredere în direcția visurilor tale. Trăiește-ți viața așa cum ți-ai imaginat-o!


 


- Henry David Thoreau -


 


 


Respiră succes și trăiește succesul! Crezi că nu ești capabil să faci în așa fel încât să se revarse peste tine bogăția? Ba da, poți să faci mult mai mult decât te crezi în stare! Oferi totul și primești totul. Pregătirea succesului începe cu tine. Tu ești cel care dă tonul la furtuna de succes care va urma. După ce dai de gustul primului tău succes, nu te vei mai opri niciodată. E și firesc să fie așa. Nu mai dorești o viață mediocră, după ce simți un pic de strălucire. Nu mai dorești să locuiești într-un hotel de o stea, după ce ți-ai petrecut o noapte într-un hotel de cinci stele. Eșecul este o lecție din care înveți lucruri foarte importante, dar și succesul e o rampă de lansare spre un succes mai mare. Lasă-te purtat de gustul fiecărui succes obținut, oricât de mic ar fi acel succes! Totul pornește cu un vârtej mic care crește, crește, crește, până când devine uragan în toată regula. Apasă mereu pe butonul succesului și mergi înainte! Dacă e să spargi unele încorsetări ale destinului, atunci sparge-le cu toată inima! Val după val, marele ocean al succesului grandios îți aduce în față tot ceea ce poate fi mai bun.


 


 


 


Ziua 201


 


Secretul succesului este constanța cu care-ți urmărești scopurile.


 


- Benjamin Disraeli -


 


 


Nu te poți considera neajutorat în fața destinului atunci când perseverezi. O apă curgătoare nu se sinchisește de pietrele pe care le întâlnește. Ea merge fără frică mai departe. De fapt, apa nici nu cunoaște frica. Ea știe doar că trebuie să curgă. Lupta pentru succes este tăcută, continuă, perseverentă. Chiar dacă obții un rezultat minuscul, faptul că repeți producerea acelui rezultat îți aduce succesul. Secretul este repetarea. Chiar dacă nu faci totul perfect, continuă să repeți fiecare mic rezultat. Prezentul se va scurge mereu spre viitor, unde vei vedea roadele acestor repetări. Revărsarea râului abundenței vine după ce se adună multe pârâiașe mai mici. Ia startul cu curaj și înaintează fără oprire spre obiectivul tău! Pe terenul succesului mai întâlnești și riscuri, dar tot perseverența te ajută să le depășești. Numai faptul că perseverezi te situează în rândul elitelor. Nu mai ești o persoană comună, ci un om care își realizează visul. La cererea ta insistentă, soarta se înduplecă și îți deschide ușa spre camera cu cele mai suculente bunătăți. Succesul vine cu generozitate în întâmpinarea celor care îl caută fără oprire. 


 


 


 


Ziua 202


 


În optimism există MAGIE. În pesimism nu există nimic.


 


- Abraham Hicks - 


 


 


Zborul spre succes devine dintr-o dată splendid dacă privești numai spre soare. Norii pot fi și ei pe undeva prin peisaj, dar sunt trecători, se mișcă dintr-un loc în altul și oricând pot să dispară. Însă soarele e mereu prezent, orice s-ar întâmpla. Raza cea mai mică a soarelui, chiar dacă răzbate dintre câțiva nori, poate să producă și ea căldură. Are efectul de a-ți aduce bucurie sufletului. Nevoia de optimism este prezentă în inimile tuturor oamenilor. Ia acum decizia de a fi optimist, pentru că nu ai ce să pierzi, dimpotrivă, vei putea câștiga foarte, foarte mult! E o decizie pe termen lung, benefică, desigur, pentru că altfel nu are cum să fie. Zâmbetul nu este dăunător, chiar dacă zâmbești atunci când te afli în mijlocul unui cataclism. Da, cataclismul poate produce rău, dar nu și zâmbetul. Oare mai are vreun rost să zâmbești atunci când ajungi în cele mai critice situații? Da, are un rost. Se menține tonusul care te ajută să ieși din situația critică. Optimismul nu poate aduce niciodată rău, însă poate aduce bine, chiar mult bine. Fii mereu optimist și vei vedea cum încep să se producă lucruri minunate!


 


 


Copyright © 2016 | ACCES RAPID Rights Reserved